Wednesday 29 April 2009

Ηλιακός φορτιστής, συνέχεια


Φόρτισε ο ηλιακός φορτιστής χρησιμοποιώντας εξ ολοκλήρου ηλιακή ενέργεια (υπάρχει και η δυνατότητα να φορτιστεί από μπρίζα). Φόρτισα και το κινητό και μέχρι στιγμής δείχνει ότι έχει φορτιστεί όλο. Το μόνο πράγμα που δε μου αρέσει στον ηλιακό φορτιστή είναι ότι το λαμπάκι που δείχνει ότι φορτίζει (χρώματος κόκκινο κατά τη διάρκεια της φόρτισης) δε γίνεται πράσινο όταν φορτιστεί πλήρως. Ο μόνος τρόπος να δεις ότι φορτίστηκε πλήρως με ηλιακή ενέργεια είναι να τον βάλεις στην μπρίζα και να ανάψει πράσινο το φωτάκι. Αυτό λένε και οι οδηγίες. Α, και το άλλο που δε μου αρέσει είναι ότι δεν έχει προσαρμοστή για Nokia 6500c κινητό. Πρέπει να αγοραστεί ξεχωριστά και κάνει 4 λίρες.

Η επόμενη δοκιμή θα είναι σε άλλο κινητό και στο PSP.

Ο μεγαλύτερος ηλιακός πύργος

Οι Ισπανοί κατασκευάσανε τον μεγαλύτερο ηλιακό πύργο, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αρκετή να καλύψει 10.000 σπίτια. Οι "δικοί μας" από την άλλη μεριά, ως πολύ πιο έξυπνοι από τους Ισπανούς, επιμένουνε σε καρκινογόνα εργοστάσια λιθάνθρακα σε Ρόδο, Καβάλα ή Βόλο και Λάρυμνα.

Σε μια χώρα με την ίδια (αν όχι περισσότερη) ηλιοφάνεια με την Ισπανία είναι ντροπή να μη γίνονται κινήσεις προς την ηλιακή ενέργεια. Να τους χαιρόμαστε.

Thursday 23 April 2009

Ηλιακός φορτιστής

Σήμερα μου ήλθε ένας ηλιακός φορτιστής που είχα παραγγείλει εχθές. Λέγεται UVEE και τον αγόρασα 20 λίρες (μπορείς να τον βρεις και λιγότερο με λίγο ψάξιμο). Έρχεται με καμιά δεκαριά προσαρμοστές και μπορείς να φορτίσεις ο,τιδήποτε μικρό ηλεκτρικό αντικείμενο (αρκεί να υπάρχει ο κατάλληλος προσαρμοστής), από κινητό τηλέφωνο μέχρι ipod και PSP. Θα μου πεις τώρα τί τον θέλεις τον ηλιακό φορτιστή στο Λονδίνο... ε τόσος ήλιος την τελευταία εβδομάδα, δε λέει να πάει ανεκμετάλλευτος. Ο ηλιακός φορτιστής έχει μια μικρή μπαταρία που για να φορτιστεί πλήρως (σύμφωνα με το εγχειρίδιο οδηγιών) θέλει 4 με 8 ώρες (εξαρτάται από το πόσο δυνατός είναι ο ήλιος). Αφού φορτισθεί μπορεί μετά να χρησιμοποιηθεί για να φορτίσει την ηλεκτρική συσκευή. Για να πω την αλήθεια είναι λίγος μικρός και δε μου πολυγεμίζει το μάτι, αλλά επειδή τα φαινόμενα απατούν θα το δοκιμάσω και θα πω τις εντυπώσεις μου σε άλλη καταχώρηση.





Monday 20 April 2009

Εικονική πραγματικότητα

Πόσο μακρυά άρα γε να είμαστε από την εικονική πραγματικότητα;



Από geeks are sexy.

Sunday 12 April 2009

Όσλο, Νορβηγία, ταξίδι δεύτερο

Δεύτερη φορά μέσα σε εφτά μήνες που επισκέπτομαι το Όσλο, αυτή τη φορά για το Inferno, αλλά ευτυχώς είχα και λίγο χρόνο για να κάνω τις βόλτες μου. Κάποια από τα αξιοθέατα του Όσλο τα έχω ήδη περιγράψει σε προηγούμενή μου καταχώρηση, οπότε εδώ θα αναφερθώ μόνο στα καινούργια που επισκέφθηκα.

Εθνική πινακοθήκη. Έχει τη μεγαλύτερη συλλογή Νορβηγικής ζωγραφικής. Εκεί υπάρχουνε αρκετοί γνωστοί πίνακες, με τον πιο γνωστό, μεταξύ των άλλων, νομίζω να είναι η κραυγή, του Munch. Για αυτούς που αρέσκονται στο black metal στο δωμάτιο 29 θα βρούνε και το άγριο κυνήγι του Όντιν (Aasgaardreien - The wild hunt of Odin, εξώφυλλο του Blood Fire Death των Bathory) του Άρμπο καθώς και αρκετούς άλλους πίνακες που απεικονίζουνε τη σκανδιναβική μυθολογία. Η είσοδος στην πινακοθήκη είναι δωρεάν.

Το βασιλικό παλάτι, δεν επισκέφθηκα το εσωτερικό του παλατιού, αλλά για όσους ενδιαφέρονται από Ιούνιο μέχρι Αύγουστο μπορούνε να επισκεφθούνε και το εσωτερικό του. Η αλλαγή φρουράς γίνεται στη 13.30.

Το Norsk Folkemuseum, το οποίο είναι ανοικτού χώρου και περιέχει πολλά παραδοσιακά κτήρια της Νορβηγίας. Είναι τεράστιο και θέλει αρκετή ώρα για να το γυρίσεις όλο. Βρίσκεται στο Bygdoy (πας με καραβάκι ή με λεωφορείο), δίπλα στο μουσείο των Βίκινγκς και η είσοδός του είναι 70 κορώνες το κανονικό εισιτήριο, 50 το φοιτητικό (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και φοιτητική κάρτα εκτός Νορβηγίας) και 200 το οικογενειακό.





Το Vigeland πάρκο, το οποίο είναι γεμάτο γλυπτά. Βρίσκεται περίπου 10-15 λεπτά περπάτημα από το βασιλικό παλάτι και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Όσλο με πάνω από 1.000.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Δημιουργήθηκε από τον Gustav Vigeland, και περιέχει πάνω από 200 γλυπτά φτιαγμένα από μπρούτζο, γρανίτη και σίδερο.