(Θα σας πρήξω λίγο με τον Ροϊδη αλλά διαβάζω τα άπαντα και έχω συναντήσει πολλά μαργαριτάρια)
Τμήμα της επιστολής του Ροϊδου προς τον Τιμολέοντα Φιλήμονα, βουλευτή και έφορο της Βουλής, περί της Εθνική Βιβλιοθήκης (η έμφαση δικιά μου).
«Το δε όντως δυσάρεστον είναι, ότι προς αντιστάθμισιν της υλικής ζημίας δεν απομένει ημίν ουδ' αυτή η παρηγορία να λέγωμεν αυταρέσκως, ότι διαρπάζεται μεν, αλλ' είναι τουλάχιστον επιστημονικώς διατεταγμένη η Εθνική ημών Βιβλιοθήκη. Καίτοι μη ιδόντες αυτήν, αφού ετελείωσεν ο κ. Στεφενχάγεν το έργον, υποθέτομεν ότι εξήλθεν επιστημονικώς ευπρόσωπος εκ των χειρών του λογίου Γερμανού. Τούτον όμως διαδέχθησαν υπέρ τους εβδομήκοντα έφοροι, βιβλιοφύλακες και βοηθοί, περί ων επιτρέπεται ν' αμφιβάλλωμεν, αν είχον την απαιτούμενην οξυδέρκειαν, όπως διακρίνωσι τας λεπτότητας των επιστημονικών υποδιαιρέσεων, αφού μάλιστα πλην της βουλευτικής ευνοίας προσόντα δεν απητούντο παρά τούτων πολλά, ουδ' αυτό της εν Αθήναις παρουσίας, αλλ' ηδύνατό τις συγχρόνως να είναι βιβλιοφύλαξ της Εθνικής Βιβλιοθήκης και κάτοικος Αταλάντης.»
Η Εθνική Βιβλιοθήκη εν έτει 1880.
Τί είπε ο Γιωργάκης, μία πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις; Αχαχαχα, τον προλάβανε οι δικοί του 131 έτη πριν. 70(!!) προσλήψεις για μία αποχώρηση στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Και ας υποθέσουμε ότι τους χρειαζότανε αυτούς για να τελειώσει το έργο της ταξινόμησης πιο γρήγορα. Το ότι ήτανε άσχετες με τον τομέα της Βιβλιοθήκης (αφού δεν απαιτούνται άλλα προσόντα πλην της βουλευτικής ευνοίας) δε μας λέει τίποτα; Ο ένας μάλιστα δε ζούσε καν στην Αθήνα! Α ρε Ελλάς Αθάνατη.
Λίγα σχόλια προς κατανόηση της παραγράφου
α) Ο Στεφενχάγεν είναι Γερμανός ταξινόμος που ήλθε να βάλει μια τάξη στην Εθνική Βιβλιοθήκη.
β) Η εθνική Βιβλιοθήκη από σχεδόν 120.000 καταγεγραμμένους τόμους είχε απομείνει με σχεδόν 80.000 λόγω κλοπής των υπολοίπων (μέσω του κευθμώνος, του σκοτεινού δηλαδή υπογείου -της αποθήκης- της Βιβλιοθήκης)
γ) Πολλά από τα έργα ήτανε λειψά και κατεστραμμένα.
Wednesday, 3 August 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment