Tuesday 6 January 2009

Διαμαντής Ματζούνης, ετών 21

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Διαμαντής Ματζούνης χαροπαλεύει. Είχε ένα χρόνο στην αστυνομία. Το πιο πιθανό είναι ότι προέρχεται από λαϊκή οικογένεια. Πιο σίγουρο είναι ότι είχε όνειρα: Να τελειώσει τη βάρδια του και να ξεκουραστεί. Να βγει την επομένη για καφέ με τους φίλους του. Να δει το κορίτσι του. Να τηλεφωνήσει στους γονείς του για να τους πει πως είναι καλά…

Βρέθηκε στην εντατική να χαροπαλεύει. Κάποιοι πίστεψαν ότι πυροβολώντας τον θα αλλάξουν την κοινωνία. Θα την κάνουν πιο δίκαιη. Εκαναν πράξη το φριχτό σύνθημα «το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει». Γι’ αυτούς που σήκωσαν το καλάσνικοφ δεν ήταν παρά ένας «μπάτσος», ένα «γουρούνι», ένας «δολοφόνος». Αυτό δεν φωνάζει στον πληθυντικό σύμπασα η Πρόοδος; Ετσι δεν χαρακτηρίζονται συλλήβδην οι αστυνομικοί και –το χειρότερο– δεν αντιδρά κανείς;

Τα «γουρούνια» δεν έχουν όνειρα· είναι αδιάφορο αν έχουν και ζωή. Εστω και αν είναι μόλις εικοσιενός ετών. Για «μπάτσους», που είναι αδιάφορο αν πυρποληθούν, δεν μιλάει και η εφημερίδα της ανανεωτικής (τρομάρα μας!) Αριστεράς;

«Ω έλατο, ω έλατο τι ωραία που αρπάζεις (…) / Στο Σύνταγμα, στο Σύνταγμα τι ωραία που αρπάζεις! / Μπάτσους γεμάτο στα κλαδιά / Και διμοιρίες στη σειρά / Ω έλατο, ω έλατο δε θα μου τη γλιτώσεις / Βρε θα σε κάψω μια βραδιά /Κι ας έχει μπάτσους στα κλαδιά» («Αντικάλαντα 2008», «Αυγή» 24/12/2008).

Αυτό δημοσιεύτηκε παραμονή των Χριστουγέννων και ουδείς έφριξε…

Από σήμερα ξεκίνησε το γαϊτανάκι των ακριτομυθιών περί «προβοκάτσιας που θέλει να αμαυρώσει τον δίκαιο αγώνα των μαθητών». Ολοι αντιλαμβάνονται όμως ότι κάποιοι ανεγκέφαλοι πήραν τοις μετρητοίς όλα αυτά που άλλοι ανεγκέφαλοι διακινούν περί «δυναμικής αντίστασης στην αστυνομική τρομοκρατία», περί «βίας στη βία της εξουσίας», περί «μπάτσων», «γουρουνιών» και «δολοφόνων». Κάποιοι πίστεψαν ότι η «βία είναι μαμή της Ιστορίας» και αποφάσισαν να κάνουν καισαρική. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από περίτεχνες ανακοινώσεις και μεγάλα λόγια. Υπάρχει ιδεολογικό μερτικό στην ευθύνη γι’ αυτήν την δολοφονική απόπειρα.

Εχουν μια ευκαιρία οι της «Προόδου» να αποδείξουν ότι δεν υποκρίνονται όταν διακηρύσσουν πως είναι ενάντια στη βία. Στα τόσα συλλαλητήρια που έκαναν για τον αδικοχαμένο Αλέξη να κάνουν κι ένα για τον άδικα τραυματισμένο Διαμαντή. Να δείξουν ότι εναντιώνονται καθολικά στη βία, είτε αυτή προέρχεται από περίστροφο αστυνομικού είτε από καλάσνικοφ τρομοκρατών. Να απομονώσουν τους ανεγκέφαλους, να πολεμήσουν το φαινόμενο εν τη γενέσει του. Να φωνάξουν «τρομοκράτες, γουρούνια, δολοφόνοι». Και αυτή τη φορά θα λένε αλήθεια…

Πάσχος Μανδραβέλης

14 comments:

ria said...

και σήμερα βγήκαν μερικοί και είπαν ότι κακώς δείχνει ο πρωθυπουργός στενοχωρημένος για ότι έγινε στο διαμαντή!!!

δες

http://mane-tarious.blogspot.com/2009/01/blog-post.html

Natalia said...

Επίσης κυκλοφόρησε ότι η κατάσταση του δεν ήταν σοβαρή και ότι τα "φούσκωσαν"

http://taxalia.blogspot.com/2009/01/blog-post_3164.html

Έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα δεν ξέρεις πια τί να πιστέψεις και τί να σκεφτείς.. Καλά για το ποιον δεν το συζητάω καν.. μάλλον κανέναν..

Panos Konstantinidis said...

Ρία αυτά συμβαίνουνε όταν βάζεις μια ανθρώπινη ζωή πάνω από μία άλλη. Και άντε, να ήτανε κάποιος μεγαλοαπατεώνας ή κάποιος δολοφόνος ο τραυματισμένος να το καταλάβω, αλλά ένας μεροκαματιάρης ήτανε κι αυτός, σαν όλους μας. Τί να πεις, ντροπή.

Panos Konstantinidis said...

Ναταλία, το διαδίκτυο είναι μια αστείρευτη πηγή ειδήσεων αλλά και... παραπληροφόρησης. Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Όντως έτισ όπως έχουνε γίνει τα πράγματα δεν ξέρεις τι να πιστέψεις. Νομίζω ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε εμείς πιο κριτικοί και να φιλτράρουμε καλύτερα τις πληροφορίες. Το αν τις δεχτούμε ή όχι θα το κρίνει η εμπειρία μας.

Υγ. Πότε θα ξαναγράψεις στο ιστολόγιό σου;

Anonymous said...

«Ω έλατο, ω έλατο τι ωραία που αρπάζεις (…) / Στο Σύνταγμα, στο Σύνταγμα τι ωραία που αρπάζεις! / Μπάτσους γεμάτο στα κλαδιά / Και διμοιρίες στη σειρά / Ω έλατο, ω έλατο δε θα μου τη γλιτώσεις / Βρε θα σε κάψω μια βραδιά /Κι ας έχει μπάτσους στα κλαδιά»
Μόνο σαν καυστική σάτιρα αν το δει κάποιος μπορεί να γελάσει! Σαν πράξη μας φέρνει πολύ πίσω.. Σε εποχές χουντας να πω?? Μήπως κάποιοι έχουν μπερδευτεί και το μπάχαλο, ( γιατί μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί) η σημερινή κατάσταση το θεωρούν ελευθερία?

Panos Konstantinidis said...

Το κακό είναι ότι αυτός που το έγραψε δεν το έκανε για να σατυρίσει. Δυστυχώς έχουνε αποθρασυνθεί τελείως μερικοί. Όπως το είπες, το μπάχαλο το θεωρούνε ελευθερία.

Anonymous said...

PRWTON: ELEOS! as sovareutite ligo eseis ekei.kanete les kai autos pou epinohse kai parapoihse ta kalada htan sxizofrenis dolofonos-ebrisths pou monos skopos ths zwhs tou einai na kaiei batsous!fusika kai arxise ws satura-plaka kai pragmatika den katalavainw gt dinete tosh vash se kati toso ashmado otan uparxoun polu sovarotera themata gia na asxolithei kaneis.DEUTERON(kai aksiologo thema gia suzhtish): lete(kai swsta)oti o diamadhs einai ena paidi pou ekane oneira.mono pou autos tha sunexisei na ta kanei ap oti deixnei h kalutereush ths ugeias tou.o alexadros omws pou to mualoudaki tou xwrouse polu perissotera oneira den borei pleon na ta kanei.den epikrotw thn epithesh sto diamadh gt oti k na einai san anthrwpos(pou de to gnwrizw,alla sigoura logw tou epagelmatos tou,h koinh anthrwpinh skepsh epireazetai kai vgazei-authereta polles fores-suberasmata)den apotelei lush tou koinwnikou provlhmatos pou oloi adimetwpizoume.kai TRITON: oso gia to batsoi gourounia dolofonoi olo kai kapoios logos tha yparxei pou akougetai tosa xronia.

Panos Konstantinidis said...

Ιοκάστη,

α) Αν είναι τόσο ασήμαντο όπως λες τότε γιατί το επινόησε ο αρχικός συγγραφέας; Δεν είχε με κάτι σοβαρότερο να ασχοληθεί; Βλέπεις λοιπόν ότι δεν είναι και τόσο ασήμαντο όπως λες. Εν πάσι περιπτώσι εσένα σου φαίνεται σάτυρα, εμένα όχι, ας το αφήσουμε εδώ.

β) κανείς δεν μπορεί να βάλει τιμή στην ανθρώπινη ζωή. Καμία δεν αξίζει παραπάνω από κάποια άλλη (εκτός και αν μιλάμε για δολοφόνους, όπου εκεί δεν έχω κανέναν οίκτο). Και ο θάνατος του Αλέξη και η δολοφονική επίθεση είναι κατακριτέα. Βεβαίως και θα συνεχίσει να κάνει όνειρα ο Διαμαντής όπως εύχομαι να μπορούσε να συνεχίσει να κάνει όνειρα και ο Αλέξης. Μην παραβλέπεις όμως το γεγονός ότι η επίθεση στο Διαμαντή είχε ως σκοπό το θάνατό του (ασχέτως αν το πετύχανε οι δράστες ή όχι).

γ) Διαφωνώ. Όπως διαφωνώ με κάθε είδους χαρακτηρισμό. Και οι πολιτικοί για εμένα, ή οι δημοσιογράφοι, γουρούνια είναι (και ακόμα χειρότεροι, σκουλήκια που σέρνονται στο χώμα) δε θα τους αποκαλέσω όμως ποτέ έτσι. Εσύ βεβαίως έχεις το δικαίωμα να τους αποκαλείς όπως θέλεις, μην περιμένεις όμως και οι υπόλοιποι να συμμερίζονται τις απόψεις σου.

Anonymous said...

a)giati asxoloumaste me to na kanoume xioumor tote?ashmado einai.. b)fusika kai katakrinw thn epithesh sto diamadh kai gnwrizw oti skopo ths eixe th dolofonia tou.alla den boreis na les oti den exei sxesh to an pethane h oxi.exei megalh shmasia an twra o diamadhs htan nekros(pou eutuxws den einai to paidi)tha eixe xathei mia zwh pou twra uparxei.c)sugnwmh alla otan anthrwpoi s olo ton planith xiliades anthrwpoi ksulokopoudai agria kai skotonodai apo thn astinomia lupamai alla den borw na tous pw alliws.fusika o xaraktirismos den paei se olo to kommati ths astunomias.uparxoun(kata th gnwmh m elaxistoi vevaia)kai atoma pou den einai koblexika kai suberiferodai san anthrwpoi.oso gia tous dhmosiografous pou les kai tous politikous einai to idio pragma den boreis na to genikeuseis.

Anonymous said...

a kai den katalabainw ap th stigmh pou pisteveis kati giati fovasai na to xaraktiriseis dhmosia?

Panos Konstantinidis said...

@Ιοκάστη

> uparxoun(kata th gnwmh m elaxistoi vevaia)kai atoma pou den einai koblexika kai suberiferodai san anthrwpoi.

Αυτή είναι η διαφορά μας, εσύ πιστεύεις ότι ελάχιστοι είναι οι καλοί, εγώ πιστεύω ότι ελάχιστοι είναι οι κακοί. Το να χαρακτηρίζεις μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων γουρούνια και δολοφόνους επειδή κάποιοι (ελάχιστοι κατά τη γνώμη μου) κάνουνε έκτροπα, είναι παράλογο. Είναι σαν να σου λέω ότι όλοι όσοι νοσηλεύονται σε ψυχιατρείο είναι δολοφόνοι και γουρούνια διότι στο παρελθόν πολλοί σχιζοφρενείς έχουνε κάνει εγκλήματα. Κατακριτέοι οι θάνατοι που προέρχονται από την αστυνομία (και μακάρι να τιμωρηθούνε οι υπαίτιοι) αλλά δε νομίζω αυτό να τους αντιπροσωπεύει όλους.

Panos Konstantinidis said...

@Ιοκάστη

> a kai den katalabainw ap th stigmh pou pisteveis kati giati fovasai na to xaraktiriseis dhmosia?

Το χαρακτηρίζω, πώς δεν το καρακτηρίζω. Απλώς δεν το κακοχαρακτηρίζω με ύβρεις και ειρωνία. Οι λόγοι είναι πολλοί. Πρώτον (και σημαντικότερο) όταν υβρίζεις και κακοχαρακτηρίζεις χάνεις το δίκαιό σου· και δίκαιο να έχεις δηλαδή δε σε παίρνει κανείς στα σοβαρά. Δεύτερον (επίσης πολύ σημαντικό) με το να βρίζεις χάνεις την ψυχραιμία σου και παρασέρνεσαι και δεν μπορείς να δεις τους πραγματικούς λόγους του προβλήματος καθαρώς. Και τρίτον, γράφω δημοσίως και επωνύμως, με όνομα και επίθετο, η δημόσια προσβολή και ύβρεις επισύρουνε ποινές.

Anonymous said...

Μοσχάρια της κυβέρνησης, ό,τι θέλει σας κάνει. Μπάτσοι πυροβολούνται εδώκ χρόνια κ είναι κομμάτι της δουλείας τους. Κανείς ποτέ δε βγήκε να διαμαρτυρηθεί γιατί δε γίνεται πορεία γι' αυτό. Διαμαρτύρεσαι για αυτά που έχουν σχέση με το κράτος, γιατί έχει την υποχρέωση να λογοδοτεί σε σένα. Δεν διαμαρτύρεσαι για πράξεις τρίτων, Αλλιώς θα έβγαινα κ εγώ να διαδηλώσω για το γκομενό μου που δε με πηδάει κάθε 2 ώρες. Το παιχνιδάκι τους παίζετε. Ξυπνήστε κ μην ασχολείστε με αυτές τις μαλακίες. Κ το μπάτσοι, γοθρο΄θνια, δολοφόνοι επαληθεύεται καθημερινά επί πολλά χρόνια. Πρέπει να είσαι τουλάχιστον ηλίθιος για να γίνεις μπάτσος τη σήμερον ημέρα. Είναι επιλογή κ δικαίως κατακριτέα κατά τη γνώμη μου. Αυτά τα λίγα κ πολύ λιτά εκφρασμένα.

Panos Konstantinidis said...

Και εργάτες σε εργοτάξια σκοτώνονται καθημερινώς και ναύτες σε καράβια πνίγονται και χίλιοι δύο άλλοι. Κομμάτι της δουλειάς τους δεν είναι κι αυτό; Το θέμα είναι να δούμε πως μπορούμε να τα μειώσουμε όλα αυτά, όχι να χαιρόμαστε διότι κάποιος σκοτώθηκε.