Monday 19 January 2009

Carmina Burana @ O2

Πρέπει να ήτανε πριν 18-20 έτη, όταν πρωτάκουσα το Morbid Visions των Sepultura. Εντύπωση μου είχε κάνει τότε μία εισαγωγή κλασσικής μουσικής που ακουγότανε πολύ πρωτόγνωρη στα αυτιά μου, αφού αυτό που περίμενα να ακούσω δεν είχε καμιά σχέση με αυτό που άκουγα. Αν πάση περιπτώση μετά από αρκετό ψάξιμο (τότε δυστυχώς δεν είχαμε το διαδίκτυο σε κάθε σπίτι) έμαθα ότι ήτανε ήτανε το O Fortuna, το πρώτο μέρος της μελοποιημένης συμφωνίας Carmina Burana του Orff. Το περασμένο Σάββατο είχα την τύχη να δω ζωντανά την εκτέλεση της Carmina Burana, μαζί με θεατρικά σκηνικά, στο London O2 (πρώην Millennium Dome).

Η όλη παρουσίαση ήτανε καταπληκτική. Με πάνω από 300 χορευτές, ηθοποιούς, τραγουδιστές και με τη Royal Philharmonic Orchestra και Brighton Festival Chorus and Youth Choir, για μία ώρα περίπου (συν άλλα 40 λεπτά με κάποια κομμάτια του Verdi) μείναμε καθηλωμένοι. Καταπληκτική μεσαιωνική ατμόσφαιρα, μοναχούς που κρατούσανε δάδες, μαγευτικές χορωδίες, γλυκά όργανα, σοπράνους, βαρύτονους και η ιστορία των 24 ποιημάτων να ξετυλίγεται στα μάτια μας (και στα αυτιά μας). Με Μπαροκικές και Αναγεννησιακές μελωδίες, με κουστούμια που θυμίζανε σχέδια του Dave Patchett (και εξώφυλλα των Cathedral) και την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, με έναν τετραόροφο πύργο, ξιφομαχίες, ιππομαχίες, λουόμενες παρθένες, ιπποσύνες και δονκιχωτικά ιδανικά η παράσταση ήτανε μια ωδή στη θεά Τύχη.

Μετά από αυτό ένα είναι σίγουρο, ότι δε θα ξαναχάσω παρόμοιες παραστάσεις.



6 comments:

Unknown said...

Μπράβο, και ήθελα να πάω σε αυτή την παράσταση αλλά την τελευταία στιγμή ... σταμάτησα για άγνωστη αιτία!

Γιώτα Παπαδημακοπούλου said...

Ωραίες παραστάσεις και είναι κρίμα που δεν μπορούμε όλοι να τις παρακολουθήσουμε.

Panos Konstantinidis said...

Θέμο ήτανε πραγματικώς κορυφαία. Είχε δύο παραστάσεις, η δεύτερη ήτανε την Κυριακή το μεσημέρι.

Γιώτα, μπορεί να έρθει και Ελλάδα, ποτέ δεν ξέρεις. Αν όχι, την επόμενη φορά που θα παιχτεί πάρε το αεροπλάνο και πετάξου για ένα διήμερο :)

ria said...

ζηλεύω...

Daria said...

Ωραία πράγματα υπάρχουν εκεί στας Ευρώπας....
Όχι πως δεν κουτσογίνεται κι εδώ αλλά....

Panos Konstantinidis said...

@ρία, ντάρια

θα πω αυτό που είπα και στη Γιώτα. Πλέον τα εισιτήρια έχουνε γίνει τόσο φθηνά για Μ.Β. που αξίζει να "πεταχτείς" για ένα σ/κ. Τρεισίμιση ώρες μακρυά είναι. Όχι ότι δε γίνονται και στην Ελλάδα, απλώς στη (Βόρεια) Ευρώπη γίνονται πολύ πιο συχνώς.