Monday 2 February 2009

Κουραμάθι - Μαλδίβες

Το Κουραμάθι είναι ένα μικρό νησάκι με μήκος περίπου ένα χιλιόμετρο και πλάτος (στο φαρδύτερό του σημείο) περίπου 300 μέτρα. Βρίσκεται στον κοραλιογενή ύφαλο Rashdoo, στις Μαλδίβες και είναι στην κυριολεξία ένα χωριό από μόνο του. Έχει πάνω γύρω στις 200 "καλύβες", τρία εστιατόρια, ιατρικό κέντρο, μικρή αγορά, μπαράκια, πισίνα (πάντοτε αναρωτιόμουνα τί χρειάζεται μια πισίνα όταν έχεις καταπράσινα θερμά νερά δίπλα σου), γήπεδο τένις, spa και γενικώς ό,τι (νομίζει ότι) χρειάζεται κάποιος για να περάσει καλά στις διακοπές του.




























Συμβουλές και πληροφορίες προς όσους θέλουνε να το επισκεφθούνε

α) Η απ' ευθείας πτήση διαρκεί δέκα ώρες από Λονδίνο. Ταξίδεψα με Sri Lankan airlines. Στα συν είναι ότι είχε απίστευτο φαγητό (πρώτη φορά βλέπω να έχω επιλογή πέντε διαφορετικών φαγητών σε αεροπορική εταιρία!). Στα πλην ότι οι ταινίες που έβλεπες δεν ήτανε interactive.

β) Συμφέρει να είσαι all inclusive που περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Δωρεάν απεριόριστο φαγητό, νερά και ποτά. Συν βατραχοπέδιλα και μάσκα για snorkelling, το υδροπλάνο από το Male στο νησί και πίσω και εισιτήριο για τη βάρκα που σε πάει σε διπλανά νησιά.

γ) Τα νερά είναι πανάκριβα (δέκα δολλάρια το μεγάλο μπουκάλι). Συμφέρει στην τιμή να περιλαμβάνονται όλα (δες το β).

δ) Οι μπρίζες που χρησιμοποιούνε είναι ίδιες με τις μπρίζες της Μ.Β., τουλάχιστον στο village που ήμουνα εγώ.

ε) Αν δεν έχεις κλειστοφοβία συμφέρει να πας στο νησάκι με υδροπλάνο (air taxi). Πηγαίνεις πολύ γρήγορα και αυτό είναι βάλσαμο μετά από δέκα ώρες πτήση, δε θέλεις να χαραμίσεις άλλο χρόνο. Το υδροπλάνο φτάνει σε 20 λεπτά, το ταχύπλοο σε μία ώρα.

στ) Η ανατολική πλευρά του νησιού είναι που έχει το πιο πολύ κύμα αφύ ο αέρας φυσάει από εκεί.

ζ) Η θερμοκρασία τον Ιανουάριο ήτανε γύρω στους 30-35 βαθμούς. Η θάλασσα στη δυτική μερά του νησιού είναι πολύ θερμή (γύρω στους 25-30 βαθμούς), είναι σαν να κάνεις μπάνιο σε χλιαρό νερό. Στην ανατολική είναι λιγότερο θερμή (γύρω στους 25 βαθμούς).

η) Το φαγητό είναι επίσης ακριβό αλλά είναι πολύ εύγευστο. Κάθε μέρα έχουνε διαφορετικές κουζίνες και για ειδικά δείπνα (αστακούς, ινδικό κλπ) πληρώνεις αν θέλεις κάτι παραπάνω. Συμφέρει all inclusive (δες το β).

θ) Οπωσδήποτε χρειάζεσαι αντιηλιακό και γυαλιά ηλίου καθώς και αντικουνουπικό (αυτό κυρίως αν επισκεφτείς διπλανά νησιά).

ι) Η ξέρα του νησιού (μια λωρίδα άμμου στη βόρεια πλευρά του) είναι όλα τα λεφτά. Πιο πολύ από όλο το νησί αυτό μου άρεσε.

ια) Αν είσαι άνθρωπος που του αρέσουνε τα θαλάσσια αθλήματα μπορείς να κάνεις καταδύσεις/νυχτερινές καταδύσεις (κάνουνε και μαθήματα στο νησί), snorkelling, wind surfing, wind sailing και διάφορα άλλα συναφή.

ιβ) Το συνολικό κόστος δεν είναι ιδιαιτέρως ακριβό. Βγαίνει γύρω στις 1500 λίρες το άτομο για μία εβδομάδα με τα πάντα πληρωμένα.

ιγ) Η εποχή των βροχών είναι Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος.

ιδ) Για αναμνηστικά θα πρέπει να επισκεφθείτε το διπλανό νησί, όπου μένουνε οι εντόπιοι Μαλδιβίνοι.

ιε) Στο θέρετρο μπορείτε να πληρώσετε με δολλάρια (το προτιμότερο) καθώς και με ευρώ ή στερλίνες Μ.Β. Προσοχή όμως γιατί το exchange rate που δίνουνε είναι μικρότερο αυτού που ισχύει. Καλό είναι να έχετε κάνει δολλάρια/ευρώ/στερλίνες από πριν. Στα νησιά των ντόπιων μπορείτε να πληρώσετε ή με δολλάρια ή με το τοπικό νόμισμα. Και εννοείται ότι πρέπει να τους κάνετε παζάρια (τους ντόπιους) όταν αγοράζετε πράγματα.

ιστ) Απαγορεύεται αυστηρώς να φέρεις μαζί σου πορνογραφικό και θρησκευτικό υλικό. Όλα αυτά κατάσχονται στο αεροδρόμιο και σου επιστρέφονται κατά την επιστροφή.

ιζ) Δε χρειάζεσαι να βγάλεις βίζα από πριν. Σου τη δίνουνε στο αεροδρόμιο (αν είσαι πολίτης της ΕΕ, για τις άλλες υπηκοότητες δε γωρίζω) την ώρα που φτάνεις και ισχύει για 30 ημέρες.

10 comments:

ε said...

Δεν το κατάλαβα αυτό με την πορνογραφία και τα θρησκευτικά;

Panos Konstantinidis said...

Αν έχεις μαζί σου πορνοπεριοδικά ή θρησκευτικά βιβλία (Βίβλο, Εβραϊκές γραφές κλπ) σου τα παίρνουνε, προφανώς για να μη προσυλητίσεις άλλους. Για τα πορνοπεριοδικά μάλλον ισχύει κάτι αντίστοιχο, λόγω δημοσίας αιδούς. Οι κάτοικοι εκεί είναι μουσουλμάνοι.

Panos Konstantinidis said...

Πάντως εγώ κάτι βιβλία του Επίκουρου που είχα δε μου τα κατασχέσανε :) Μάλλον δεν καταλάβανε καν τι είναι αφού ήτανε και στα ελληνικά.

ΞΕΝΗ said...

Zilevw,zilevw,zilevw,
Mou araisan poara poli oi foto, prepei na itan teleia ekei.

NdN said...

Γεια σου Πάνο,

Εξαιρετικες οι φωτογραφίες και η περιγραφη του ταξιδιού..αλλά για άλλο λόγο ήρθα!

Αν θες στείλε μου ένα mail στο mail που θα βρεις στο προφιλ μου γιατί κάτι κανονίζουμε οι Ελληνες bloggers του Λονδίνου και μπορεί να σε ενδιαφέρει.

Panos Konstantinidis said...

@Ξένη

ήτανε όντως πολύ όμορφα. Προσπάθησε να πας κι εσύ αν βρεις λίγο χρόνο.

@NdN

σου στέλνω μήνυμα.

Bliss said...

teleio!
olo!
me uio8ethsate
to phra apofash!

Anonymous said...

Πω πω ωραία είναι.

Natalia said...

Α α α α αστειεύεσαι!! Έχω χάσει τα λόγια μου με αυτά που βλέπω! Άμα έχει και ιντερνετ, μεταναστεύω και μόνιμα εκεί! :P

Panos Konstantinidis said...

Καλά δεν πάω καλά, τώρα τα είδα τα προηγούμενα σχόλια!

@bliss σε έχουμε ήηδη υιοθετήσει. Απλώς σε αφήσαμε σπίτι γιατί είχες διάβασμα εκείνο τον καιρό!

@spizaetos όμορφο μέρος όντως. Ό,τι πρέπει για διακοπές.

@Natalia έχει Ναταλία μου και ίντερνετ και ό,τι άλλο θέλεις. Αλλά δε σε ενδιαφέρει το ίντερνετ πια. Εγώ να φανταστείς που είμαι "άρρωστος" με το ίντερνετ δεν συνδέθηκα ούτε μια φορά.