Friday 9 April 2010

V for Vendetta



"Did you think to kill me? There's no flesh or blood within this cloak to kill. There's only an IDEA. Ideas are bulletproof. Farewell".

(V προς Finch)

Μέσα σε μια ολοκληρωτική (totalitarian) κυβέρνηση, όπου τα πάντα ελέγχονται από τη Μοίρα, τον κεντρικό υπολογιστή της κυβέρνησης, ο V, ένας υπεράνθρωπος, έρχεται να καταστρέψει την φασιστική κυβέρνηση της Μ.Β.. Ανατινάζοντας σημαντικά κτήρια του Λονδίνου ο V προτρέπει τους πολίτες να ξεσηκωθούνε και να αποτινάξουνε την τυρρανία του κράτους.

Ο V αρχίζει μια επανάσταση με το να σκοτώνει τους ηγέτες της Μοίρας και να καταστρέφει τμήματά της, αρχίζοντας από τη Φωνή της Μοίρας, και τον Prothero, την κεφαλή της προπαγάνδας.

Ένα έτος μετά την αρχική του επίθεση ο V καταστρέφει το Μάτι, το Αυτί και το Στόμα της Μοίρας. Ακολουθούνε ταραχές στους δρόμους καθώς οι πολίτες ξεσηκώνονται αφού δεν υπάρχει κανείς να τους ελέγξει.

Προς το τέλος ο V συναντάει τον Finch, τον ηγέτη της Μύτης, ο Finch τον πυροβολεί και ο V τραυματίζεται. Πάει στην Πινακοθήκη των Ίσκιων (The shadow gallery), το κρυσφήγετό του, όπου και πεθαίνει. Η Evey, μια κοπέλα που έσωσε από θάνατο και τη μεταμόρφωσε σε επαναστάτρια, αναλαμβάνει το ρόλο του.

Βιβλίο με κάποιες ομοιότητες με το 1984, του Όργουελ, διαδραματίζεται σε έναν όχι και τόσο μακρυνό κόσμο. Μια τρομακτική και δυναμική ιστορία ενός ολοκληρωτικού κόσμου όπου κανείς δεν είναι ελεύθερος και όλα λογοκρίνονται από μια φασιστική κυβέρνηση και μια απολυταρχική αστυνομία.

2 comments:

Hades said...

Εκπληκτικό βιβλίο κι εξίσου εκπληκτική η απόδοσή του σε ταινία.
Αν και ποιοτικώς απέχει παρασάγγας από το υπέρτατο 1984, αξίζει πολλά.

Panos Konstantinidis said...

Καλά το 1984 είναι απλώς κορυφαίο. Από τα κaλύτερα βιβλία του περασμένου αιώνα.