Wednesday 10 October 2012

Επανάσταση και Δημοκρατία

Σε μια Δημοκρατία επιτρέπονται οι επαναστάσεις; Οι επαναστάσεις έχουν ένα και μοναδικό σκοπό, να ανατρέψουν την υπάρχουσα κυβέρνηση (συνήθως κυβέρνηση-δυνάστης) και να φέρουν άλλη στην εξουσία (συνήθως κυβέρνηση λαϊκής κυριαρχίας). Σε μια Δημοκρατία όμως αυτό μπορεί να γίνει αναίμακτα, μόνο και μόνο με την καταψήφιση της κυβέρνησης δυνάστη στις επόμενες εκλογές και αντικατάστασή της με φιλολαϊκή κυβέρνηση. Οι ψηφοφόροι μπορούνε να καταστρέψουν αυτό που δεν τους αρέσει και να δημιουργήσουν αυτό που τους αρέσει· και όλα αυτά χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, με απολύτως απλές και ειρηνικές διαδικασίες.

 Γιατί να γίνει επανάσταση λοιπόν;

8 comments:

javapapo said...

δώσε του Έλληνα φτηνό δανεισμένο χρήμα, μια στρεβλή ιδεολογία και επανάσταση για να νιώσει αφεντικό ..και πάρτου την καρδιά!

Panos Konstantinidis said...

Αχαχαχαχα έτσι ακριβώς είναι Πάρι :)

Anonymous said...

Και πάλι αυτό που λες θα ίσχυε αν στις εκλογές έβγαινε το κόμμα με πραγματικό 51%. Τοτε όντως δεν θα χρειάζοταν Επανάσταση.

Με το υπάρχον όμως σύστημα κυβέρνηση μπορούμε να έχουμε με ποσοστά όπως 30-40. Οπότε η κυβέρνηση ΔΕΝ αντικατοπτρίζει τον λαό, πάρα ένα μέρος του (μια μειοψηφια).

Οι ψηφοφόροι επίσης δεν είναι όλοι έξυπνοι λογικοί. Παρασύρονται ευκολα. Οπότε η Επανάσταση είναι από τους λίγους που θέλουν να "ξυπνήσουν" τον κοσμό.

Panos Konstantinidis said...

Ανώνυμε συμφωνώ στα περί του ποσοστού. Θα έπρεπε όμως να διευκρινήσεις ότι το 30%-40% αντιπροσωπεύει τους υποψήφιους που νοιάζονται για τη χώρα και κάνουν τον κόπο να ψηφίσουν. Οι υπόλοιποι που δε νοιάζονται... πρόβλημά τους. Αφήνουν άλλους να παίρνουν αποφάσεις γι' αυτούς, χωρίς αυτούς. Η Δημοκρατία δίνει το δικαίωμα στον πολίτη να μιλήσει και να πράξει, αν αυτός το αγνοεί αυτό είναι καθαρά δικό του πρόβλημα. Έτσι λοιπόν δε βλέπω κανένα πρόβλημα να βγαίνει κυβέρνηση με ποσοστό 30% (ή και λιγότερο) καθώς αυτό το ποσοστό στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζει όσους νοιάζονται και αγωνίζονται για τη χώρα.

Όσο για τους ψηφοφόρους που παρασύρονται εύκολα δε συμφωνώ. Θα συμφωνούσα να κάνανε ένα λάθος, τότε ναι, μπορεί να παρασύρθηκαν. Όταν η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ σου λέει α, το ψηφίζεις, και κάνει β, εκεί όντως παρασύρθηκες. Την πάτησες, έμαθες, έβαλες μυαλό και στις επόμενες εκλογές δεν τους ψηφίζεις. Αλλά όταν επί τέσσερις δεκαετίες σου λέει α, κάνει β, και εσύ συνεχίζεις να τους ψηφίζεις τότε δεν παρασύρθηκες αγαπητέ. Τότε σε βολεύει αυτή η κατάσταση και δε θέλεις να την αλλάξεις.

Anonymous said...

Οχι δεν με κατάλαβες. Εννοώ το 30% αυτους που πάνε να ψηφίσουν δηλαδή που νοιάζονται δεν βάζω την αποχή μέσα (αυτοί όντως δεν ενδιαφέρονται.

Δηλαδή. Μια χώρα έχει 100 άτομα. Από αυτούς πάνε οι 60 να ψηφίσουν. Και τελικά η κυβέρνηση βγαινει με το 30-40% ΑΥΤΩΝ που ΦΗΦΙΣΑΝ. Δηλαδή το πραγματικό 20% του όλου πληθυσμου.

Δηλαδή στο τέλος η κυβέρνηση έχει βγει από το 20% όλων και από το 30-40 αυτών που νοιάζονται και ψήφισαν.

Το πόσο παρασύρεται ο κόσμος φαίνεται από το πως συνεχώς υπάρχουν ανθρωποι που ψηφίζουν λευκό και ακυρο χωρίς να καταλαβαίνουν οτι η ψήφος τους ΔΕΝ προσμετράται.

Δηλαδή με το υπάρχον σύστημα είτε ψηφίσεις ακυρο, είτε ψηφίσεις λευκό, είτε δεν πάς καθόλου ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο.

Panos Konstantinidis said...

Δηλαδή. Μια χώρα έχει 100 άτομα. Από αυτούς πάνε οι 60 να ψηφίσουν. Και τελικά η κυβέρνηση βγαινει με το 30-40% ΑΥΤΩΝ που ΦΗΦΙΣΑΝ. Δηλαδή το πραγματικό 20% του όλου πληθυσμου.

Αυτό που λες δεν ισχύει, αν έβγαινε κυβέρνηση με το 30% αυτών που ψηφίζουν θα έπρεπε να βγει κυβέρνηση με 18 άτομα (το 30% των 60 που πήγαν να ψηφίσουν). Για να βγει κυβέρνηση θα πρέπει το 51% (δηλαδή τα 31 άτομα από τα 60) να έχουν την πλειοψηφία, είτε μόνα τους είτε με συνεργασία.

Ο Σαμαράς γι' αυτό το λόγο αναγκάστηκε να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας με Μπένι/Κουβέλη, διότι μόνος του δεν μπορούσε (ήθελε 151 έδρες στη Βουλή).

Anonymous said...

Ας αφήσουμε τις τελευταιες εκλογές γιατί ήταν πολύπλοκες.

Κοιτα τις προηγουμενες (2009)

Το Πασοκ βγηκε με ποσοστό 43%. Ομως υπήρχε αποχη 30% (μονο δηλαδή το 70% του λαου ψήφισε).

Οπότε η κυβερνηση ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ελληνικόυ λαου είχε ψηφιστεί από το 43% ΤΟΥ 70%

Δηλαδή είχαμε κυβερνηση με το 43 * 70 = περίπου 30% !!!!!!!

Καταλαβαινεις τώρα τι εννοω?

Panos Konstantinidis said...

Το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει 160 έδρες. Άρα πάλι με την πλειοψηφία βγήκε.