Thursday 11 October 2012

Περί απεργιών

Για ποιόν λόγο γίνονται απεργίες;

Αν γίνονται διότι ο εργοδότης παρανομεί και πρέπει να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι κεκτημένα δικαιώματα που καταπατούνται (π.χ. μικρότερο ημερομίσθιο από τον κατώτατο μισθό) τότε γιατί δεν καταφεύγουν στη δικαιοσύνη; Αν ο εργοδότης καταπατά κάποια δικαιώματα αυτό σημαίνει ότι γίνεται παρανομία και άρα αρμόδιος για να λύσει αυτή την παρανομία είναι τα δικαστήρια και οι δικαστές.

Αν γίνονται για μέτρα που λαμβάνει μια εταιρεία και που μελλοντικώς θα θέσουν σε κίνδυνο συμβάσεις των εργαζομένων τότε γιατί οι εργαζόμενοι δεν παραιτούνται ομαδικώς και να πάνε σε μια εταιρεία που θα τους προσφέρει περισσότερα; Οι εργαζόμενοι έχουν υπογράψει σύμβαση με τον εργοδότη την οποία και τα δύο μέρη πρέπει να τιμούν. Όταν ο εργοδότης θέλει να κάνει μειώσεις και δεν το δέχονται αυτό οι εργαζόμενοι, μπορούν απλώς να αποχωρήσουν με την καταγγελία της σύμβασης στο χέρι, και να πάρουν την ανάλογη αποζημίωση. Το ίδιο γίνεται και όταν ο εργαζόμενος θέλει π.χ. υψηλότερο μισθό από αυτόν που έχει συμφωνηθεί στη σύμβαση. Αν δεν του τον δίνει η εταιρεία μπορεί να παραιτηθεί.

Αν γίνονται για μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και θα έχουν καθολικό απόηχο (π.χ. τα μέτρα του μνημονίου) αυτό σημαίνει ότι αν περάσει το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί από την πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή των ανθρώπων που έβαλε εκεί μέσα η ψήφος του Ελληνικού λαού. Με αυτή τη λογική οι μειώσεις κατώτατον μισθών είναι απόρροια των αλλαγών που ζητά ο λαός, αφού ο λαός δίνει την εντολή στην κυβέρνηση να πράξει ό,τι αυτή νομίζει σωστό προς ώφελος του λαού. Αν τα μέτρα αυτά είναι ανεπιθύμητα μπορεί τότε η πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές να αντικαταστήσει την κυβέρνηση με κάποια άλλη η οποία και θα τα αντιστρέψει.

Για ποιόν λόγο λοιπόν να γίνει απεργία;

6 comments:

Anonymous said...

Λιγο απλοικές οι σκέψεις σου

1)Γιατί η εταιρία μπορεί να μην έχει καν χρήματα να δώσει αποζημειώσεις σε αυτούς που φεύγουν
2)Γιατί μπορεί να μην υπάρχει αντίστοιχη εταιρία (π.χ. δουλεύει κάποιος σε ναυπηγείο)
3)Γιατί ο εργοδότης από την μεριά του μπορεί να μην τιμά την σύμβαση.

Για τις εκλόγες με βάση το υπάρχουν (ηλιθιο) σύστημα, η κυβερνηση βγαινει από την μειοψηφεία του λαου. Αν όντως έβγαινε με τουλάχιστον 51% θα είχες δικιο.

Οπότε αυτοί που παραπονιούνται έχουν δικιο.

arkoudos said...

Κάνεις μία παραδοχή που σφάλλει, κατά την ταπεινή μου άποψη:

"Όταν ο εργοδότης θέλει να κάνει μειώσεις και δεν το δέχονται αυτό οι εργαζόμενοι, μπορούν απλώς να αποχωρήσουν με την καταγγελία της σύμβασης στο χέρι[...]"

Δεν έχουν λόγο να χάσουν την δουλειά τους. Ήταν (θεωρούμε) σωστοί στο δικό τους μέρος της σύμβασης, και απαιτούν ο εργοδότης τους να είναι σωστός στο δικό του μέρος.

Αν απεργήσουν, τότε η εταιρία δεν θα μπορεί να τους αντικαταστήσει με άλλους, πιο πρόθυμους να υπογράψουν την νέα σύμβαση, και οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουν την δουλειά τους.

Η απεργία είναι μία μορφή πίεσης (ή απάντηση σε πίεση) *εργαζομένων* - δεν μπορείς να απεργήσεις αν δεν είσαι εργαζόμενος :)

Panos Konstantinidis said...

Ανώνυμε

1) Αν δεν έχει χρήματα να δώσει ως αποζημείωση τότε και να κάνεις απεργία πάλι δε θα τα πάρεις, έτσι δεν είναι; Γενικώς πάντως όταν μια εταιρεία δεν έχει χρήματα τότε δηλώνει πτώχευση και κλείνει (και δυστυχώς οι εργαζόμενοι χάνουν τα λεφτά τους).
2) Αν δεν υπάρχει αντίστοιχη εταιρεία μπορείς να κάνεις μετεκπαίδευση σε κάτι άλλο (π.χ. από εργάτης σε ναυπηγείο εργάτης σε σιδηρουργείο) και να μπεις σε άλλη παραγωγική διαδικασία, όπως γίνεται και στην Ευρώπη.
3) Αν δεν τιμά τη σύμβαση τότε κάνει παρανομία και μπορείς να καταφύγεις στη δικαιοσύνη.

Για τις εκλογές έχω απαντήσει στο προηγούμενό μου ποστ (αν είσαι ο ίδιος ανώνυμος).

Panos Konstantinidis said...

Αρκούδος

εγώ βλέπω τον εργοδότη σαν να έχει μαγαζί. Και στο μαγαζί του κάνει ό,τι θέλει (από τη στιγμή που δεν είναι παράνομο). Αν π.χ. θέλει να κάνει μειώσεις που δεν πέφτουν κάτω του κατώτατου μισθού θα πρέπει να το δεχτείς, ασχέτως αν εσύ είσαι τυπικός εκ μέρους σου. Αυτό βεβαίως ισχύει και από τη δική σου την πλευρά· αν δεν είσαι ευχαριστημένος και θέλεις να φύγεις δεν μπορεί να σε κρατήσει με το ζόρι.

Η απεργία είναι όντως μια μορφή πίεσης, αλλά λάθος πίεση κατά τη γνώμη μου. Όταν απεργείς σημαίνει ότι το κάνεις διότι δεν είσαι ευχαριστημένος με κάτι, άρα γιατί να μείνεις κάπου που δεν είσαι ευχαριστημένος; Αν είσαι ευχαριστημένος γιατί να κάνεις απεργία;

arkoudos said...

Με το δικό σου σκεπτικό: ο εργοδότης αποφασίζει ότι δεν θέλει να πληρώνει τόσα για την εργασία του εργαζόμενου. Γιατί δεν τον διώχνει; Ο νόμος του δίνει το δικαίωμα. Κοστίζει, βέβαια, κάτι τις, αλλά είναι μία εντελώς νόμιμη διαδικασία.

Γιατί δεν την επιλέγει;


Γράφεις: "θα πρέπει να το δεχτείς, ασχέτως αν εσύ είσαι τυπικός εκ μέρους σου". Γιατί "θα πρέπει"; Δεν το βλέπω σωστό. Καθόλου δεν θα πρέπει. Ή το δέχεσαι, αν θες, ή αντιδράς, γιατί ένας όρος στην σύμβασή σου αλλοιώνεται μονομερώς. Το αφεντικό έχει την δύναμη να σε διώξει - εσύ την δύναμη να απεργήσεις.

Πολύ απλό μου φαίνεται.

(συγνώμη για το καθυστερημένο reply :) )

Panos Konstantinidis said...

Πώς δεν τον διώχνει; Εμένα με έδιωξαν όταν δε δέχτηκα τις μειώσεις που προτείναν. Ο σωστός και νόμιμος εργοδότης θα απολύει και θα δώσει όλα τα νόμιμα που προβλέπονται.

Γιατί "θα πρέπει"; Δεν το βλέπω σωστό. Καθόλου δεν θα πρέπει. Ή το δέχεσαι, αν θες, ή αντιδράς, γιατί ένας όρος στην σύμβασή σου αλλοιώνεται μονομερώς.

Θα πρέπει διότι η εργασία δεν είναι κάτι στατικό αλλά αλλάζει με τον καιρό και τις καταστάσεις. Όπως μπορείς εσύ να αλλάξεις τη γνώμη σου και να προτείνεις αύξηση έτσι και ο εργοδότης μπορεί να αλλάξει τη γνώμη του και να προτείνει μείωση.

Οταν προτείνει μείωση ο εργοδότης τρία πράγματα μπορούν να συμβούν:
α) Να διαπραγματευτούν και να βρεθεί η μέση λύση (π.χ. λιγότερη μείωση).
β) Να συμφωνήσει ο εργαζόμενος και να γίνει η μείωση.
γ) Να μη συμφωνήσει ο εργαζόμενος, να απολυθεί και να πάρει την αποζημίωση που του αναλογεί.

Από την άλλη το ίδιο γίνεται όταν ζητήσει αύξηση ο εργαζόμενος:
α) Να διαπραγματευτούν και να βρεθεί η μέση λύση (π.χ. λιγότερη αύξηση).
β) Να συμφωνήσει ο εργοδότης και να γίνει η αύξηση.
γ) Να μη συμφωνήσει ο εργοδότης και να φύγει ο εργαζόμενος (αφού δώσει το χρονικό notice που του αναλογεί).

Το αφεντικό έχει την δύναμη να σε διώξει - εσύ την δύναμη να απεργήσεις.

Νομίζω ότι το πιο σωστό θα ήταν το "Το αφεντικό έχει την δύναμη να σε διώξει - εσύ την δύναμη να παραιτηθείς." Το να κάνεις απεργία δεν έχει νόημα, διότι εξ ορισμού το να απεργείς σημαίνει ότι δεν είσαι ευχαριστημένος με τη δουλειά σου, άρα γιατί να συνεχίζεις να την κάνεις; Γιατί δε φεύγεις να πα ςκάπου καλύτερα;