Saturday 16 March 2013

Θα πούμε το ευρώ ευράκι

Διαβάζω στο capital και στο κουτί της Πανδώρας για το κούρεμα (λέγε με και υποχρεωτική εισφορά) των καταθέσεων όσων έχουν ρευστό σε κυπριακές τράπεζες. 6,75% όσων έχουν κάτω από 100.000 και 9,99% όσων έχουν πάνω από 100.000. Υπάρχει και σχετική ανακοίνωση του eurogroup. Κάποιες σκέψεις μου (χωρίς να είμαι οικονομολόγος) πάνω σε αυτό.

Κατ' αρχάς αυτό θα επιφέρει μεγάλη φυγή καταθέσεων στο εξωτερικό, αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Δεν είναι χαζός ο κόσμος να συνεχίσει να έχει τα λεφτά του στην Κύπρο. Η φυγή κεφαλαίων θα φέρει έλλειψη ρευστότητας, με αποτέλεσμα μεγαλύτεροι φόροι και υποχρεωτικές εισφορές, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη φυγή κοκ.

Δεύτερον είναι άδικο για τους καταθέτες. Δεν έχει πρόβλημα η τράπεζα για να χάσουν οι καταθέτες· έχει πρόβλημα το κράτος. Αν είχε το πρόβλημα η τράπεζα σε ένα καπιταλιστικό σύστημα τη χασούρα την επωμίζονται οι μέτοχοι και μετά οι καταθέτες. Το πρόβλημα όμως το έχει η κυπριακή κυβέρνηση, άρα κατά τη γνώμη μου δε θα έπρεπε να υπάρξει υποχρεωτικό κούρεμα. Επίσης αυτά τα λεφτά είναι χρήματα που προήλθαν μετά από φορολόγηση, άρα οι φορολογούμενοι πλήρωσαν το ποσοστό που τους αναλογεί, βγάλαν ένα κέρδος και αυτό το καταθέσανε στην τράπεζα. Τώρα φορολογούνται και για το κέρσος. Δεν είναι δίκαιο να διπλοπληρώνουν.

Τρίτον διάβασα κάπου ότι έτσι χτυπιέται η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος. Αμ δε. Αν όντως υπάρχει αποδεδειγμένη φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος θα πρέπει να τιμωρηθούν οι φοροδιαφεύγοντες, όχι όλοι. Με την υποχρεωτική εισφορά τούς τιμωρείς όλους, και τους νόμιμους και τους παράνομους αφού δε γίνεται διαχωρισμός μεταξύ τους. Οι συνεπείς βλάπτονται, αφού η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες έχει ως αποτέλεσμα την τιμωρία τους.

Τέταρτον, αυτό δημιουργεί νομικό προηγούμενο. Μπορεί σε κάποια στιγμή οι φωστήρες της δικής μας κυβέρνησης να εφαρμόσουν τέτοια μέτρα. Ήδη πληρώνουμε πολύ παραπάνω από το 6,75% και 9,99% σε αυξήσεις φόρων, χαράτσια, μειώσεις μισθών και επιδομάτων, εισφορές αλληλεγγύης, κλπ. τα οποία δεν έχουν επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Γιατί λοιπόν και τα δικά μας τα σαϊνια στο ΥΠ.ΟΙΚ. να μην εφαρμόσουν κάτι τέτοιο;

Πέμπτον, διαβάζω στην καθημερινή ότι σε αντιστάθμισμα των απωλειών τους οι καταθέτες θα λάβουν τραπεζικές μετοχές ίσης αξίας. Εδώ και αν έριξα γέλιο. Δηλαδή σου κλέβουμε πρώτα τα λεφτά σου και σου δίνουμε κάτι χαρτιά αμφιβόλου αξίας. Αν όντως μπορεί να αντισταθμιστεί η χασούρα με τραπεζικές μετοχές τότε γιατί δεν παίρνει το κράτος τραπεζικές μετοχές αντί ρευστού; Γιατί άρα γε;

2 comments:

Roadartist said...

Τρομερή εποχή έτσι; Ποιος είναι ακόμη τυφλός για να δικαιολογεί και να δέχεται όλα όσα συμβαίνουν; Κωμικοτραγικές καταστάσεις!

Panos Konstantinidis said...

Όντως τρομερή και με ραγδαίες εξελίξεις. Μας έχουν πάρει και τα σώβρακα και εμείς αγρόν αγοράσαμε. Για να δούμε, θα κάνουμε κάτι για να τα αλλάξουμε όλα αυτά ή θα μείνουμε υποχείρια;