Saturday 10 August 2013

Περί πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Αίρεται από το 2014, διαβάζω, η αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που ισχύει μέχρι το τέλος του 2013. Και λέω: επί τέλους, μια δίκαιη απόφαση για όλους εμάς που είμασταν συνετοί και δεν ανοιχτήκαμε περισσότερο από όσο μας παίρνει η τσέπη μας.

Το κόστος της αναστολής πλειστηριασμών αυτή τη στιγμή μετακυλιέται σε όλους τους εν Ελλάδι (και εν Ευρώπι) φορολογούμενους. Όσο δηλαδή ο ιδιοκτήτης έχει ασυλία από το νεοελληνικό κράτος και δεν πληρώνει τα υπέρογκα δάνεια που πήρε, τόσο αυξάνονται τα χρέη των τραπεζών και τόσο μεγαλύτερα πακέτα διάσωσης χρειάζονται. Τα χρήματα για να σωθούν οι τράπεζες φυσικά και προέρχονται και από τους φόρους μας, άρα κομμάτι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πηγαίνει προς τα «κόκκινα» δάνεια. Το κόστος δηλαδή της μη πληρωμής των δανείων μεταφέρεται από τον ιδιοκτήτη προς το κορόιδο Νεοέλληνα φορολογούμενο.

Είναι λοιπόν δίκαιο να υπάρξει άρση της ασυλίας, που έτσι κι αλλιώς αυτή αφορά κυρίως δάνεια της τελευταίας δεκαετίας/ δεκαπενταετίας. Αυτοί που αγόρασαν σπίτι πριν πιθανόν να μην έχουν πρόβλημα τώρα καθώς η τιμή των σπιτιών ήταν πολύ μικρότερη και θα έχουν αποπληρώσει το δάνειο.

Δε θα πρέπει να υπάρξει οριζόντια προστασία (όπως δε θα πρέπει να υπάρχουν και οριζόντιες απολύσεις ή περικοπές), αλλά θα πρέπει να εξεταστούν τα πράγματα και να βρεθούν οι πραγματικοί απατεώνες, αυτοί που νόμιζαν ότι με μια υπογραφή στην τράπεζα θα έχουν διακοποδάνεια, εορτοδάνεια, στεγαστικά, αυτοκινητοδάνεια και γενικώς άφθονο χρήμα να ρέει, χωρίς να υπάρξουν κυρώσεις. Και δυστυχώς ο νόμος περί πρώτης κατοικίας (όπως και ο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών) προστατεύει ως επί το πλείστον αυτούς ακριβώς που κάνανε πολυτελή ζωή με τα λεφτά των άλλων, αυτούς που ζούσαν στη χλιδή και στην τρυφή, αυτούς που κάνανε dolce vita με τα λεφτά του Νεοέλληνα και του Ευρωπαίου κορόιδου φορολογούμενου.

Γιατί είμαστε τόσο αυστηροί και αμείλικτοι με διάφορους μεγαλοαπατεώνες όπως ο Λαβρεντιάδης, ο Τσοχατζόπουλος, ο Κωστόπουλος ή ο Γαβαλάς και δεν είμαστε με τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας; Και οι μεν και οι δε χρωστάνε· για τους μεν όμως ζητάμε δικαιοσύνη, για τους δε επιείκεια. Αυτό και αν είναι αδικία.

Το σπίτι δε σου ανήκει 100% παρά μόνο αν πληρώσεις και την τελευταία δόση στο δανειστή σου. Μέχρι τότε μπορεί να σου το πάρει αφού στην ουσία δεν είναι δικό σου αλλά δικό του. Σίγουρα δεν είναι όλοι οι οφειλέτες το ίδιο, δεν μπορεί π.χ. ο βλάκας με τα 700 το μήνα που πήρε δάνειο 250.000 για ένα τεσσάρι στο Αιγάλεω (αληθινή περίπτωση) να είναι το ίδιο με τον μεροκαματιάρη που έχουν να τον πληρώσουν τρεις μήνες και χρωστάει δέκα δόσεις μέχρι την αποπληρωμή. Ας αρχίσουμε όμως με την άρση των πλειστηριασμών και ας εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις σε ατομική βάση. Είναι το πιο δίκαιο και λογικό για όλους.

4 comments:

Unknown said...

Γενικά συμφωνώ μαζί σου στο θέμα των πλειστηριασμών η βασική σου πρόταση "Και λέω: επί τέλους, μια δίκαιη απόφαση για όλους εμάς που είμασταν συνετοί και δεν ανοιχτήκαμε περισσότερο από όσο μας παίρνει η τσέπη μας."
με βρίσκει εντελώς αντίθετο.
Το να θεωρείς οτι όλοι ή οι περισσότεροι βρίσκονται σε κατάσταση πλειστηριασμου είναι γιατί "ανοιχτηκαν περισσότερο απο όσο τους παίρνει" είναι εντελώς αβάσιμο. ΕΙναι πάρα πολλοί ανθρωποι που όπως εσυ ανοίχτηκαν μέχρι εκει που τους έπαιρνε αλλα στη πορεία έχασαν τη δουλεια τους ή μειώθηκε ο μισθός τους. Μην ξεχνας οτι το μέχρι που φτάνει η τσέπη σου, ήταν άλλο το 2002, άλλο το 2007 και άλλο σήμερα. Πάντα όταν κανεις μια σύμβαση για ένα δάνειο 20ετίας θεωρείς κάποια πράγματα στανταρ. Αν αυτά πάψουν να υπάρχουν χανεις και το σπιτι και τη γη κατω απο τα πόδια σου. Επίσης υπάρχουν και κάποιοι που έκαναν λαθος εκτιμήσεις. Συμβαίνει κι αυτό ξέρεις και αυτοί θα ζήσουν με τις συνέπειες των επιλογών τους. Ολοι μα όλοι μπορουμε να βρεθούμε στη θέση τους. Να είσαι δε βέβαιος οτι όσοι ανοίχτηκαν επίτηδες περισσότερο είναι και συνειδητοποιημένοι και ζαμαν φου.

Panos Konstantinidis said...

Παντελή έχεις δίκαιο σε αυτό που λες, γι' αυτό και στην τελευταία παράγραφο εξηγώ ότι ο κάθε οφειλέτης θα πρέπει να εξεταστεί σε ατομική βάση.

Anonymous said...

οπως το βρήκα το κάνω paste για την χάρη της αλήθειας..

realmsfiction
πρίν 6 ώρες


(8)
Ο Μαυρίδης που μέχρι προχθές 'έβριζε' τον Στουρνάρα για τις αποτυχίες του και την φορομπηχτική πολιτική που ακολουθεί, σήμερα τον αγκαλιάζει σφιχτά και πορεύονται μαζί τον δρόμο που οδηγεί στους πλειστηριασμούς σπιτιών.

Λες και οι χιλιάδες μαζικοί πλειστηριασμοί θα σώσουν τις τράπεζες όταν ΕΞΑΙΤΙΑΣ τους οι τιμές των ακινήτων πέσουν ακόμη 30%-40%. Λες και ξαφνικά οι έλληνες θα τρέξουν να αγοράζουν μεζονέτες και διαμερίσματα που οι τιμές τους θα συνεχίζουν να πέφτουν για να γεμίζουν το Ε9 και να πληρώνουν τους ατελείωτους φόρους των ακινήτων.

Η αλήθεια είναι πως οι τράπεζες θέλουν να απαλλαγούν από τα περισσότερα στεγαστικά γιατί ξέρουν πως δεν πρόκειται να αποπληρωθούν οι δόσεις τους για πολύ καιρό ακόμη.
Αλλά οι εταιρίες ΓΥΠΕΣ από το εξωτερικό που αγοράζουν τέτοια κόκκινα δάνεια σε εξευτελιστικές τιμές δεν αγοράζουν όσο υπάρχει η προστασία των πλειστηριασμών.

Έτσι η Ελληνική κυβέρνηση , ο Σαμαράς, ο Στουρνάρας δεσμεύτηκαν να διακόψουν την προστασία των πλειστηριασμών της μοναδικής κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ, και ο κ. Μαυρίδης ανέλαβε την 'βρώμικη δουλειά'...

Όλα τα άλλα είναι προπέτασμα καπνού και αφελή επιχειρήματα που δεν τα πιστεύουν , ούτε οι ίδιοι.

Edit: Οι τράπεζες τα χρήματα που θα χάσουν από τα δάνεια θα τα πάρουν με νέο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης όπως έγινε και με τα ομόλογα.
Δηλαδή θα πληρώσουν πάλι οι φορολογούμενοι , και μέσα σε αυτούς και οι δανειολήπτες που θα χάσουν τα σπίτια τους , τα δάνεια που θα πάνε ΔΩΡΕΑΝ στους τραπεζίτες, στο όνομα της σταθερότητας του συστήματος.
ΑΝΤΙΘΕΤΑ όσο τα δάνεια είναι γραμμένα στα βιβλία τους, δεν μπορούν να μας βάλουν να τους τα πληρώσουμε.

Panos Konstantinidis said...

Ανώνυμε ασχέτως το αν πωληθούν ή όχι η άρση πρέπει να γίνει. Αν δε γίνει τότε θα πρέπει να έχει ασυλία και ο ενοικιαστής που δεν μπορεί να πληρώσει το ενοίκιο, και ο εργοδότης που δεν μπορεί να πληρώσει το μισθό και γενικώς οποιοσδήποτε δεν μπορεί να πληρώσει κάτι.

Οι τράπεζες τα χρήματα που θα χάσουν από τα δάνεια θα τα πάρουν με νέο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης όπως έγινε και με τα ομόλογα. Δηλαδή θα πληρώσουν πάλι οι φορολογούμενοι , και μέσα σε αυτούς και οι δανειολήπτες που θα χάσουν τα σπίτια τους , τα δάνεια που θα πάνε ΔΩΡΕΑΝ στους τραπεζίτες, στο όνομα της σταθερότητας του συστήματος.
ΑΝΤΙΘΕΤΑ όσο τα δάνεια είναι γραμμένα στα βιβλία τους, δεν μπορούν να μας βάλουν να τους τα πληρώσουμε.


Σωστό. Άλλο όμως να έχεις να πληρώνεις 10 και άλλο να έχεις να πληρώνεις 5. Ας πούμε ότι οι τράπεζες έχουν ανάγκη από 10 ευρώ. Αν πουλήσουν τα σπίτια και πάρουν 5 από αυτά θα έχουν ανάγκη 5 ευρώ, άρα θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι 5 ευρώ. Στην αντίθετη περίπτωση θα πληρώσουν 10, δηλαδή θα πληρώνουν και τα σπίτια των δανειοληπτών.