Saturday 22 November 2008

Masters of Doom: How Two Guys Created an Empire and Transformed Pop Culture


Το τελείωσα σήμερα καθώς επέστρεφα από την Ουτρέχτη και έχω να πω ένα πράγμα. Ουάου! Αυτό το βιβλίο με άγγιξε, μου θύμισε την αδρεναλίνη που ένιωσα όταν πρωτοέπαιξα Doom. Αν είστε εκεί γύρω στα 30 και πρωτοπαίξατε Doom στις αρχές της δεκαετίας του '90, αυτό το βιβλίο σίγουρα θα σας θυμίσει και θα σας μάθει αρκετά πράγματα. Αν τίτλοι όπως Hexen, Heretic, Wolfenstein 3D, Quake, Quake ΙΙ, Doom ΙΙ, Quake Arena, Daikatana σας λένε κάτι τότε πρέπει να το διαβάσετε.

Το βιβλίο αφηγήται την ιστορία πίσω από τη δημιουργία των παραπάνω παιγνιδιών, από την ομάδα της id software, και ιδιαιτέρως την ιστορία των "δύο Γιάννηδων", John Carmack και John Romero. Αρχίζει από την παιδική ηλικία και των δύο και ξεδιπλώνει σιγά σιγά όλες τις πτυχές των χαρακτήρων τους, της δημιουργίας των παιγνιδιών, τη σύγκρουση (αλλά και συσχέτιση) των χαρακτήρων τους και πώς μέσα από αυτή τη σύγκρουση και συσχέτιση δημιουργήθηκαν από τα πιο σημαίνοντα παιγνίδια στην ιστορία των η/υ. Πώς δύο καθημερινά παιδιά καταφέρανε και ζήσανε το αμερικάνικο όνειρο και γίνανε εκατομμυριούχοι. Πώς καταφέρανε και δαμάσανε την (τότε) πρωτόγονη τεχνολογία για να γίνουνε οι σκαπανείς μια ολόκληρης γενιάς πρωτοποριακών παιγνιδιών και τεχνολογιών, μιας ποπ-κουλτούρας που έμελλε να αλλάξει την νοοτροπία των περισσότερων ανθρώπων και τον τρόπο που παίζονται τα παιγνίδια.

Ο Kushner, παίχτης και ο ίδιος shoot 'em up παιγνιδιών και έχοντας ζήσει πολλές από τις ιστορίες που περιγράφει, πέρασε πολλά χρόνια παίρνοντας συνεντεύξεις και ερευνώντας αρχειακό υλικό, ώστε να μπορέσει να αφηγηθεί/διηγηθεί μια ιστορία που είναι σαν να τη ζεις, σαν να ήσουνα εκεί τη στιγμή ακριβώς που συνέβαιναν τα γεγονότα.

Αν ακόμα νιώθετε ένα σκίρτημα και μια νοσταλγία όταν ακούτε ή διαβάζετε για το Doom και τα first person shooters, τότε σίγουρα αυτό το βιβλίο είναι για εσάς.

2 comments:

ε said...

Doom, Wolfenstein, τι μου θύμησες... :)

Panos Konstantinidis said...

Αν σου αρέσουνε αξίζει να διαβάσεις το βιβλίο.