Monday 17 November 2008

Thomas Paine - The Age of Reason


"Θα πρέπει να θυμάσαι, ότι πάντοτε υποστήριζα με ενεργητικότητα το Δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να εκφράζει τη γνώμη του, οσοδήποτε και αν διέφερε από τη δική μου. Διότι αυτός που αρνήται σε κάποιον το δικαίωμα να εκφράσει τη γνώμη του, είναι σκλάβος του εαυτού του, διότι αποκλείει στον εαυτό του την επιλογή της αλλαγής.

Το φοβερότερο όπλο εναντίων των σφαλμάτων οποιουδήποτε είδους είναι ο Λόγος. Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ κάτι άλλο εκτός του Λόγου, και ποτέ δε θα το κάνω."

Έτσι αρχίζει ο Πέιν τη δριμύεια κριτική του κατά της Π. και Κ. Διαθήκης, 200 έτη πριν. Σε 200 κοφτερές σελίδες ενός ακονισμένου βιβλίου ξεδιπλώνει την απάτη του ιουδαϊκού και χριστιανικού ιερατείου κατά του απλού κοσμάκη. Μια απάτη που βασίζεται σε ένα αιμοσταγές βιβλίο γεμάτο ψέματα, μίση, μισαλοδοξία και καταστροφές. 25 αιώνες τώρα αυτό το "ιερό" βιβλίο έχει βυθίσει την ανθρωπότητα στο μίσος και στο αίμα, και ο Πέιν δεν το αφήνει να περάσει απαρατήρητο. Φιλτραρισμένο μέσα από την οξύνοια και τη διορατικότητα του Πέιν, οι απάτες αποκαλύπτονται σιγά σιγά.

Ο Πέιν κάνει κάτι παρόμοιο με αυτό που κάνει και ο Καλόπουλος σήμερα (ή μάλλον, μιας και ο Πέιν είναι πιο παλαιός, ο Καλόπουλος κάνει ότι έκανε και ο Πέιν 200 έτη πριν), αναλύει την Π. και Κ. Δ., βρίσκει αντιφάσεις και παραλογισμούς και τα κριτικάρει. Χωρίς προκαταλήψεις και ιδεολοψία καυτηριάζει την κοροϊδία που έχει στηθεί σε βάρος της ανθρωπότητος και θριαμβεύει ο Λόγος. Αναρωτιέται πώς μπορούνε οι άνθρωποι να παλιμπαιδίζουνε τόσο και να μη βλέπουνε πως τα υποτιθέμενα βιβλία της "αγάπης" κάθε άλλο παρά τέτοια είναι (πού να ήξερε ο Πέιν ότι 200 έτη μετά όχι μόνο ακόμα έτσι είναι τα πράγματα, αλλά ο άνθρωπος έχει καταρρακωθεί ακόμα περισσότερο από τις οργανωμένες θρησκείες).

"Είναι αδύνατο να υπολογίσουμε τον ηθικό ξεπεσμό, αν μου επιτρέπεται η έκφραση, που έχει επιφέρει το πνευματικό ψεύδος στην κοινωνία μας. Όταν ο άνθρωπος έχει διαφθείρει και εκπορνεύσει τόσο πολύ την αγνότητα του μυαλού του με το να συμμερίζεται δοξασίες που δεν πιστεύει, τότε έχει προετοιμάσει τον εαυτό του για κάθε δυνατό έγκλημα" λέει ο Πέιν προσπαθώντας να εμφυσήσει λογική στα μυαλά των αδαών.

Το "Η εποχή τη Λογικής" χωρίζεται σε δύο τμήματα. Στο πρώτο στηλιτεύεται η Π.Δ. και στο δεύτερο η Κ.Δ. Το μεγαλύτερο βάρος στο δεύτερο μέρος το έχει ρίξει ο Πέιν στην Αποκάλυψη. "Η πιο βδελυρή κακία, η πιο φριχτή κακομεταχείριση και η μεγαλύτερη εξαθλίωση που έχουνε επέλθει στην ανθρωπότητα, έχουνε τις ρίζες τους σε αυτό το πράγμα που λέγεται αποκάλυψη ή εξ αποκαλύψεως θρησκεία. Είναι η πιο επαίσχυντη δοξασία κατά του θείου, η πιο ολέθρια καταστροφή κατά του ήθους, και κατά της ειρήνης και της ευτυχίας, που έχει ποτέ διαδωθεί από τότε που άρχισε να υπάρχει ο άνθρωπος. Είναι καλύτερο, πολύ καλύτερο, να παραδεχτούμε, αν είναι ποτέ δυνατόν, ότι χίλιοι δαίμονες περιφέρονται μαζικώς, και να κηρύσσουμε δημοσίως το δόγμα των δαιμόνων, αν υποθέσουμε ότι υπάρχουνε, παρά να επιτρέψουμε σε απατεώνες και κακούργους όπως ο Μωυσής, ο Ιησούς, ο Σαμουήλ και οι προφήτες της Βίβλου, να μας πούνε ότι κατέχουνε το λόγο του θεού και να πάρουνε τα εύσημά μας" καταλήγει με αγχίνοια ο Πέιν.

Δε νομίζω ότι πρέπει να πω κι άλλα. Όσοι ενδιαφέρεστε να δείτε πως το οργανωμένο ιερατείο παίζει τάβλι στις πλάτες μας πρέπει να διαβάσετε το βιβλίο (και όλα του Καλόπουλου). Απλώς κορυφαίο.

4 comments:

ε said...

Το κατέβασα από το gigapedia σε pdf, έχω και βιβλία του Καλόπουλου που δεν έχω διαβάσει. Μόλις το διαβάσω αυτό θα βάλω κάποιο ωραία απόσπασμα στον Εχετλαίο και θα σου πω τη γνώμη μου. Αν έχεις και άλλα να προτείνεις, ελεύθερα ε;

Panos Konstantinidis said...

Αυτή τη στιγμή δε μου έρχεται κάτι στο μυαλό μου, αλλά θα σε κρατάω ενήμερο. Εν τω μεταξύ και εσύ αν έχεις να προτείνεις κάποια πες μου.

Υγ. Πάρε και ένα λεξικό μαζί γιατί χρησιμοποιεί δύσκολες λέξεις ο Paine. Εγώ πολλές φορές χρειάστηκε να το κοιτάξω και υποτίθεται ότι είμαι άπταιστος στα αγγλικά.

ε said...

Να διαβάσεις τον Οδυσσέα του James Joyce.

Panos Konstantinidis said...

Το έβαλα στις μελλοντικές αγορές :)