Wednesday 18 March 2009

5 πράγματα that make me go bananas!

Μετά από πρόσκληση του ελλινακίου, παραθέτω πέντε πράγματα που με ενοχλούνε στη Μπανανία (και κατά τον τίτλο της αναρτήσεως).

1) Ο νεοέλληνας οδηγός

"Η νοοτροπία ενός λαού φαίνεται από την οδήγηση" μου είχε πει ένας φίλος μου Βρετανός, και κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα συνειδητοποιώ πόσο δίκαιο είχε. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλος λαός που υποτίθεται ότι είναι πολιτισμένος και να οδηγεί σαν τους νεοέλληνες. Είναι ό,τι πιο αγενές, στραβό και ηλίθιο έχει βγάλει η νεοελλάδα. Το 90% των νεοελλήνων δε θα έπρεπε να οδηγούνε. Καταλαβαίνω ότι υπήρχε κατοχικό σύνδρομο στους γονείας μας να πάρουνε αυτοκίνητο και να οδηγούνε όπως να 'ναι αλλά θλίβομαι όταν βλέπω νεαρούς να μην ξέρουνε να οδηγούνε και να συμπεριφέρονται σαν να έχουνε πιάσει τον παππά απ' τα αρχίδια. Δυστυχώς δεν υπάρχει λύση γι αυτήν την κατάντια (διότι για κατάντια πρόκειται). Κορυφή αυτών των ηλιθίων είναι οι ταξιτζήδες όπου το 99,999999999% είναι για το γομάρι καβάλα όπως λένε και στο χωριό μου.

2) Ο νεοέλληνας δημοσιογράφος

Η "αγάπη" μου για τους δημοσιογράφους δεν κρύβεται. Τους θεωρώ ό,τι χειρότερο έχει βγάλει η νεοελλάδα, χειρότερους ακόμα και από τους ταξιτζήδες. Δε θα πω περισσότερα γι'αυτούς, αφήνω τον (παμμέγιστο) Ροϊδη να τα πει για εμένα

«Ο ποιητής Βωδελαίρος, θέλων να εικονίσει το ιδανικόν του σικχαμηρού, παρέστησε πτώμα χοίρου σηπόμενον υπό τα ακτίνας θερινού ηλίου. Το ψοφίμιον κείται ύπτιον επί της χλόης, ανοικτάς έχον τα αγκάλας ως εταίρα προσκαλούσα τον εραστήν, η πλευρά αυτού είναι εστιατόριον σκωλήκων, η δε δυσωδία τοσαύτη, ώστε ο διαβάτης λιποθυμεί.

Την δύναμιν της εικόνος ταύτης δεν αμφισβητούμεν, νομίζομεν όμως ότι, αν εγνώριζεν ο ποιητής την Ελλάδα, ήθελε προτιμήσει του νεκρού χοίρου ζώντα και υγιαίνονται αντιπρόσωπον τάξεώς τινός των παρ' ημίν δημοσιογράφων.»

3) Ο καθημερινός νεοέλληνας παρτάκιας

Είναι ο τύπος που τα ξέρει όλα και κοιτάει την πάρτυ του. Είναι αυτός που δε θα σε αφήσει πρώτα να βγεις από το τραίνο αλλά θα τρέξει να μπει πρώτος για να βρει μια θέση. Είναι αυτός που θα σταθμεύσει πάνω σε πεζοδρόμιο και θα περάσει με κόκκινο. Είναι αυτός που θα σε στραβοκοιτάξει σε μια δημόσια υπηρεσία. Είναι αυτός που θα προσπαθήσει να σου πάρει τη θέση στην ουρά στην τράπεζα. Είναι αυτός που θα αγοράσει αμάξι αξίας 100.000 ευρώ και δε θα το κυκλοφορεί γιατί καίει βενζίνη ή το σέρβις είναι ακριβό. Είναι αυτός που θα σε πάρει για δουλειά ανασφάλιστο και δε θα σου δώσει τα δεδουλευμένα. Είναι αυτός που έχει καταντήσει την Ελλάδα μπουρδέλο με λίγα λόγια.

4) Το παππαδαριό και οι πιστοί του


Εν τάξει εδώ ανοίγω μεγάλο κεφάλαιο και θέλω GBs ολόκληρα για να μιλήσω γι'αυτόν τον καρκίνο. Θεωρώ το παππαδαριό και τους πιστούς του τον υπ'αριθμό ένα υπάιτιο για την κατάντια του νεοέλληνα. Και όταν λέω πιστούς δεν εννοώ τον γείτονα ή το φίλο μας που είναι χριστιανός μόνο κατ'όνομα. Εννοώ όλους εκείνους τους ξεφτίλες που δίνουνε δύναμη στο παππαδαριό. Όλους αυτούς που ακυρώνουνε παραστάσεις του Αριστοφάνους, κατεβάζουνε έργα εκθέσεων (λες και η τέχνη μπορεί να λογοκριθεί) και σπάζουνε ναούς και αγάλματα. Αν δεν εκλείψουνε αυτοί οι καρκίνοι ο νεοέλληνας δε θα είναι ποτέ ελεύθερος.

5) Οι πολιτικοί

Καλά εδώ ό,τι και να πούμε θα είναι λίγο. Δε νομίζω σήμερα να έχουμε πολιτικούς αλλά κομματάρχες. Για να είσαι πολιτικός απαιτείται κατ'αρχάς να υπάρχει η Πόλις. Και απαιτήται να είσαι πολίτης, να κοιτάς και να συμμετέχεις δηλαδή στα της Πόλεως, όχι στα του μαντριού σου (=κομματόσκυλα). Από την άλλη όμως χαίρομαι που υπάρχουνε αυτοί οι πολιτικοί που έχουμε. Μας δίνουνε μια εικόνα του εαυτού μας "να αυτοί είμαστε, έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουνε". Ίσως αν συνειδητοποιήσουμε ποτέ πόσο έχουμε ξεπέσει να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε.

Ουφ, τα είπα και ξεθύμανα. Για να συνεχιστεί αυτό το παιγνίδι με τη σειρά μου λοιπόν καλώ και εγώ τέσσερα άτομα, τους Εχετλαίο, ξένη (αν και υπάρχει παρόμοιο ποστ), Ρία, Γιώτα να παίξουνε :)

10 comments:

ellinaki said...

Είδες πόσο δύσκολο είναι να τα συμπτήξεις σε 5;; ;)

ria said...

ευχαριστώ για την πρόσκληση, αλλά έχω ήδη απαντήσει!

δες:

http://wwwskepseis.blogspot.com/2009/03/blog-post.html

και πάλι ευχαριστώ!

και συμφωνώ με όλα όσα γράφεις!

Panos Konstantinidis said...

@ελληνάκι, όντως :) Θα μπρούσα να αναφέρω άλλα 100 αν είχα χρόνο.

@ρία, ε βρε Ρία, τόσα διαβάζω κάθε μέρα δε θυμόμουνα ότι είχες γράψει κι εσύ :)

ε said...

Αν βρω λίγο χρόνο, κάτι θα γράψω.

Τα λέμε. ;)

Γιώτα Παπαδημακοπούλου said...

Πάνο σ' ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και θα ανταποκριθώ πολύ άμεσα! :)
Μόνο 5; Δύσκολο να τα ξεκαθαρίσεις ανάμεσα στα τόσα!

Panos Konstantinidis said...

Χεχε Γιώτα είναι όντως δύσκολο. Βάλε τα δυνατά σου, και εγώ όταν άρχισα να γράφω είχα τόσα πολλά στο μυαλό μου που δεν ήξερα τι να πρωτογράψω.

roadartist said...

Συμφωνώ σε όλα.. Μα σε όλα..
Και κυρίως απεχθάνομαι την αγένεια του Έλληνα.. Καλημέρες!

Panos Konstantinidis said...

Καλημέρα καλλιτέχνιδα, ήθελα να γράψω κι εγώ για ητν αγένεια αλλά τη συνόψισα στο 3) για τον νεοέλληνα παρτάκια. Γενικώς αν καθήσουμε να γράψουμε αναλυτικώς αυτά που μας ενοχλούνε νομίζω ότι θα θέλουμε τουλάχιστον 100 επιλογές.

Freedom said...

Τουλάχιστον 100 θα βρεις αν είσαι ανεκτικός... Αν δεν είσαι, άστο...
Όχι τίποτε άλλο, αλλά όταν έκατσα να σκεφτώ, βγήκανε παραπάνω τα ρημάδια... (είμαι και λίγο στρίτζω, είναι η αλήθεια...)
Καλή εβδομάδα!

Panos Konstantinidis said...

Καλημέρα freedom, πίστεψέ με προσπάθησα πάρα πολύ για να τα χωρέσω όλα σε πέντε μόνο επιλογές.

Καλή εβδομάδα.