Tuesday 10 March 2009

Ταξίδι στο κέντρο της Γης

Όσοι από εσάς έχετε διαβάσει το ταξίδι στο κέντρο της Γης, του Ιουλίου Βέρν, ίσως να θυμόσαστε ότι ο ήρωας του βιβλίου, ο Λίντενμπροκ, είχε προσπαθήσει να κατεβεί στο κέντρο της Γης μέσα από έναν κρατήρα ηφαιστίου στην Ισλανδία. Πρέπει να ήμουνα δέκα ετών (και πιο μικρός) όταν το πρωτοδιάβασα και αυτή η εικόνα της Ισλανδίας με κρατήρες και ηφαίστεια αποτυπώθηκε στο μυαλό μου. Από τότε ήθελα να την επισκεφθώ και ευτυχώς πριν λίγες μέρες τα κατάφερα.

Ισλανδία λοιπόν, αρχές Μαρτίου και με μεση θερμοκρασία γύρω στους 0 βαθμούς κελσίου. Η όλη μαγεία της Ισλανδίας βρίσκεται στο τοπίο της το οποίο είναι φανταστικής ομορφιάς. Νομίζω ότι εδώ ταιριάζει απολύτως η φράση που είχε χρησιμοποιήσει ο Armstrong για το φεγγάρι λέγοντας ότι είναι καταπληκτική ερημιά (magnificent desolation). Έτσι και η Ισλανδία, το τοπίο της είναι τόσο έρημο αλλά πάρα πολύ όμορφο, ιδιαιτέρως τον Μάρτιο που ήτανε παντού χιονισμένο. Για να συνειδητοποιήσεις πόσο όμορφη είναι η Ισλανδία πρέπει απαραιτήτως να πάρεις αυτοκίνητο (το πιο μικρό και φθηνό κοστίζει 7.900 ισλανδέζικες κορώνες) και να ταξιδέψεις. Συν του ότι γλιτώνεις πολλά χρήματα που θα τα πλήρωνες για τις οργανωμένες εκδρομές. Όχι ότι το Reykjavik δεν είναι όμορφο αλλά τα τοπία που βλέπεις ταξιδεύοντας δεν τα βλέπεις στο Reykjavik. Λιμνες, παγετώνες, χιόνια, γκάιζερς, βουνά, γεωθερμικές πηγές, καταπληκτικά ερημικά τοπία. Λοιπόν αρκετά σας κούρασα, ας δούμε τι μπορείς να κάνεις στην Ισλανδία.

Το πρώτο είναι να γυρίσεις τον λεγόμενο χρυσό κύκλο (golden circle) όπου μπορείς να δεις πολλά από τα τοπία της. Μπορείς να το κάνεις με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή ειδικό τζιπ. Το τζιπ σε πάει και σε παγετώνες που δε σε πάει το λεωφορείο αλλά κοστίζει πολύ περισσότερο. Η εκδρομή με το λεωφορείο κοστίζει 9.800 ισλανδέζικες κορώνες, με το τζιπάκι και όλα τα συμπαρομαρτούντα (χιονοκίνητα, βόλτα στους παγετώνες κλπ) κοστίζει 32.000 ισλανδέζικες κορώνες. Αν ενοικιάσεις αυτοκίνητο καλό είναι να νοικιάσεις τζιπ, ειδικά το Χειμώνα, διότι με κανονικό αυτοκίνητο ίσως να είναι λίγο δύσκολο να πας παντού. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να δω όλα τα τοπία του χρυσού κύκλου διότι με το αυτοκίνητο που είχαμε ενοικιάσει μείναμε στα χιόνια και δεν μπορούσαμε να ξεκολλήσουμε. Ευτυχώς μας βοηθήσανε κάτι Δανοί να αποκολλήσουμε αλλιώς θα είμασταν ακόμα εκεί.

Οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφθείς τη γαλάζια λίμνη (blue lagoon), μία γεωθερμική πηγή στο νότιο μέρος του νησιού, κοντά στο αεροδρόμιο. Είναι η τέλεια αντίθεση, έξω από τη λίμνη να έχει -5 και μέσα στο νερό έχει 40 βαθμούς κελσίου. Είναι μοναδική εμπειρία κάτι που δεν το ξαναζείς εύκολα. Η είσοδος στη γαλάζια λίμνη είναι 3.000 ισλανδικές κορώνες. Μπορείς να ενοικιάσεις και μαγιώ ή πετσέτες για 600 ισλανδικές κορώνες το ένα. Αν πας στη γαλάζια λίμνη με οργανωμένη εκδρομή θα σου στοιχίσει 5.900 ισλανδικές κορώνες.

Το Βόρειο Σέλας (Northern Lights ή Aurora Borealis) είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν αιωρούμενα μόρια του ήλιου αλληλεπιδρούνε με την ατμόσφαιρα πάνω από το Βόρειο Πόλο. Η εκδρομή για να το δεις κοστίζει 4.700 ισλανδικές κορώνες, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα τα δεις (εξαρτάται από τον καιρό). Αν έχεις ενοικιάσει αυτοκίνητο μπορείς να πας και μόνος σου έξω από το Reykjavik σε απόσταση περίπου 50 με 60 χιλιομέτρων. Αν δεν είσαι σίγουρος που να πας μπορείς απλώς να ακολουθήσεις το λεωφορείο :) Αυτό που κάναμε κι εμείς. Προσοχή διότι εκεί στις ερημιές που πάει το λεωφορείο έχει ένα απίστευτο ψύχος (κάτι είχα ακούσει από τους εκδρομείς να μιλάνε για -10) και φυσάει δριμύς αέρας. Βαριά ρούχα, ισοθερμικά εσώρουχα, κασκόλ, κλπ είναι απαραίτητα.

Η εκδρομή του Ρέικγιαβικ. Γίνεται με λεωφορείο και με τα πόδια, κοστίζει 4.900 ισλανδέζικες κορώνες και σε πάει στα πιο γνωστά μέρη του Ρέικγιαβικ καθώς και στη μοναδική παραλία που μπορείς να κολυμπήσεις στην Ισλανδία λόγω των ζεστών γεωθερμικών νερών (μόνο το Καλοκαίρι όμως). Μπορείς να το κάνεις και μόνος σου νομίζω αλλά αν βαριέσαι να ψάχνεσαι είναι καλή εμπειρία.

Τώρα για το Ρέικγιαβικ ό,τι και να πω θα είναι λίγο. Είναι πολύ όμορφο και πολύ διαφορετικό από όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις που έχω επισκεφθεί. Είναι πανάκριβο, στο Λονδίνο ζω στην κυριολεξία με τα μισά χρήματα. Έχει αρκετά μέρη να επισκεφθείς, μουσεία, αξιοθέατα, καφετέριες, εστιατόρια κλπ. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες με το που πάρεις ένα χάρτη στα χέρια σου θα τα δεις αμέσως. Απλώς περιληπτικώς μερικά μέρη που μπορείς να επισκεφθείς:

Την εκκλησία του Χάλγκριμουρ (Hallgrímskirkja) από την οποία μπορείς να δεις όλο το Ρέικγιαβικ, και η οποία δυστυχώς αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένη με σκαλωσιές (δεν έχεις καλή θέα).

Το εθνικό μουσείο της Ισλανδίας, το οποίο έχει πληροφορίες για την Ισλανδία από το 870 περίπου (όταν πρωτοκατοικήθηκε) μέχρι σήμερα.

Το μαργαριτάρι (the pearl) που είναι εστιατόριο, καφετέρια και εκθεσιακός χώρος μαζί και έχεις θέα όλο το Ρέικγιαβικ. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Φαίνεται ότι είναι οικογενειακό μέρος, είδα πολλές οικογένειες με παιδιά να τρέχουνε πέρα δώθε και να τσιρίζουνε όλη την ώρα, οπότε αν σε ενοχλεί η φασαρία ίσως να μη σου αρέσει καθόλου.

Το laugardaλslaug, το οποίο είναι το spa του Ρέικγιαβικ.

Το μουσείο τέχνης του Ρέικγιαβικ, το οποίο ήμουνα πολύ τυχερός να το επισκεφθώ αυτή την εποχή όταν για πρώτη φορά σε 20 χρόνια έκθεσε έργα του Alfred Floki. Δεν ξέρω πόσοι από εσάς τον γνωρίζετε αλλά προσωπικώς τον θεωρώ ένα από τους πιο σουρεαλιστές και πρωτοποριακούς καλλιτέχνες. Η έκθεση με τα έργα του κρατάει μέχρι τις 10 Μαϊου και εκτίθονται στο κτήριο Hafnarhus του μουσείου.

Υπάρχουνε επίσης αρκετά μπαράκια, εστιατόρια (μια βόλτα στο κέντρο και θα βρεις πολλά από αυτά) και μερικά clubs, το πιο γνωστό νομίζω είναι το NASA, το οποίο ανοίγει στις 12 (το μπαρ ανοίγει στις 10) με 1.000 ισλανδικές κορώνες είσοδο (πιο πολύ όταν έχουνε ζωντανά συγκροτήματα ή dj) και με ντύσιμο smart-casual (αν και το να είσαι τουρίστας βοηθάει αφού είναι πιο χαλαροί στην πόρτα).

Στο δρόμο για το golden circle.




Pingvellir


Μέσα και έξω από τη γαλάζια λίμνη




Ρέικγιαβικ







Hallgrímskirkja


Η θέα από το pearl


Άλλες χρήσιμες πληροφορίες

1) Είναι προτιμότερο να κάνεις συνάλλαγμα στο Keflavik, το αεροδρόμιο της Ισλανδίας. Στο Λονδίνο βρήκα τη λίρα για 143 ισλανδικές κορώνες ενώ στο Keflavik 153 κορώνες για μία λίρα.

2) Οι μπρίζες είναι ίδιες με τις ελληνικές.

3) Χρειάζεσαι οπωσδήποτε χοντρά ρούχα, ισοθερμικά εσώρουχα και γυαλιά ηλίου. Ο ήλιος που αντανακλάει στα χιόνια είναι πολύ δυνατός.

4) Αν δεν έχεις τουλάχισχτον τζιπάκι μην το διακινδυνεύεις να μπεις στα χιόνια.

16 comments:

ria said...

πολύ ωραίες φωτογραφίες και πρέπει να πέρασες φανταστικά!

Christos Vasilakis said...

Να σαι καλά Πάνο, με ταξίδεψες και πάλι!

Καλημέρα...

Panos Konstantinidis said...

@ρία ήτανε όντως πολύ ωραία. Πολύ όμορφο μέρος, αξίζει να το επισκεφθείς.

@cvasilak Σε περιμένω Λονδίνο να κάνουμε καμιά εξόρμηση μαζί (φέρε και το Μάρκο :))

Unknown said...

όμορφες φώτος, ωραίο κείμενο = πετυχημένη εκδρομή!!

(προτείνω τα "Βόρεια Φώτα" να αλλάξουν σε "Βόρειο Σέλας")

Panos Konstantinidis said...

Έχεις δίκαιο Γιάννη, ταιριάζει καλύτερα, το άλλαξα :)

Πάντως η εκδορμή αξίζει, νομίζω ότι είναι πολύ διαφορετικό το μέρος από την υπόλοιπη Ευρώπη. Αν θέλεις να πας ένα ταξίδι κάπου διαφορετικά το συστήνω χωρίς δεύτερη σκέψη.

Υγ. Εχεις blog;

Γιώτα Παπαδημακοπούλου said...

Κακοπερνάς βλέπω Πάνο... ;p
Να 'σαι πάντα καλά να κάνεις όμορφα ταξίδια!

Panos Konstantinidis said...

Γιώτα τώρα που μπορώ γιατί αν γεράσουμε μόνο η καλοπέραση δε θα μας νοιάζει :)

George Vlahavas said...

Πρέπει να φάγατε πολύ κρύο! :D
Πολύ ωραίες φωτό πραγματικά όμως, όμορφο μέρος.

Panos Konstantinidis said...

Η αλήθεια είναι ότι φάγαμε (αρκετό) κρύο, αλλά το άξιζε. Αν ψήνεσαι για εκδρομή πάω Νορβηγία για Πάσχα, έχει το Inferno, κυρίως black είναι αλλά παίζουνε και κάποια πιο ελαφριά συγκροτήματα (παίζουνε και οι Paradise Lost).

Roadartist said...

..Τρελαίνομαι για ταξίδια και αυτό πραγματικά φαίνεται εξαιρετικό!
Καλημέρα σου!

Panos Konstantinidis said...

Καλησπέρ roadartist, όντως ήτανε εξαιρετικό, αν έχεις χρόνο σου το συστήνω χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι πράγματι μοναδικό.

Anonymous said...

Όντως ονειρικό μέρος. Πολύ ενδιαφέρον θα έχουν και τα νησιά Svalbard, βόρεια της Νορβηγίας.

Panos Konstantinidis said...

Γεια σου Πάνο, όντως ωραία φαίνονται, μου έδωσες ιδέα για την επόμενή μου εξόρμηση (αν και πολύ βόρεια) :)

angela said...

Καλησπέρα, Πάνο. Ταξιδεύω στην Ισλανδία για ένα σεμινάριο την Κυριακή. Οι πληροφορίες σου μου φάνηκαν εξαιρετικά χρήσιμες. Ευχαριστώ και καλά ταξίδια!

Panos Konstantinidis said...

Καλησπέρα Άντζελα. Καλά να περάσεις, είναι φανταστικό μέρος. Μην ξεχάσεις να επισκεφθείς οπωσδήποτε τη γαλάζια λίμνη, και αν μπορείς νοίκιασε αυτοκίνητο, θα σε βοηθήσει πάρα πολύ.

Καλό ταξίδι.

Unknown said...

Καλησπέρα...ήθελα να ρωτήσω πόσο είναι το κόστος εισιτηρίων και πόσο κοστίζει η διαμονή εκεί...όπως και ποιο είναι το ιδανικό διάστημα παραμονής...ευχαριστώ