Tuesday 31 March 2009

Η ώρα της Γης

Πέρασε λοιπόν και αυτό, κατευνάστηκε ο σάλος και οι εμβριθείς δηλώσεις και σκέφτηκα να κάνω μία καταχώρηση. Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να το κάνω εδώ και μέρες αλλά λόγω χρόνου (και βαρεμάρας) δεν το έκανα. Ο λόγος είναι ότι είδα σε πάμπολλα ιστολόγια ανθρώπους να καταφέρονται εναντίον της ώρας της Γης και σε πολλά από αυτά έκανα αρκετά σχόλια. Είδα ανθρώπους να μιλάνε υποτιμητικώς για όσους συμμετείχανε στην ώρα της Γης (να τους αποκαλούνε επαναστάτες του καναπέ), να μιλάνε για συνωμοσίες και τρομολαγνεία, για σενάρια ελέγχου συνειδήσεως, για αντι-ώρα της Γης (ανάψε τε όλα τα φώτα).

Για σταθείτε ρε παιδιά. Για μισό λεπτό. Όσοι δηλαδή συμφωνούμε με την ώρα της Γης είμαστε μαλάκες; Και μάλιστα από τον καναπέ; Και εσείς δηλαδή τί κάνετε που το μόνο που ξέρετε είναι να κατακρίνετε; Νομιζετε ότι παράγετε έργο; Ρε πάτε καλά; Άντε εγώ δεν κάνω επανάσταση, κάθομαι σε έναν καναπέ και ξύνω τα αρχίδια μου όλη μέρα, εσείς τί κάνετε δηλαδή; Επαναστάσεις κάνουνε οι Παλαιστίνιοι που σκοτώνονται καθημερινώς. Επανάσταση κάνουνε όσοι έχουνε αφήσει τις δουλειές τους και τρέχουνε στην Αιθιοπία και στο Σουδάν να βοηθήσουνε κόσμο, όσοι βάζουνε τον εαυτό τους εμπρός από άρματα μάχης και μπουλντόζες, όσοι τα παρατάνε όλα και αφιερώνονται κάπου, όσοι πεθαίνουνε της πείνας για να διεκδικήσουνε τα δικαιώματά τους. Αυτοί κάνουνε επανάσταση όχι εγώ κι εσείς που μιλάμε πίσω από την ασφάλεια του η/υ.

Τί νομίζετε ρε παιδιά ότι είναι η ώρα της Γης; Το να μη χρησιμοποιούμε ηλεκτρισμό; Το να μη χρησιμοποιούμε αυτοκίνητα ή τεχνολογία; Όχι βέβαια. Άλλως τε το λένε οι ίδιοι "asking households and businesses to turn off their non-essential lights and other electrical appliances for one hour to raise awareness towards the need to take action on climate change.". Αυτό ακριβώς είναι. Σου λένε να σβήσεις τα φώτα και τις ηλεκτρικές συσκευές που δε χρειάζεσαι και καίνε άδικα για να ενημερώσεις και να ευαισθητοποιήσεις κόσμο και κυβερνήσεις. Δε σημαίνει ότι πρέπει να μείνεις στο σκοτάδι, ούτε ότι πρέπει να βγάλεις το ψυγείο από την μπρίζα. Σου λένε να μην είσαι στο καθιστικό και να καίει το φως της κουζίνας άδικα. Σου λέει να μην ξυρίζεσαι και να τρέχει η βρύση άδικα. Σου λέει να μην παίρνεις το αυτοκίνητο για να πας μέχρι το περίπτερο. Σου λέει να βάλεις επί τέλους ένα γαμημένο φίλτρο στο κωλοεργοστάσιό σου γιατί έχεις μολύνει όλο τον πλανήτη. Σου λέει "κύριε πρωθυπουργέ κάνε κάτι γιατί τα παιδιά μας δε θα έχουνε νερό να πιούνε". Αυτό προσπαθεί να επιτύχει. Ούτε θέλει να μας γυρίσει στο μεσαίωνα ούτε να γίνουμε νεάντερταλ.

Αξιοπερίεργο επίσης είναι ότι όλοι όσοι υπερθεματίζουνε υπέρ μιας αντι-ώρα της Γης δεν προτείνουνε απολύτως τίποτα ως λύση. Εν τάξει, ας το δεχτώ ότι η ώρα της Γης είναι ανούσια, άχρηστη και ανώφελη. Τόσα γνωρίζουνε οι διοργανωτές, τόσα μπορούνε, τόσα πράττουνε. Μέχρι εκεί φτάνει το μυαλό τους, μέχρι εκεί μπορούνε να σκεφτούνε. Τί να κάνουμε; Εσείς ως πιο μυαλωμένοι τί προτείνε δηλαδή ρε παιδιά; Τί θα μπορούσε να γίνει για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και οι κυβερνήσεις; Προτείνετε λύσεις, όχι μόνο γκρίνια. Πείτε τι άλλο θα μπορούσε να γίνει. Δεν είδα κανέναν να προτείνει εναλλακτικές ενέργειες, παρά μόνο γκρίνια, διαμαρτυρίες και μιζέρια. Η ώρα της Γης εκείνο, η ώρα της Γης το τάδε, η ώρα της Γης το δείνα, από προτάσεις όμως τίποτα, μηδέν, nada, nothing, zilch, zero. Το απόλυτο κενό.

Αμ το άλλο. Οι ιδρυτές (προ πενηνταετίας) λέει της WWF ήτανε υπέρ της ευγονικής, της μείωσης του πληθυσμού και μπλεγμένοι με διάφορες λέσχες τραπεζιτών κλπ. Έστω ότι αληθεύει (και δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω μιας και βαριέμαι να το ψάξω), και τί με αυτό; Επειδή δηλαδή ο παππούς ήτανε απατεώνας σημαίνει ότι και το εγγόνι θα είναι απατεώνας; Και από πότε δικάζεται το φρόνημα και δεν το ξέρω; Είχα την εντύπωση ότι δικάζονται οι πράξεις και όχι το φρόνημα, αν δικαζότανε το φρόνημα τότε κάθε φορά που λέμε "θα σε καθαρίσω", "θα τον σκοτώσω", "θα τον κάνω τούμπανο στο ξύλο" θα έπρεπε να δικαζόμασταν και να καταδικαζόμασταν. Μην τρελλαίνεστε ρε παιδιά. Εν τάξει μπορεί οι ιδρυτές να ήτανε υπέρ της μείωσης του πληθυσμού της Γης κλπ, κλπ, κλπ. Αλλά είχανε περιβαλλοντικές ευαισθησίες και μια ιδέα για την καλυτέρευση του περιβάλλοντος, γι' αυτό και μιλούσανε για μείωση του πληθυσμού, καταλάβανε ότι ο άνθρωπος συμπεριφέρεται σαν καρκινικό κύτταρο πάνω στον πλανήτη και το περιβάλλον του. Αναπαράγεται με ραγδαίους ρυθμούς, καταστρέφει όλους τους φυσικούς πόρους του πλανήτη και θα αυτοκαταστραφεί στο τέλος μαζί του. Όπως και ο καρκίνος αναπαράγεται στο ανθρώπινο σώμα, καταστρέφει τα υγιή κυτταρα, και στο τέλος καταστρέφεται και αυτός μαζί με τον ξενιστή.

Αυτά σκεφτήκανε τότε, αυτά λέγανε. Εμείς ως πιο λογικοί ας αποβάλλουμε την πληθυσμιακή μείωση και ας κρατήσουμε τα θετικά των λόγων τους. Ας κρατήσουμε τις περιβαλλοντικές τους ιδέες οι οποίες προέρχονται από μορφωμένους ανθρώπους (μπορεί να υπάρχει διαφωνία με αυτά που λέγανε, δε σημαίνει όμως ότι δεν ήτανε μορφωμένοι). Και από ποιόν άλλως τε να προέρχονται; Από τον μεροκαματιάρη που δουλεύει όλη μέρα για ένα πιάτο φαϊ; Από τον καταπονεμένο του καθημερινού κάματου; Όχι βέβαια. Θα προέλθει από ανθρώπους που έχουνε μια άλφα μόρφωση, είναι χορτάτοι, ζούνε με ανέσεις και έχουνε χρόνο να σκεφτούνε. Και ας έχουνε ενενηνταεννέα στα εκατό αρνητικά, το ένα θετικό που θα έχουνε ίσως αξίζει τον κόπο να το ακολουθήσουμε. Δε σημαίνει ότι πρέπει κατ' ανάγκη να το απορρίψουμε λόγω των προηγούμενων αρνητικών.

Και το άλλο με τις θεωρίες συνωμοσίας, τί ήτανε αυτό; Αν κλείσεις τα φώτα λένε θα μπορούνε να σε εντοπίσουνε οι κυβερνήσεις(!) και να καταλάβουνε ότι ακολουθείς εντολές ευκόλως, άρα είσαι πειθήνιος και ευπειθής, ήτοι εύκολο θύμα. Ή ότι η ώρα της Γης είναι ένα παγκόσμιο σχέδιο για να μας χειραγωγήσουνε και να μας βάλουνε στο τριπάκι της παγκοσμιοποίησης/μιας νέας θρησκείας/τάξης πραγμάτων κλπ. Ωραία όλα αυτά ρε παιδιά και έστω ότι είναι έτσι, αλλά πού είναι οι αποδείξεις; Είναι σαν να λέω εγώ "σε έναν πλανήτη δύο έτη φωτός από εδώ υπάρχουνε μικρά πράσινα ανθρωπάκια". Και τρέχα γύρευε τώρα εσύ να βρεις αποδείξεις. Μη μας πιάνει πανικός. Υπάρχουνε άλλοι τρόποι για μια νέα τάξη πραγμάτων· πολυεθνικές εταιρίες, συνεχείς μεταναστεύσεις ανθρώπων, μετακίνηση κεφαλαίων, παγκόσμιες τράπεζες, ενεργειακές κρίσεις, πόλεμοι κλπ. Η ώρα της Γης, αν όντως είναι σημάδι χειραγώγησης, δε φτουράει μία μπροστά τους.

22 comments:

ria said...

καλό μήνα!

Panos Konstantinidis said...

Καλημέρα και καλό μήνα Ρία!

Theodota Nantsou said...

Τέλειο, άμεσο και χωρίς περιστροφές!

Panos Konstantinidis said...

Γεια σου Θεοδότα. Ε με τόσα που άκουσα είπα να γράψω κάτι κι εγώ... Ξέφυγα λιγάκι (ειδικά εκεί με τις βρισιές) αλλά μου βγήκε αυθορμήτως...

Theodota Nantsou said...

μπα, οι βρισιές δεν ακούγονται χυδαία. κάνουν το κείμενό σου ενντελώς αυθόρμητο. μπορώ να κάνω λινκ και στο δικό μου μπλογκ;

Panos Konstantinidis said...

> μπορώ να κάνω λινκ και στο δικό μου μπλογκ;

Εννοείται, δε χρειαζότανε καν να με ρωτήσεις :)

Theodota Nantsou said...

ωραία. δες εδώ http://horisvia.blogspot.com/
να' σαι καλά!

ds said...

Συμφωνώ με την ανάρτησή σου.

Εγώ ο ίδιος ήρθα σε αντιπαράθεση με φίλους και γνωστούς που μου έλεγαν ότι πρόκειται για θεωρίες συνωμοσίας, μη βάσιμες έρευνες, κτλ. Απλά κατακρίνουν ότι κάνει η μάζα επειδή είναι η μοναδική φορά που οι ίδιοι δεν ανήκουν στην μάζα. Να το εξηγήσω...

Για σκέψου λίγο αυτό: εσύ, κι εγώ και οποιοσδήποτε άλλος έξυπνος, καλλιεργημένος και πνευματικός άνθρωπος μπορούμε να ασκήσουμε κριτική απέναντι στη μάζα και τον τρόπο ζωής της. Είτε γνωρίζουμε περισσότερα, είτε καταλαβαίνουμε περισσότερα από αυτούς, γενικά έχουμε επίγνωση. Σε αυτή την περίπτωση εμείς κάνουμε την κριτική μας, αλλά αυτοί δεν μπορούν να προβάλλουν λογικά επιχειρήματα επειδή δεν γνωρίζουν αυτά που γνωρίζουμε εμείς.

Οπότε, με το που κάνουμε εμείς οι "διαφορετικοί" κάτι που κάνει η πλειοψηφία (σε αυτή την περίπτωση το Earth Hour project) βρίσκουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν εμάς ως μάζα για να φανούν αυτή η σωστή μειονότητα, αντιστρέφοντας έτσι για πρώτη φορά τους ρόλους μας.

Εγώ πάντως αποφάσισα ότι άδικα λογομάχησα με γνωστούς για την επιλογή μου να σβήσω τα φώτα -- σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν είναι λες και "συζητάς" με ντουβάρι, είναι καλύτερα να σηκώνεσαι και να φεύγεις.

Panos Konstantinidis said...

> Απλά κατακρίνουν ότι κάνει η μάζα επειδή είναι η μοναδική φορά που οι ίδιοι δεν ανήκουν στην μάζα.

Αυτό ακριβώς, τα είπες όλα με δύο γραμμές :)

Hades said...

Πάνο, άλλο πράγμα το "μαλάκες" και άλλο πράγμα το "καναπεδιστές". Το ένα δεν συνεπάγεται το άλλο. Και όπως ξέρεις από πλευράς μου είμαι στους σφοδρούς πολέμιους τέτοιων υποτιθέμενων ακτιβισμών. Ναι μεν αποδέχομαι το επιχείρημά σου ότι έστω και ένας να ευαισθητοποιηθεί θα είναι κέρδος, όμως δυστυχώως η πράξη έχει δείξει ότι δεν ευαισθητοποιείται κανείς. Τουλάχιστον σε τούτην εδώ τη γωνιά του πλανήτη. Θα σου φέρω ένα παράδειγμα: στις δενδροφυτεύσεις του ΣΚΑΙ -που ως κινήσεις είναι ουσιαστικότατες και αξιέπαινες- έχουν συμμετάσχει μερικές εκατοντάδες άτομα.΄Στην λεγόμενη ώρα της γης βγήκαμε πρώτοισε παγκόσμιο επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, σε επίπεδο δήλωσης συμμετοχών, διότι αυτό που παρατήρησα ήταν ότι τα σβηστά φω΄τα ήταν πραγματικά ελάχιστα (και δεν μιλάω για κραχτές περιπτώσεις τύπου Παρθενώνα). Τα συμπεράσματα μπορεί να τα εξάγει ο οποιοσδήποτε.
Κάθε φορά που βλέπουμε κάτι εύκολο είμαστε πρώτοι στην συμμετοχή και στο καλαμπούρι. Κάθε φορά που σκάει κάτι ουσιαστικό όμως σφυρίζουμε αδιάφορα.
Κι όχι μόνο αυτό αλλά δεν έχουμε καν τα κότσια να δούμε την ίδιαν τη διπροσωπια μας. Ο δήμος Αθηναίων πχ ναι μεν συμμετείχε, αλλά τα σκουπίδια πάνε στην υπερκορεσμένη κι επιβλαβή (ποικιλοτρόπως) χωματερή των Λιοσίων. Άσε που την ίδια στιγμή έκανε και... συναυλία (με ρεύμα φυσικά). Επίσης η όλη κίνηση ήταν φαιδρή για ακόμη περισσότερους λόγους: τα ψυγεία καίνε ρεύμα αλλά φοβηθήκαμε μην χαλάσουν τα φαγητά. Οι τηλεοράσεις καίνε ρεύμα αλλά έπαιζε η Εθνική. και πάει λέγοντας. Μου θύμησε αυτό το σκηνικό την τελείως άχρηστη περσινή διαδήλωση για τα καμμένα δάση, την ημέρα των κλειστών τηλεοράσεων και πάει λέγοντας. Αν κάποιος γουστάρει να το παίζει οικολόγος μπορεί να κλείνει τα φώτα του σπιτιού του 5 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα. Δεν χρειάζεται ώρες της γης. Από αυτούς που συμμετείχαν μήπως μπορείς να μαντέψεις πόσοι έχουν κλιματιστικά που θα εργάζονται υπερωριακά το καλοκαίρι (ασυντήρητα φυσικά, έτσι;). Μήπως θες να πιάσουμε τις πωλήσεις υβριδικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα; Μήπως ξέρεις πόσοι έχουν κάδους ανακύκλωσης στο σπίτι τους; Άραγε μπόσοι μένουν σε νο,μιμοποιημένο αυθαίρετο που πιθανώς να ηταν μέχρι και δάσος κάποτε; Και πάει λέγοντας. Ανούσια πράγματα. Ο doctor (το λινκ του είναι στο μπλογκ μου αν θες να το δεις) πέρσυ διοργάνωνε με γνωστούς του αποψιλώσεις και εκκαθαρίσεις στην περιοχη του και ζήταγε κόσμο. Πρόσεξε: δίχως να μεσολαβεί ΣΚΑΙ ή ο,τιδήποτε άλλο. Μια απλή κίνηση πολιτών. Αυτοί οι κάτοικοι της Κυψέλης που προσέφυγαν κατά του Δήμου Αθηναίων για το πάργκινγκ που έχει σχεδιαστεί να γίνει στην περιοχή τους και πάγωσαν σε πρώτη φάση της εργασίες είναι πραγματικοί ακτιβιστές. Όχι αυτοί που συμμετέχουν σε έναν υποτιθέμενο ακτιβισμό όπως η ώρα της γης. Τι πάει να πει η ώρα της γης; Μια ώρα χρειάζεται η γη μόνο; Μια ώρα και καθαρίσαμε;

Από προτάσεις έχουν γίνει πολλές, τουλάχιστον από πλευράς μου (και εδώ και πολύν καιρό μάλιστα), η ουσιαστικότερη εκ των οποίων η εθελοντική δασοπυρόσβεση. Μήπως θες να σου πω τι απήχηση είχε η κάθε πρότασή μου; Άσε, μην σου λέω λεπτομέρειες γιατί θα πέσει πολύ γέλιο.

Hades said...

Μμμμ... και κάτι ακόμη: αν θες τσέκαρε το λινκ για τα Καζανακοτούμπεια που έγιναν πέρσυ σαν χθες και πες μου ποιες οι διαφορές με την ώρα της γης...

Anonymous said...

Είναι μια ωραία διαφήμιση των αμφισβητιών που αυξάνονται και έχουν ΣΑΦΕΣΤΑΤΕΣ προτάσεις για αποκέντρωση-αυτάρκεια (που μισούν οι πολυδιαφημιζόμενοι) και μια ερωτησούλα για όλους:
ΤΙ κάνεις για το ενδεχόμενο ηφαιστειακού χειμώνα;

Panos Konstantinidis said...

Άδη η ώρα της Γης δεν έχει να κάνει μόνο με το σβήσιμο των φώτων. Έχει να κάνει με το περιβάλλον γενικότερα. Το είπα και πιο πάνω, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να βγάλουμε το ψυγείο από την μπρίζα ή ότι θα πρέπει να ζούμε στο σκοτάδι. Όχι, αν τρως και είσαι στην κουζίνα θα έχεις το φως αναμένο, δε σημαίνει ότι θα τρως με σπαρματσέτα. Μην τρελλαθούμε τελείως, η ώρα της Γης δε σημαίνει σκοταδισμός, σημαίνει περιβαλλοντική συνειδητοποίηση, δηλαδή μην είσαι ασυνείδητος και αψήφιστος όταν έχεις να κάνεις με το περιβάλλον (αυτό περιλαμβάνει από το απλό πέταγμα της γόπας κάτω μέχρι την καταστροφή των δασών του Αμαζονίου).

Για έναν σκεπτόμενο άνθρωπο βεβαίως αυτό αποτελεί καθημερινό βίωμα, το κάνει έτσι κι αλλιώς και δε χρειάζεται την ώρα της Γης. Όπως είπες και εσύ όμως ειδικά σε αυτή τη γωνία του πλανήτου ζούνε αναίσθητοι. Και αυτός ακριβώς είναι ένας λόγος παραπάνω να προσπαθήσουμε περισσότερο. Ναι συμφωνώ ότι οι περισσότεροι είναι υποκριτές. Ναι συμφωνώ ότι δήμοι και κοινότητες δείχτηκαν και κάνανε διαφήμιση. Ναι συμφωνώ ότι δεν αλλάξανε και πολλά. Ναι συμφωνώ ότι κάθε φορά που βλέπουμε κάτι εύκολο είμαστε πρώτοι στο χαβαλέ. Σε όλα αυτά ναι, όχι μόνο συμφωνώ αλλά και επαυξάνω. Αλλά έτσι όπως έχουνε γίνει τα πράγματα τέτοιες κινήσεις είναι και οι μοναδικές ελπίδες να αλλάξει κάτι. Μπορεί και να μην αλλάξει τίποτα, σίγουρα. Αλλά τουλάχιστον το προσπαθούμε. Αυτά μπορούμε, αυτά κάνουμε. Μέχρι εκεί φτάνει το μυαλό μας, δεν μπορούμε παραπάνω. Τουλάχιστον έτσι έχουμε μια (έστω και μηδαμινή) ελπίδα να αλλάξει κάτι. Με το να χλευάζουμε και να λοιδωρούμε όμως δεν έχουμε καμία απολύτως ελπίδα. Και πρόσεξε και κάτι άλλο. Η ώρα της Γης δεν είναι μια ώρα (χρονικώς) μόνο, είναι μία συμβολική κίνηση, δε σημαίνει ότι επειδή κάναμε κάτι για μια ώρα θα σωθεί το περιβάλλον αμέσως. Σημαίνει όμως ότι ο κάγκουρας που είναι στο καθιστικό και έχει τα φώτα του μπάνιου, της κουζίανς, του διαδρόμου και του καθιστικού αναμμένα, ίσως να σκεφτεί "χμ... δεν ήτανε τελικά και τόσο δύσκολο το να σβήσω τα φώτα που δε χρειάζομαι, ας το κάνω συνεχώς από εδώ και πέρα".

Λες ότι έκανες πρόταση για εθελοντική δασοπυρόσβεση. Ωραία κι εγώ μαζί σου με τα χίλια. Ας οργανωθούμε, ας εκπαιδευτούμε και ας κάνουμε κάτι. Είμαι από τους πρώτους που θα ακολουθήσουνε. Δε λέω όχι. Αλλά δε λέω όχι ούτε και στην ώρα της Γης.

Σου το είπα και στο δικό σου το blog. Ο σημερινός άνθρωπος αρέσκεται σε μασημένη τροφή. Δεν μπορεί τα δύσκολα. Αν του πεις "έλα να εκπαιδευτούμε και να γίνουμε εθελοντές δασοπυροσβέστες" θα σου πει "έλα μωρέ, πού να τρέχω τώρα, και έχω δουλειές" και μα και μου. Αν του πεις όμως να κάνει κάτι για μια ωρίτσα μόνο θα το κάνει πιο ευκόλως. Και ίσως αυτό να είναι το έναυσμα για να κάνει κάτι περισσότερο, και από εκεί κάτι ακόμα περισσότερο κοκ.

Χρειάζεται συνολική προσπάθεια. Και δυστυχώς ή κακοπροαίρετη κριτική και ο χλευασμός δε βοηθάνε καθόλου.

Hades said...

Κατ' εμέ κακοπροαίρετη κριτική και χλευασμός είναι άλλα πράγματα: το να ξέρεις πχ ότι τα κανανταίρ δεν μπορούν να πετάξουν από κάποια μποφόρ και πάνω και να λες που είναι η πυροσβεστική. Το να μην καθαρίζεις ποτέ τον κήπο σου και να βρίζεις το κράτος που δεν ήρθε να κάνει αποψίλωση. Το να ξέρεις ότι έχεις μπαζώσει ρέμα ή έχεις χτίσει σε δάσος παράνομα και να κατηγορείς το κράτος για ανευθυνότητα. Αυτά -και άλλα πολλά που εάν θυμάσαι είχαμε θαυμάσει κατά τη διάρκεια των πυρκαϊών- είναι κατ' εμέ ο πραγματικός χλευασμός και η κακοπροαίρετη κριτική. Διότι ξεκινάμε πάντα με το δεδομένο ότι για όλα φταίνει οι άλλοι, ποτέ εγώ.
Λες σε μια φάση, αυτά μπορούμε, αυτά κάνουμε. Τι εννοείς με αυτό;
Οι περισσότερες οικογένειες έχουν απο 2-3 καταναλωτικά δάνεια, 1-2 προσωπικά δάνεια, ίσως κανά εορτοδάνειο, δάνειο σπιτιού και στάνταρ δάνειο για αυτοκίνητο. Σημειωτέον, είμαστε αναλογικά με το κόστος και την ποιότητα ζωής μέσα στις πρώτες χώρες σε αγορά ντελούξ αυτοκινήτων (σε Καγιέν ιδίως είμαστε οι πρώτοι πανευρωπαϊκά). Και θες να μου πεις τι; Ότι ουδείς σκέφτηκε να αγοράσει ένα υβριδικό; Μα είναι ούτως ή άλλως πιο φτηνό από την καγιέν. Ξέρεις όμως ποια είναι η διαφορά; Ότι ένα υβριδικό τογιότα επί παραδείγματι δεν έχει την μουράντζα και τη μόστρα ενός πορσικού. Άλλα σχόλια θα κάνει ο μπακάλης της γειτονιάς αν σε δει με το ντελούξ κι άλλα αν σε δει με ένα τογιότα που σιγά μην καταλάβει ότι είναι υβριδικό (ενώ η πόρσε είναι αναγνωρίσημη από όλους). Μήπως θες να σου πωγια τα σπίτια με φωτοβολταϊκά τόξα; Μήπως θες να συζητήσουμε το γιατί δεν μπορούμε να συντάξουμε κτιματολίγιο; Για τις παράνομες χωματερές μέσα δάση μήπως; Ή ίσως για το ότι σε κάθε απεργία των οδοκαθαριστών εμείς κατεβάζουμε κανονικότατα τα σκουπίδια μας κάτω προκειμένου να σκυλοβρωμήσει όλη η πόλη αλλά όχι το σπιτάκι μας; Ξέρεις πόσα τέτοια παραδείγματα έχω να σου πω αν θες; Άπειρα. Άρα βλέπεις πως το "ό,τι μπορούμε κάνουμε" δεν ευσταθεί; Είμαστε της μόστρας, της φανφάρας, της κενολογίας. Και ως εκεί. Στον Έλληνα πες ό,τι θες αρκεί να μην του πεις να κάνει κάτι: είναι ικανός μέχρι και να σε καθαρίσει για τέτοια... προσβολή.
Ξεκινάς με δεδομένο ότι ο σύγχρονος άνθρωπος είναι για τα εύκολα. Ε, λυπάμαι ρε Πάνο αλλά δεν το δέχομαι. Γιατί να το δεχθώ. Πότε άλλαξε αυτό; Απλά καλομάθαμε με τα έτοιμα, καλομάθαμε με τις δικαιολογίες, καλομάθαμε με το να μας φταίνει πάντοτε οι άλλοι, με το να πρέπει να δρουν μια ζωή οι άλλοι κλπ, κλπ. Λυπάμαι αλλά δεν μου κάθεται καλά η όλη φάση.
Είπα και στην αρχή: αν είχα διαπιστώσει ότι θα μπορούσε να ευαισθητοποιηθεί κόσμος θα το έβλεπα κι εγώ διαφορετικά. Ο πρότερος ανέντιμος βίος όμως δείχνει τα αντίθετα. Και δυστυχώς μάλλον με επιβεβαιώνει...

Γιώτα Παπαδημακοπούλου said...

Δυστυχώς Φώτη, μαλάκες μας θεώρησαν πολλοί όσους κλείσαμε τα φώτα.
Δεν είπε κανένας να μην κάνουμε κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα μήνυμα θέλησε ο κόσμος να περάσει και αυτό ενάντια στην υπερκατανάλωση ενέργειας.
Σε όλους φταίνε όλοι οι άλλοι, το κράτος, η κυβέρνηση... δεν κοιτάει ο άλλος την καμπούρα του. Άμα δεν προσπαθήσουμε κι εμείς για ένα καλύτερο μέλλον, αν δεν διαμαρτυρηθούμε με κάθε μέσον πως θα γίνει;
Την καλημέρα μου και καλό μήνα!

Panos Konstantinidis said...

@Άδη, αν δεν κατάλαβες η διαφωνία μας δεν είναι στο αν ο νεοέλληνας είναι υποκριτής. Σε αυτό συμφωνώ κι εγώ. Η διαφωνία μας έγκειται στο ότι εσύ πιστεύεις ότι κινήσεις σαν την ώρα της Γης δε βοηθάνε, εγώ πιστεύω ότι βοηθάνε. Εσύ το στηρίζεις στον άτιμο πρότερο βίο του νεοέλληνος, κατανοητό. Εγώ, ακριβώς λόγω του άτιμου πρότερου βίου του νεοέλληνος λέω ότι κινήσεις σαν την ΩτΓ είναι απαραίτητες. Άλλως τε αν ο νεοέλληνας (και οι υπόλοιποι λαοί) ήτανε συνειδητοποιημένος δε θα χρειαζόμασταν τέτοιες κινήσεις.

> Λες σε μια φάση, αυτά μπορούμε,
>αυτά κάνουμε. Τι εννοείς με αυτό;

Εννοώ ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο μέσω της ΩτΓ. Δεν μπορούμε (εμείς που συμφωνούμε με την ΩτΓ) κάτι παραπάνω. Εσείς (που διαφωνείτε με την ΩτΓ) τί κάνετε; Τίποτα απολύτως. Προτάσεις υπάρχουνε μεν αλλά μένουνε μόνο στα λόγια δε. Εσύ π.χ. προτείνεις την εθελοντική πυρόσβεση, ωραία μέχρι εδώ. Αλλά από εδώ και πέρα τί; Έκανες κάποιες κινήσεις; Έψαξες; Ρώτησες πώς μπορούμε να εκπαιδευτούμε; Ήλθες σε επαφή με τα υπουργεία; Ενημέρωσες τον κόσμο; Βρήκες εκπαιδευτές; Γιατί καλά τα λόγια αλλά χρειάζονται και πράξεις. Και τουλάχιστον η ΩτΓ είναι μία πράξη, όχι μόνο λόγια. Το αν θα έχει αποτέλεσμα δε μένει παρά να περιμένουμε κάποια χρόνια για να το δούμε.

Panos Konstantinidis said...

@Γιώτα

> Άμα δεν προσπαθήσουμε κι εμείς για
>ένα καλύτερο μέλλον, αν δεν
>διαμαρτυρηθούμε με κάθε μέσον πως
>θα γίνει;

Έτσι ακριβώς Γιώτα :)

Γιώτα Παπαδημακοπούλου said...

Πάνο μου μια διόρθωση... στο όνομα! :S
Μα καλά... τι σκεφτόμουν! Αχού... :p

Panos Konstantinidis said...

Νόμιζα ότι ο Φώτης είναι ο Dynx! :)

antonix said...

Γιατί να "αποβάλλουμε την πληθυσμιακή μείωση";? Αμφισβητεί κανείς ότι οι αριθμοί του ανθρώπινου είδους είναι αυτοί που γιγαντώνουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα;
(Και όχι μόνον: πχ. "Αν δεν μου φτάνει -ΚΑΙ λόγω πληθυσμού- το νερό που έχει η χώρα μου θα κοιτάξω να το εξασφαλίσω από αλλού" και το ζήτημα γίνεται πολιτικό.. Το συγκεκριμμένο παράδειγμα βρίσκεται εδώ κοντά: Ισραήλ/Λίβανος αλλά και Τουρκία/Συρία)
Με παγκόσμιο πληθυσμό πχ. 2,5 δις θα είχαμε τα ίδια όπως με τα 6.5;;
Δεν είπαμε να σφάξουμε τα τέσσερα δις ούτε να στειρώσουμε τον κόσμο. Είπαμε να μην "αποβάλλουμε την πληθυσμιακή μείωση" σαν μια -εγώ λέω την Νο 1- προοπτική βελτίωσης της κατάστασης.
Πώς; Δεν το γνωρίζω ακόμα. Οπως δεν γνωρίζω ακόμα και με ποιό τρόπο οι ανανεώσιμες πηγές κλπ θα αντικαταστήσουν επαρκώς τις μή ανανεώσιμες. Και όπως δεν γνωρίζω το τί θα γίνει όταν οι "μη" τελειώσουν και οι άλλες δεν έχουν βρεί ακόμα το δρόμο τους. Και δεν γνωρίζω τί θα γίνεται τότε με πληθυσμούς των 10 και 12 και παραπάνω δις.. 'Δεν το γνωρίζω' σημαίνει ότι το πράγμα θέλει έρευνα και μελέτη - όχι όμως ότι δεν είναι ζήτημα ούτε ότι το λύνω δια της αποβολής του..
Η κλίμακα της αντιμετώπισης της πληθυσμιακής βόμβας είναι τάξεως μερικών γεννεών -τουλάχιστον.
Ομως αν δεν βρεθεί κάτι αποτελεσμετικό να γίνει, θα έχουμε εφαρμογή του άλλου παλιού νόμου: 'Οπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος'. Σε μερικές (;) γεννεές επίσης. Αν το Ισραήλ των 6,5 εκατομμυρίων (ένα παράδειγμα λέω..) κρατιέται τώρα με το ζόρι να μην καταργήσει τους γείτονες του γιατί όλο και κάπου βρίσκει τρόπο να βολεύεται από νερό (το νερό, όπως ξέρουμε, είναι πολύ κεντρικό στον καθορισμό της στρατηγικής του) τί θα μπορεί κανείς να φανταστεί για ένα Ισραήλ πχ 25 εκατομμυρίων; Θα εξακολουθούν να είναι ακόμα ηθικά απαράδεκτες οι γεννοκτονίες και τότε - οπότε όμοια προβλήματα ασφυκτικών διαστάσεων θα υπάρχουν παντού στον κόσμο;
Ας επιμείνουμε στον λόγο λοιπόν, στην ευθεία αντιμετώπιση και αναγνώριση των ζητημάτων που έχουμε μπροστά μας, για να μήν αρχίζουν σιγά σιγά κάποιοι να εφαρμόζουν την ράβδο -προς όφελος τους.
Ο λόγος δείχνει ότι δεν υπάρχει περιβαλλοντικό θέμα πια που να μήν σχετίζεται με τον παγκόσμιο υπερπληθυσμό. Ο "υπερπληθυσμός" θα γίνει "πληθυσμός" με αφαίρεση του 'υπέρ', τουτέστιν με μείωση. Ως το 2200; το 2300; Δεν μπορώ να το πώ, πάντως πρέπει να επανέλθουμε σε χαμηλότερους αριθμούς.
Ως τότε εγώ προσωπικά θα έχω κάνει το καθήκον μου αποχωρώντας ήσυχα και ελπίζοντας να μην με αντικαταστήσει άλλος ένας αλλά άλλος μισός.

Panos Konstantinidis said...

antonix αυτή τη στιγμή δε νομίζω ότι ο υπερπληθυσμός είναι το πρόβλημα. Τρόποι αντιμετώπισης των πόρων υπάρχουνε, ας αναλογιστούμε μόνο τους τόνους τροφίμων που πετάμε κάθε έτος στα σκουπίδια και τις χωματερές που αναστενάζουνε. Αυτή τη στιγμή η πληθυσμιακή αύξηση δεν αποτελεί πρόβλημα, σε 300-400 έτη ίσως, σήμερα όμως όχι. Όσο για το νερό υπάρχει η λύση της αφαλάτωσης, ό,τι κάνουνε και οι αραβικές χώρες. Αν υπάρξει οργάνωση υπάρχουνε και λύσεις, εκεί είναι το πρόβλημα, στην οργάνωση.

antonix said...

Είναι και παραείναι!
Σε 60 χρόνια από 2.5 γίναμε 6.5 δίς, τα 2 από αυτά στα τελευταία 20 χρόνια. Ο υπερπληθυσμός, από την φύση του απαιτεί έγκαιρη και ιδιαίτερα μακρόχρονη αντιμετώπιση γιατί απλούστατα δεν χωράει περικοπές ζωντανών!.. Και γιατί πρέπει να αντιμετωπισθούν νοοτροπίες κ αντιλήψεις που χρειάζονται σταθερή πολιτικη σε χρονικό εύρος γενεών για να πιάσουν χώμα κ να αποδόσουν. Η Κίνα, με αξιοσημείωτα σταθερή πολιτική ενός παιδιού ανα οικογένεια συνεχίζει να αυξάνεται γρήγορα από τα παιδιά που γεννήθηκαν πριν την εφαρμογή του μέτρου, 25 χρόνια τώρα. Η εφαρμογή γίνεται με όχι πολύ δημοκρατικό τρόπο (με λιγότερο αυταρχισμό θα είχαν κ λιγότερη επιτυχία!) και δεν εφαρμόζεται στις μειονότητες αλλά παρά την θεαματική της απόδοση σε σχέση με πριν, οι αριθμοί αυξάνονται.
Τα σκουπίδια που πετάμε είναι συμπαθητικό επιχείρημα όμως εγώ δεν έχω βρει ακόμα τον τρόπο να τα στέλνω στην Αιθιοπία..
Η αφαλάτωση γίνεται όχι στις 'αραβικές χώρες' αλλά στις 'πλούσιες αραβικές χώρες' κ αντιμετωπίζει πολύ πολύ μικρό ποσοστό αναγκών. Το νερό που θέλει να αρπάξει το Ισραήλ από τον Λίβανο (ποταμός Λίτανι κλπ) ή που στερεί η Τουρκία από την Συρία (φράγμα Ευφράτη) δεν αντικαθίσταται με αφαλάτωση. Και τί θα αφαλατώσει (και ποιός θα τους τα φτιάξει και ποιός θα τα πληρώσει και πού θα τα εγκαταστήσουν και.. και..) η κεντρική Αφρική, η κεντρική κ η βόρεια κ η δυτική Κίνα, η βόρεια Ινδία -μιλάμε για εκατοντάδες εκατομύρια κόσμο (τώρα - αργότερα για δις)! Μην τα συζητάμε τώρα, είναι χιλιοειπωμένα.
Η επίκληση της οργάνωσης είναι, για μένα, υπεκφυγή. "Δεν υπάρχει οργάνωση" - εμ βέβαια, δεν υπάρχει, αλλά ΕΚΕΙ είναι το ζήτημα: Με ποιό τρόπο θα υπάρξει; Ποιοί/πώς θα συνεννοηθούνε; Γιαυτό λέω ότι θα φτάσουμε να "πέσει ράβδος".. Αυτός που θα μπορεί θα αρπάξει κιόλας.
Αλλά και πού θα κατατείνει αυτή η οργάνωση αν/όταν έστω υπάρξει; Στην καλύτερη κατανομή των πόρων; Εντάξει ως ένα βαθμό. Οταν όμως το κοντέρ γράφει ένα καινούριο δισεκατομμύριο κάθε τόσο και λιγάκι, και τα υπάρχοντα και τα επερχόμενα δις ανεβάζουν (και καλά κάνουν) το βιοτικό τους επίπεδο οι πόροι κάνουν φτερά!
Τα περί οργάνωσης λοιπόν που λείπει είναι, κατά βάθος, σκέτη γκρίνια και εκτροπή από το πραγματικό ερώτημα.
Η πληθυσμιακή βόμβα έχει χτυπήσει ήδη, είναι πρόβλημα σημερινό. Και η ρύπανση και η κατανάλωση -προϊόντων, ενέργειας, πόρων, νερού- και η κατάληψη καλλιεργήσιμης γης για κατοικίες και δρόμους είναι άμεσα παράγωγα των αριθμών μας. Τόσο σε άτομα όσο και σε αυξανόμενη ποιότητα/ποσότητα κατα κεφαλήν αναγκών.
Κάνεις μεγάλο λάθος όταν μιλάς για 300-400 χρόνια. Λάθος ίσως και ενός μηδενικού σε κάθε νούμερο :-(
Αν μιλάμε σε παγκόσμια κλίμακα το τελευταίο που πρέπει να αποβάλλουμε είναι η πληθυσμιακή μείωση.