Monday 24 August 2009

Ήγγικεν η ώρα

Την ώρα που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές θα είμαι στο αεροπλάνο και θα πετάω για Ελλάδα. Μετά από 13 έτη (μαζί με ένα διάλειμμα για να πάω στρατό και λίγο καιρό στην Αθήνα) ήγγικεν η ώρα της επιστροφής. Ποιός θα το περίμενε; Ήλθα στη Μεγάλη Βρετανία για σπουδές (3 έτη) και έμεινα 13! Στην αρχή δυσκολεύτηκα, αλλά προσαρμόστηκα γρήγορα. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η καλή παρέα. Και μετά τέλος, αυτό ήτανε. Ντρέπομαι που το λέω αλλά δε μου έλειψε (λείπει) καθόλου η Ελλάδα, οι αγενείς άνθρωποι, οι ωχαδελφιστές. Δε μου λείπουνε οι πυργκαϊες, οι βρώμικες ακτές, τα σταθμευμένα αυτοκίνητα πάνω στο πεζοδρόμιο. Δε μου λείπει η έλλειψη πρασίνου, ο καπνός στις καφετέριες και στα μπαράκια. Το μόνο που μου λείπει είναι η θάλασσα, αυτή η θάλασσα...

Επιστρέφω λοιπόν στην Ελλάδα, μονίμως αυτή τη φορά. Τα συναισθήματα είναι μπερδεμένα, η αλήθεια είναι ότι από τη μία θέλω μια αλλαγή αλλά περισσότερο θα προτιμούσα να μείνω εδώ. Το Λονδίνο νομίζω ότι είναι η πιο όμορφη πόλη του κόσμου, σε κάνει να νιώθεις άνθρωπος, σε εκτιμάει και σου δίνει τις ευκαιρίες να δείξεις ποιος είσαι.

Αναμνήσεις πολλές, έρωτες, χυλόπιττες, πίκρες, χαρές, εργασία, απολύσεις, κραιπάλες, μεθύσια, άλλοτε είχα λεφτά άλλοτε δεν είχα... Ήλθα εδώ το 1999 (μετά τις σπουδές μου στο Newcastle) για δουλειά και για ένα part-time master. Δύσκολη αρχή και πάλι. Άφηνα την (τότε) κοπέλα μου στο Newcastle, τους φίλους μου, το γνώριμο περιβάλλον. Αλλά προσαρμόστηκα πάλι γρήγορα. Έκανα γνωριμίες, άρχισα να βγαίνω πιο συχνά. Έζησα σε αρκετές περιοχές στο Λονδίνο, κάποιες καλές, κάποιες άσχημες, όλες όμως με τα δικά τους χαρακτηριστικά... Greenwich, Mile End, Belsize Park, New Cross (εδώ γνώρισα και τη σύζυγό μου), Enfield, West Hampstead, Bounds Green κάθε μία ξεχωριστή, βρώμικες, καθαρές, trendy, working classes...

Θα μου λείψουνε πολλά πράγματα από εδώ, το πράσινο, ο κόσμος, η μόδα τους, τα κλαμπάκια τους, η νοοτροπία τους, δε θα αναφερθώ σε όλα, θέλω πολλές σελίδες. Σίγουρα όμως δε θα μου λείψει ένα πράγμα: ο κάθε κακομοίρης Σομαλός, Γκανέζος, Κενυάτης, Βρετανός, Έλληνας, Κύπριος, Αλβανός κλπ που αμολάει δέκα παιδιά, δεν εργάζεται ποτέ του (μα ποτέ λέμε) και ζει από τα benefits + σπίτι + income support + ό,τι μπορεί να βάλει ο νους σου. Αυτή η χώρα ναι μεν πρωθεί την αξιοκρατεία και τον πλουτισμό, αλλά προωθεί και την τεμπελιά από την άλλη μεριά. Οξύμωρο, μόνο οι Βρετανοί θα μπορούσανε να το κάνουνε αυτό.

Φεύγω λοιπόν με εισιτήριο χωρίς επιστροφή, από την πόλη που αγάπησα... όχι απλώς αγάπησα, τη λάτρεψα (θα το έχετε καταλάβει όσοι διαβάζετε το ιστολόγίο μου), απ' το Λονδινάκι μου. Αυτή η πόλη έχει κάτι, κάτι τις, και σε κάνει να νιώθεις ζωντανός. Πιστεύω είναι οι άνθρωποι, εδώ πραγματικώς σκέφτονται και είναι πολύ μπροστά.

Υπόσχομαι όμως κάτι στον εαυτό μου. Σίγουρα θα ξαναεπιστρέψω, είτε σαν τουρίστας είτε ως μόνιμος κάτοικος. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

14 comments:

javapapo said...

welcome back!!!!

Cue said...

Α ρε Πάνο με έκανες και ανατρίχιασα.
Δεν έχω να σου πω πολλά παρά ότι σε καταλαβαίνω.

Προσωπικά μπορεί ποτέ να μην ένοιωσα αυτό το δέσιμο με την Αγγλία, (heck ούτε με την Ελλάδα δε το νοιώθω πλέον) αλλά ουκ ολίγες φορές έχω φέρει στη ζωή μου τα πάνω κάτω. Πάντα βέβαια ήταν δική μου απόφαση.

Όπως και να 'χει έχεις συγγενείς και φίλους που σε περιμένουν στην Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι θα σε υποδεχτούν με χαρά. Τους έχεις λέιψει. :)

Christos Vasilakis said...

Καλώς όρισες Πάνο!

Καλή τύχη στην συνέχεια, εύχομαι να τα βρεις όλα βολικά!

Από το λίγο που σε γνώρισα, άνθρωποι σαν εσένα είναι plus για αυτήν την χώρα και αξίζουν τα καλλίτερα!.

Ελπίζω να βρεθεί ευκαιρία να τα πούμε και από κοντά.

Unknown said...

Καλό ταξίδι Πάνο. Αναμένουμε με αγωνία τις γκρίνιες από την Ελλάδα και τις συγκρίσεις με την Αγγλία - ειδικά στο ΕΣΥ :-)

Δεν μας είπες όμως ποιός είναι ο πραγματικός λόγος που επιστρέφεις μόνιμα στην Ελλάδα...

Natalia said...

Ομολογώ αυτό δεν το περίμενα!!
Καλή προσαρμογή λοιπόν!

Hades said...

Καλή επάνοδο λοιπόν και μη φοβάσαι, θα προσαρμοστείς αρκετά γρήγορα... :)

Γιώτα Παπαδημακοπούλου said...

Καλώς μας γύρισες πίσω Πάνο! Καλή επανένταξη!

ε said...

Και γιατί γυρνάς, να πάθεις πολιτισμικό σοκ; Αμάν κάνουμε κάποιοι να φύγουμε.

ds said...
This comment has been removed by the author.
ds said...

Σε καταλαβαίνω κι εγώ για 3 χρόνια πήγα και έμεινα 9! Ήθελα να γυρίσω και έπρεπε (στρατός).

Αντιθέτως η θάλασσα είναι ένα από τα πράγματα που δεν ήθελα να αντικρίσω και που δεν μ'αρέσει. Από την Αγγλία μου λειπει μόνο το φαγητό (τα προιόντα περισσότερο, τα βιολογικά λαχανικά όλο το χρόνο και τα φρούτα κάθε είδους, τα vegetarian πιάτα...)

Καλή προσαρμογή.

ΥΓ. Και ο κόσμος στην Αγγλία πιστεύω είναι εμφανισιακά πιο όμορφος, αλλά αυτό είναι υποκειμενικό...

Anonymous said...

Καλή επιστροφή και από εμένα λοιπόν! Εγώ επέστρεψα από το Λονδίνο το Φεβρουάριο 2009-αν και δεν γνωριζόμαστε μέναμε πολύ κοντά στο bounds green,αν θυμάμαι σωστά από προηγούμενο ποστ, εγώ έμενα στο Myddleton rd.δεν ξέρω σε τι τομέα εργάζεσαι,και αναφέρομαι στο ποστ που κανει μνεία για το ΕΣΥ άλλα εγω σαν οδοντίατρος-ελεύθερος επαγγελματίας εδώ-μπόρω να σου πω ότι οι διαφορές είναι πολλές,αλλές υπέρ του ελληνικού συστήματος άλλες υπέρ του αγλικού.
καλή επάνοδο!
Κωνσταντίνα

Βρομιστεράκι said...

Καλώς να ορίσεις μον αμί :)

Dr Ino Agrafioti said...

Πάνο! Μετά από ενα-μιση μήνα απουσίας - από Αθήνα όχι μόνο από το internet - άρχισα σήμερα να ξανακοιτάω τι κάνουν οι φίλοι bloggers και έμεινα με ανοιχτο το στόμα όταν διάβασα το post σου! Ούτε 6 μήνες δεν έχουν περάσει από τότε που μιλούσαμε για την δική μου επιστροφή στο Lock17! Για μένα μέχρι στιγμής έχει πάει πολύ καλά η επιστροφή, άρα είμαι σίγουρη ότι η δική σου θα είναι ακόμα καλύτερη!Και αν θες ποτέ να θυμηθείς το Λονδινάκι, πάμε για κανα pint στο James Joyce! :)

Panos Konstantinidis said...

Γεια σας παιδιά, σας ευχαριστώ για τα σχόλιά σας. Γράφω από internet cafe και δεν βολεύει να απαντήσω σε όλους ξεχωριστά. Οι πρώτες μου εντυπώσεις από Ελλάδα είναι αρνητικότατες (ήδη κόντεψα να μαλώσω με κάποιους, η σύνδεση ίντερνετ μετράει ήδη δέκα μέρες και είναι πανάκριβη). Τι να πω, ελπίζω μόνο να προσαρμοστώ γρήγορα.

Υγ. Dynx νομίζω ότι συμφωνώ απολύτως με το υστερόγραφό σου.