Thursday 29 October 2009

Εθνική βιβλιοθήκη

Πριν από λίγο γύρισα από την εθνική βιβλιοθήκη. Περίεργο συναίσθημα, είχα συνηθίσει στους εκατοντάδες η/υ της βρετανικής βιβλιοθήκης και μου έκανε περιέργεια που υπήρχανε ελάχιστοι... και τα κουτάκια στους τοίχους με τις καρτέλες... Έψαχνα ένα περιοδικό (Αρχαιολογία), τέυχος του 1985, δεν υπήρχε πουθενά. Κρίμα γιατί το ίδιο τεύχος το είχα βρει στη βρετανική βιβλιοθήκη, μου κάνει εντύπωση που το έχουνε οι Βρετανοί και όχι εμείς. Πετάχτηκα και μέχρι την αρχαιολογική εταιρία να ρωτήσω, ούτε κι εκεί υπήρχε. Μου είπανε να πάω να ρωτήσω στη βιβλιοθήκη της Βουλής. Θα πάω αύριο, για να δούμε θα το βρω;

Βγήκα στο μετρό του Αγίου Αντωνίου, είδα έναν δημοτικό αστυνομικό να φωνάζει και να τραβάει από το γιακά κάτι αλλοδαπούς μικροπωλητές, ήθελε να τους διώξει. Ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντοτε υπέρ του κράτους και των νόμων του, μιας και αυτοί ψηφιστήκανε από τους συμπολίτες μου (ασχέτως αν διαφωνώ με πολλούς από αυτούς τους νόμους) αλλά δεν είναι μεταχείριση αυτή, θα μπορούσε να το κάνει με πολύ καλύτερο τρόπο και χωρίς να χειροδικήσει. Αναρωτιέμαι, έτσι θα φερότανε στον Κόκκαλη ή στον Βαρδινογιάννη αν παρανομούσανε; Την απάντηση τη γνωρίζουμε όλοι μας. Ένα μεγάλο Χ λοιπόν στον "αστυνομικό" που δείχνει τη μαγκιά του μόνο εκεί που τον παίρνει.

11 comments:

ΞΕΝΗ said...

Καλά τι περίμενες να τους φερθούν με το σεις και με το σας... Πάντως για την βιβλιοθήκη της Βουλής να σου πω ότι ένα μέρος της έχει μεταφερθεί στην Λένορμαν 218, στο Περιστέρι. Είχα πάει πριν από λίγες ημέρες στην Βουλή και έκανα τζάμπα κόπο

Dr Ino Agrafioti said...

Αρχαιολογία; Καινούργια ενδιαφέροντα; Αν δεν το βρεις πες μου να ρωτήσω την μαμά μου. Κάπου θα το έχει κρυμμένο! :)

Panos Konstantinidis said...

Να σου πω την αλήθεια θα το περίμενα από τη δημοτική αστυνομία. Υποτίθεται ότι δεν έχουνε τόσες σκοτούρες όσες η ΕΛ.ΑΣ. άρα μπορούνε να φερθούνε καλύτερα. Αλλά φαίνεται ότι οι βλάχοι (στη νοοτροπία, για να μην παρεξηγηθώ από κάναν βλάχο στην καταγωγή) υπάρχουνε παντού...

Για τη βιβλιοθήκη της Βουλής μου δώσανε έναν αριθμό να τηλεφωνήσω, οπότε σίγουρα, αν πάω, δε θα πάω έτσι. Πάντως μου κάνει εντύπωση που δεν μπορώ να βρω περιοδικά 25 ετών, και μάλιστα ελληνικά, στην εθνική βιβλιοθήκη.

Panos Konstantinidis said...

@greekgirlinlondon

ψάχνω τεύχος του '85, δύσκολο να βρεθεί. Πάντως το κυνηγάω, αν δε βρεθεί πουθενά θα σε χρειαστώ :)

Live!News said...

Στη βιβλιοθήκη του Καποδιστριακού, (Ζωγράφου) στο σπουδαστήριο Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο κτίριο της φιλοσοφικής κοίταξες;

Εχω δει τεύχη του περιοδικού εκεί.

καλή συνέχεια!

pinelopi said...

Δεν ξέρω πως είναι στην αλλοδαπή, αλλά εν Ελλάδι, υπάρχει κάτι ακόμη που σε αποτρέπει να επισκέπτεσαι βιβλιοθήκες, πέρα από το ό,τι υπάρχει πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο να μη το βρεις. Η γραφειοκρατία και η απροθυμία/αγένεια των βιβλιοθηκονόμων. Γραφειοκρατία..για να διαβάσεις 5 πράγματα από 5 βιβλία στην Εθνική, πρέπει να συμπληρώνεις μια ώρα χαρτιά. Για να τα φωτοτυπήσεις, πρέπει να κάνεις το ίδιο και ακόμη περισσότερο..μετρώντας τις σελίδες και τις μονάδες της κάρτας..Ενώ ως προς την απροθυμία κερδίζει το Οικονομικό και ως προς την αγένεια υπερέχει ξεκάθαρα το Πάντειο.

Panos Konstantinidis said...

@Luccia για να είμαι ειλικρινής δεν το σκέφτηκα καθόλου αυτό. Και έχω και φίλο που σπουδάζει εκεί, οπότε πιθανόν να έχω και εύκολη πρόσβαση. Να 'σαι καλά.

@Πηνελόπη για τη γραφειοκρατία έχεις δίκαιο, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να φωτοτυπήσεις (τελευταία φορά που το προσπάθησα ήτανε πριν 4-5 χρόνια περίπου). Πάντως ο βιβλιοθηκονόμος που με εξυπηρέτησε ήτανε πολύ ευγενικός, και μου έκανε εντύπωση (τον περίμενα κι εγώ πιο αγενή!).

Γιώτα Παπαδημακοπούλου said...

Μια φορά στην ζωή μου πήγα στην Εθνική Βιβλιοθήκη και ήταν τόσο ζώα οι αρμόδιοι υπάλληλοι που δεν ξαναπάτησα. Αγενείς και απρόθυμοι! Έκαναν λες και τους κάθεσαι στο σβέρκο... ρε ουστ!!!

Panos Konstantinidis said...

Γιώτα για κάποιο λόγο με εμένα ήτανε πολύ ευγενικοί. Πάντως παλαιότερα που είχα ξαναπάει είχα πετύχει μια ηλικιωμένη υπάλληλο που βαριότανε πυο ζούσε.

ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ said...

Χαίρετε! Μήπως προσπαθεῖτε νὰ ξαναεφεύρετε τὸν τροχό; Τὸ περιοδικὸ «Ἀρχαιολογία» διαθέτει ὅλα τα τεύχη του ἐλεύθερα στὸ Δίκτυο!

Panos Konstantinidis said...

ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Παλαιότερα που είχα κοιτάξει δεν υπήρχανε διαθέσιμα τα τεύχη στο διαδίκτυο, χαίρομαι που κάποιος έκανε τον κόπο και τα ανέβασε.