Thursday 20 May 2010

Καν και ιδιωτικός τομέας

Βγαίνει λοιπόν ο πολύς Καν και λέει τα εξής

"Growth is a key question. Why is it so difficult for Greece to find growth? Because they have a problem of competitivity. What does that mean? That means that what they produce is more expensive than the same goods or services provided by other countries. That’s why they have to cut wages, which is terribly painful but absolutely necessary because it is the only way to sell what they are producing when other countries have lower costs, not those underdeveloped countries in Asia, Africa or Latin America, but their very neighbours in the Euro zone. Costs in Greece are 20 to 25% over the German costs for instance and this difference has to be fixed.”"

και αρχίζω και γελάω με τις φλυαρίες του. Τί μας λέει δηλαδή ο Καν, ότι για να είναι ανταγωνιστική η Ελλάδα πρέπει να μειωθούνε οι μισθοί, και άρα το κόστος των προϊόντων (και άρα θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί). Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να σωθούμε δηλαδή.

Για να δούμε λοιπόν τρόπους να γίνει πιο ανταγωνιστική μια χώρα

α) Εκσυγχρονισμός μονάδων παραγωγής
β) Μείωση μισθών
γ) Αύξηση παραγωγικότητας
δ) Καλύτερο marketing και διαφήμιση των προϊόντων
ε) Καλύτερη ποιότητα προϊόντων
ς) Εξάλειψη των μεσαζόντων

Από όλους δηλαδή τους παραπάνω τρόπους ο Κάν λέει ότι μόνο η μείωση μισθών θα βοηθήσει. Αλλά ας πούμε ότι αυτός είναι και ο μόνος λόγος, έτσι για χάρη της συζήτησης. Αν οι χαμηλότεροι μισθοί σημαίνουνε κατ' ανάγκη και χαμηλότερες τιμές προϊόντων τότε χώρες με υψηλότερους μισθούς πρέπει να είναι λιγότερο ανταγωνιστικές από τις χώρες με χαμηλότερους μισθούς στην ευρωζώνη. Ας δούμε λοιπόν δύο χώρες σε παρόμοιο γεωγραφικό μήκος και στην ευρωζώνη, Ισπανία και Ιταλία. Αυτές οι χώρες παράγουνε λίγο πολύ ό,τι παράγει και η Ελλάδα. Ας δούμε δειγματικώς δύο προϊόντα, λάδι και κρασί (είναι και τα προϊόντα που έβρισκα σίγουρα σε υπεραγορές τροφίμων στην Αγγλία, ελληνικό/ιταλικό/ισπανικό λάδι και κρασί).

Σύμφωνα με το OECD η Ισπανία και η Ιταλία έχουνε υψηλότερους (μέσους) μισθούς από την Ελλάδα. Άρα, πάλι σύμφωνα με τον φωστήρα Καν, έπρεπε να μην είναι τόσο ανταγωνιστικοί, άρα η Ελλάδα έπρεπε να εξάγει πεισσότερο κρασί και ελαιόλαδο και από τους δύο. Έλα μου ντε που ούτε το ένα συμβαίνει, ούτε και το άλλο. Ούτε περισσότερο κρασί εξάγουμε, ούτε ελαιόλαδο. Θα μου πείτε ότι αυτό δεν είναι ενδεικτικό τιμών, διότι δεν μπορούμε να παράγουμε τόσο πολύ όσο οι άλλες χώρες. Να το δεχτώ και να κάνω σύγκριση τιμών σε υπεραγορές τροφίμων στην Αγγλία. Μία γρήγορη αναζήτηση στο Tesco ας πούμε μου δείχνει ότι τα ιταλικά και ισπανικά κρασιά είναι φθηνότερα από τα ελληνικά. Πές μας πως γίνεται αυτό ρε έξυπνε Καν αφού η Ελλάδα έχει χαμηλότερους μισθούς, και άρα είναι πιο ανταγωνιστική. Δε θα έπρεπε τα ελληνικά κρασιά να είναι πιο φθηνά; Εσύ ο ίδιος το είπες λίγες αράδες πιο πάνω, αλλά η ίδια η αγορά σε αποδεικνύει λάθος.

Μήπως, λέω μήπως, φταίει κάτι άλλο και όχι οι μισθοί; Μήπως είμαστε μαλάκες ως λαός και γι' αυτό έχουμε πιάσει πάτο; Δηλαδή πρέπει να χτυπηθούνε οι ήδη χαμηλοί μισθοί και να γίνουνε ακόμα χαμηλότεροι. Και μετά να μην κυκλοφορεί χρήμα στην αγορά, να μην κινήται η αγορά, να γίνουνε περισσότερες απολύσεις, να κυκλοφορεί ακόμα λιγότερο ρευστό, να κινήται ακόμα λιγότερο η αγορά κοκ. Φαύλος κύκλος δηλαδή, το ένα θα φέρει το άλλο, θα ζούμε όπως στην περίοδο κατοχής για να έλθουνε μετά οι πολυεθνικές και να εργαζόμαστε για ένα κομμάτι ψωμί. Ρε Καν μήπως αυτός είναι τελικά ο σκοπός; Λέω μήπως; Να μας κάνεις όλους δούλους; Γιατί αν δεν ήτανε δε θα μιλούσες για μείωση μισθών (θα ήξερες ότι οι μισθοί είναι ήδη πολύ χαμηλοί - αν δεν το ξέρεις τότε τί ρόλο βαράς στο ΔΝΤ τρομάρα σου), αλλά για εκσυγχρονισμό των παραγωγικών μονάδων, για καλύτερη προώθηση και διαφήμιση, για εξάλειψη των μεσαζόντων, για εξάλειψη της γραφειοκρατίας, για καλύτερους ελέγχους των προϊόντων κλπ. Όχι για μείωση μισθών σε μια ήδη παραπαίουσα οικονομία.

Έτσι που λες Καν είναι τα πράγματα, οπότε σταμάτα τα φληναφήματα και τα παιγνίδια των αφεντικών σου και κοίτα πως πραγματικά να φέρεις την αλλαγή.

6 comments:

Roadartist said...

Οσο περναει ο καιρος, ολο και διαφαινεται περισσοτερο το αυριανο αδιεξοδο. Δυστυχως ολα αυτα τα μετρα προς το χειροτερο πανε..

ria said...

ούτε ο καν, ούτε ο τζέγκις χαν μας φταίνε.

το ξερό μας το κεφάλι φταίει που φτάσαμε εδώ.

ο εφοριακός και ο πολιτικός που λόγω ονόματος και δωρεάν τραπεζιού στο κέντρο του δεν πίεσε το βοσκόπουλο να πληρώσει τα 5 εκατ. ευρώ,

ο γεωργός που με την επιδότηση αντί να εκσυγχρονίσει τα εργαλεία του ή να πάρει μερικά στρέμματα ακόμα, αγοράζει φερράρι,

ο απλός άνθρωπος ψηφοφόρος που αντί να μαυρίσει όσους έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα τον υπερψηφίζει για να φάει και αυτός.

μια ζωή ρεμούλα κάναμε οι έλληνες.
τώρα πιστεύεις ότι θα αλλάξουμε;

Panos Konstantinidis said...

@Roadartist ακριβώς. Έρχονται ακόμα χειρότερα μέτρα, και δε βλέπω να πιάνουμε ακόμα πάτο (αν υπάρχει).

@ria σίγουρα φταίμε εμείς πάνω από όλα. Δεν επιτρέπεται όμως να είσαι διευθυντής του ΔΝΤ και να λες τέτοιες βλακείες αντί να χτυπήσεις το πρόβλημα στη ρίζα του. Κάτι τέτοια διαβάζουνε και οι "δικοί μας" οι υπουργοί και παίρνουνε θάρρος.

Σίγουρα θα έπρεπε να τους μαυρίσουμε στις εκλογές, αλλά πού μυαλό; Αφού οι σχέσεις πολίτη/κράτους είναι καθαρά πελατειακές· το να μαυρίσει ο πολίτης τον βουλευτή σημαίνει ότι χάνει (ο πολίτης) τη δύναμή του. Είναι αυτό που λέμε "ο πελάτης έχει πάντα δίκαιο" και στην προκειμένη περίπτωση ο πελάτης είναι ο πολίτης. Τώρα γιατί ο πολίτης έχει γίνει πελάτης του νεοελληνικού κράτους αυτό είναι μεγάλη συζήτηση.

Hades said...

Πάνο, το πρόβλημα είναι ότι αυτά που λέει ο Καν είναι κι αυτά που έχουμε συμφωνήσει και υπογράψει να κάνουμε.
Το μνημόνιο είναι σαφές: πρέπει να μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις προκειμένου να μειωθεί η αγοραστική δύναμη και να βαλτώσει η αγορά. Μόνο έτσι (ως αντιστάθμισμα στην αύξηση της φορολογίας) θα κλείσουν επιχειρήσεις και θα ανοίξει ο δρόμος για νέες επενδύσεις. Αυτή είναι η λεγόμενη διαδικασία αποπληθωρισμού (όρος που εσφαλμένα νομίζουν πολλοί ότι σημαίνει μείωση του πληθωρισμού άρα είναι κάτι καλό).

Το ακόμη χειρότερο είναι ότι αυτήν την τακτική οι αμερικάνοι (ως οι κατ' εξοχήν εξπαίρ του είδους) την αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι. Για τους αμερικάνους το σωστό ήταν μείωση φορολογίας, παροχή κινήτρων και στην χειρότερη περίπτωση πάγωμα μισθών (αν όχι μικρές αυξήσεις) προκειμένου να κινείται η αγορά και να κυκλοφορεί το χρήμα.

Αλλά το θέμα είναι τι συμφωνήσαμε και τι υπογράψαμε. Κι ας κωλοχτυπιέται ο Λοβέρδος όσο θέλει ότι πάνε να μας φορτώσουν και νέα μέτρα και θα στηλώσει το ανάστημά του να μην περάσουν.

Panos Konstantinidis said...

Άδη μισό λεπτό. Γιατί πρέπει να κλείσουνε επιχειρήσεις για να ανοίξει ο δρόμος για νέες επενδύσεις; Δεν μπορεί δηλαδή να υπάρξει επένδυση αν δεν κλείσουνε επιχειρήσεις; Μου ακούγεται παράλογο.

Υπάρχουνε δύο τρόποι για αποπληθωρισμό. Ο ένας είναι αυτός που λες, δηλαδή στάσιμη παραγωγή (ή αμελητέα αύξηση) και μείωση μισθών, ο άλλος είναι αύξηση της παραγωγής (χωρίς αντίστοιχη, ή με αμελητέα, αύξηση μισθών). Και οι δύο οδηγούνε στον αποπληθωρισμό αφού στην ουσία μειώνεται το ρευστό σε κυκλοφορία (ή παραμένει το ίδιο) και αυξάνεται η προσφορά αγαθών, άρα αποπληθωρίζεται το ρευστό, ήτοι έχει ο πολίτης μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη.

Και από αυτούς τους δύο τρόπους οι φωστήρες που μας κυβερνάνε διαλέξανε τον πιο δύσκολο και επικίνδυνο, δηλαδή τον πρώτο, αφού όπως είπες αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση αφού δε θα κινήται η αγορά.

Εμένα πάντως η αρχική μου ερώτηση παραμένει. Αφού ήδη με χαμηλότερους μισθούς από αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες έχουμε ήδη ακριβότερα προϊόντα, τί κάνει τον Καν να πιστεύει ότι με περαιτέρω μείωση θα έχουμε πιο φθηνά; Αυτό θα συνέβαινε σε "φυσιολογικές" χώρες όχι στην Ελλάδα που έχει μαι ιδιότυπη οικονομία. Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει ο Καν, αυτή είναι η δουλειά του, και να έπραττε αναλόγως, όχι να νομίζει ότι εδώ είμαστε Γερμανία.

Hades said...

Πάνο, ποτέ δεν είπα ότι δεν υπάρχουν κι άλλοι τρόποι ανάκαμψης. Το θέμα είναι ποιους μας επέβαλαν.

Αναφορικά με την διαδικασία αποπληθωρισμού, έχω ξεκαθαρίσει ότι τα οικονομικά ούτε με ενθουσιάζουν, ούτε τα κατέχω. Όμως από γνώστες που έχω ακούσει, ως αποπληθωρισμό μόνο αυτή τη διαδικασία έχουν χαρακτηρίσει. Την άλλη που λες κάπως αλλιώς την έλεγαν αλλά δεν θυμάμαι πως, να σου πω την αλήθεια.

Τα ερωτήματά σου δεν είναι παράλογα, αλλά...
Το θέμα είναι ότι τα πάντα έχουν προβλεφθεί στο περιβόητο μνημόνιο. Δυστυχώς το λέει ρητά: βάλτωμα αγοράς μέσω οικονομικής εξαθλίωσης για να έρθει η ανάπτυξη.
Μην ξεχνάς ότι είμαστε η μοναδική χώρα με του κόσμου τους κλειστούς τομείς. Ξέρεις πόσοι ακόμη θα γούσταραν να έρθουν ακόμη μέσα; Και δεν μιλάω για δικηγόρους ή φαρμακοποιούς φυσικά...