Wednesday 10 August 2011

Αυγουστιάτικη Αθήνα

Εχθές χώθηκα σε κάτι στενά πίσω από το Σύνταγμα, έψαχνα το Dosirak. Πόσο όμορφη είναι η Αθήνα! Αυγουστιάτικη, καθαρή, ολιγάνθρωπη, μια κουκλίτσα. Κάποια γνωστή μου, αλλοδαπή κι' όλας, είχε πει ότι οι Αθηναίοι δε γνωρίζουνε την Αθήνα, τη θεωρούνε βρώμικη και απάνθρωπη. Δεν την περπατάνε. Νομίζω ότι αυτό είναι το μυστικό, το περπάτημα. Να την περπατήσεις, να μπεις μέσα της, να μάθεις τα μυστικά της. Και θα σου αποκαλυφθεί μια καλλονή.

6 comments:

ΞΕΝΗ said...

Τίποτα δεν είναι το ίδιο αν του δώσεις την προσοχή που του χρειάζεται. Αυτό ισχύει για πόλεις και για ανθρώπους.

Roadartist said...

Symfwnw apolyta.. Stelnw xairetismous, mpika gia ligo sto net.. akomi ektos athinwn, auto pou grafeis einai to kleidi gia na aisthantheis tin omorfia tis athinas!

ria said...

να περπατήσεις, να σου έρθει στο κεφάλι η σακούλα σκουπιδιών που πετάει η γριά του τρίτου στον κάδο σκουπιδιών για να μην κατεβαίνει στη ζεστη.

να σου πετούν οι έφηβοι νερό ή πορτοκαλάδα απο τα μπαλκόνια για να σπάνε πλάκα.

να σου πετούν οι φοιτητές μπαλόνια ή προφυλακτικά γεμάτα με νερό ή μπύρα την ώρα που περπατάς αμέριμνος σε κεντρικό δρόμο.

άσε αγόρι μου. ζω στην αθήνα 40 χρόνια, την έχω περπατήσει, οδηγήσει, γυρίσει με όλους τους τρόπους. η πόλη καλή είναι. οι άνθρωποι είναι σκάρτοι. πες στη φίλη σου να κανει καμιά βόλτα από το μετς να δει τα αλλοδαπάκια να πετούν τσίχλες μασημένες στα κεφάλια των περαστικών να ξανασκεφτεί το περπάτημα...

Panos Konstantinidis said...

@Ξένη, όντως τίποτα δεν είναι το ίδιο. Τα πάντα εξαρτούνται από τη διάθεση και το κλίμα, και νομίζω ότι ο Αύγουστος είναι ο ιδανικότερος μήνας για να δεις την Αθήνα με άλλα μάτια.

@roadartist ανταποδίδω τους χαιρετισμούς :) Καλά να περνάς, περιμένουμε να επιστρέψεις για να αρχίσουμε να σε ξαναδιαβάζουμε! Όντως κι εγώ αρχίζω σιγά σιγά να πιστεύω ότι τελικά το κλειδί είναι το βάδισμα.

@Ρία, εν τάξει αυτά που λες συμβαίνουνε (αν κι εμένα δε μου έχουνε συμβεί ποτέ). Αυτό όμως δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει από το να την περπατήσεις. Είναι σαν να μου λες ότι επειδή τράκαρα μια φορά με το αυτοκίνητο δεν πρέπει να ξαναοδηγήσω.

Εγώ δε ζω στην Αθήνα πολύ καιρό. Ομολογώ ότι κάποιες φορές τη βλέπω πολύ άσχημη, και κάποιες άλλες πολύ όμορφη. Αλλά νομίζω ότι μπορείς να βρεις ομορφιά παντού. Παρεμπιπτόντως το Μετς είναι πολύ όμορφη περιοχή.

Θύρσος said...

Πάνο η Αθήνα είναι η Ιστορία της.Εμείς οι περαστικοί από εδώ.Αν καταλαβαίναμε ότι το μόνο που θα αφήσουμε πίσω μας είναι το σχήμα της σκιάς μας πάνω στους επόμενους θα την προσέχαμε περισσότερο.
Οσονούπω φωτογραφίες ντροπής από σημαντικό και απίστευτης επισκεψιμότητας Ιερό σημείο των Αθηνών θα σου έχω για ανέβασμα..

Panos Konstantinidis said...

Βαγγέλη εγώ νομίζω ότι συμβαίνει το αντίθετο. Ακριβώς επειδή το μόνο που θα αφήσουμε είναι η σκιά μας δεν την προσέχουμε (και γενικώς δεν προσέχουμε το περιβάλλον). Αυτό κάνει η αποξένωση από τη Φύση.