Monday 4 February 2013

Αίσχος

Διαβάζω στο lifo ένα γράμμα του καθηγητή του Ανδρέα-Δημήτρη Μπουρζούκου. Πέρα από το αν ο νεαρός άξιζε το ξύλο που έφαγε, πώς το έφαγε και από ποιον το έφαγε, μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει ο εν λόγω καθηγητής. Διαβάζω «Όχι, δεν άκουγε heavy metal. Άκουγε ροκ, άκουγε Χατζιδάκι, άκουγε Μότσαρτ. Όχι, δεν ήταν αντικοινωνικός. Ίσα-ίσα ήταν πολύ αγαπητός στους συμμαθητές του.» και αλλού «Όχι, δεν ήταν κακός μαθητής, ήταν πολύ καλός.» και μου έρχεται να ξεράσω. Τί κάνει εδώ ο καθηγητής; Τσουβαλιάζει όλους όσους ακούν heavy metal, δεν είναι καλοί μαθητές και δεν ακούνε Μότσαρτ, με το σκεπτικό ότι είναι πιο επιρρεπείς στο έγκλημα.

Κύριε καθηγητά είμαι ένας από αυτούς που ακούγανε (και συνεχίζουν να ακούν) heavy metal, ποτέ δεν ήμουν καλός μαθητής, ποτέ δεν άκουγα Μότσαρτ ή Χατζιδάκη και πολλές φορές ήμουν και αντικοινωνικός (προτιμούσα να κάθομαι μέσα και να παίζω video games ή να διαβάζω βιβλία παρά να βγαίνω έξω). Με κάνει αυτό εν δυνάμει εγκληματία; Εν δυνάμει ληστή; Όχι βεβαίως. Βρήκες άσχημο τρόπο να περάσεις τις απόψεις σας, στηλιτεύοντας και στιγματίζοντας ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας.

Λες ότι ντρέπεσαι για τους δημοσιογράφους που ήδη τον καταδίκασαν, ξεχνώντας βεβαίως ότι κι εσύ κάνεις ακριβώς το ίδιο· καταδικάζεις τους heavy metalάδες, τους κακούς μαθητές και τους αντικοινωνικούς. Ντροπή. Ριγώ στη σκέψη και μόνο ότι ίσως εσύ στο μέλλον «εκπαιδεύσεις» και το δικό μου το παιδί.

Όντως η παραμόρφωση είναι όλη δική σου.

12 comments:

javapapo said...

Ναι 20 χρονών με ψυχολογικά προβλήματα, να ληστεύει τράπεζα και να νομίζει ότι κάνει αντάρτικο. Αλλά εντάξει τουλάχιστον άκουγε Μοτσαρτ..κάτι τέτοιοι σαν τον Μουρτζούκο συνεχίζουν αυτή την κοινωνία στερεοτύπων και μπορουν να μεγαλώνουν ..ακόμα πιο πολλα παιδάκια με προβληματάκια. Τουλάχιστον ακούνε Μοτσαρτ!

Panos Konstantinidis said...

Αυτό ακριβώς Πάρι. Τα στερεότυπα μας έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση. Παλαιά ήταν μαλλιάς = αλήτης, οπαδός = χούλιγκαν κλπ. Τώρα βλέπεις Μότζαρτ+Χατζιδάκης+κοινωνικός+καλούς βαθμούς = καλό παιδί! Σε αντίθετη περίπτωση κακό παιδί!

Μόνο που το καλό παιδί βάζει και καμιά βόμβα, παίρνει ένα καλάσνικωφ, ληστεύει κανά δυο τράπεζες και κάνει και αυτοκινητοπειρατεία με όμηρο. Αν ήταν δηλαδή κακό παιδί τί θα γινόταν; Δεν πάμε καλά.

Unknown said...

Δυστυχώς όλοι μας, εξαιτίας του τρόπου που έχουμε μεγαλώσει την ταμπέλα την έχουμε δεύτερη φύση.
Η αλλαγή και μόνο αυτής τη νοοτροπίας θα ήταν αρκετή για να αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα.

mahler76 said...

Μότζαρτ+Χατζιδάκης+κοινωνικός+καλούς βαθμούς...χμ, γιατρέ μου δεν με βλέπω καλά. Το μέλλον μου προδιαγράφεται σκοτεινό χαχα. Μωρέ τι να τους πείς και σε αυτούς τους καθηγητές :(

Panos Konstantinidis said...

@Παντελής, ακριβώς.

@μάχλερ, άσε και το δικό μου μέλλον δυσοίωνο προβλέπεται!

itsomp said...

Σόρρυ κι'όλας, αλλά νομίζω πως αυτά ακριβώς τα στερεότυπα ήθελε να χτυπήσει ο καθηγητής.
Τα στερεότυπα λένε πως αυτοί που ακούνε heavy metal ή είναι αντικοινωνικοί είναι πιο επιρρεπείς σε "παραβατική συμπεριφορά". Αυτή είναι η εικόνα του κόσμου που πλασάρει η τηλεόραση.

Κόντρα στα στερεότυπα, ο καθηγητής μιλάει για κάποιον που θα μπορούσε να ήταν το παιδί του καθ'ενός - ειδικά αυτών που τα πιστεύουν.

ria said...

και εγώ ακούω μότσαρτ, δώστε μου ένα μυδραλιοβόλο να καθαρίσω μερικές!

τους χρειάζεται... άντε τώρα γιατί από το πρωί, έχει γυρίσει το μάτι μου!

Panos Konstantinidis said...

@itsomp αν αυτές ήταν οι προθέσεις του το έκανε με λάθος τρόπο. Κατά τη γνώμη μου ήθελε να δείξει πόσο πολύ τον έχει επηρεάσει το σύστημα («Ντρέπομαι όμως και για την Ελλάδα που οδηγεί παιδιά σαν τον Αντρέα-Δημήτρη σ' αυτό το σημείο.»). Ο πατέρας του έμεινε άνεργος (λες και οι δικοί μας οι γονείς δε μείναμε ποτέ άνεργοι), ήταν πικραμένος και θυμωμένος (και ποιός δεν είναι;) κλπ.

Ο καθηγητής εδώ κάνει ένα λογικό άλμα. Σου λέει ποιά είναι τα στερεότυπα; Heavy metal, αντικοινωνικότητα και κακός μαθητής; Τα είχε αυτά ο Μπουρζούκος; Όχι. Άρα κάτι άλλο πρέπει να φταίει; Τί είναι αυτό; Μα φυσικά το σύστημα. Η Ελλάδα που οδηγεί τα παιδιά της σε αυτό το σημείο. Λες και οι υπόλοιποι δε ζούμε σε αυτή την Ελλάδα. Δεν πήραμε όμως ποτέ τα όπλα να εγκληματίσουμε.

Panos Konstantinidis said...

@Ρία όπως βλέπεις αλλάζουν τα στερεότυπα. Πλέον θα θεωρήται επικίνδυνος όποιος ακούει Μότσαρτ και είναι καλός μαθητής. Αν είναι και κοινωνικός δε, τότε είναι σίγουρο ότι θα γίνει εγκληματίας!

αθεόφοβος said...

Για τον Βάγκνερ άραγε τι γνώμη έχει που ήταν ο αγαπημένος των ναζί;

Panos Konstantinidis said...

Αθεόφοβε, κι αυτός στα στερεότυπα.

pinelopi said...

Αμ ο άλλος που βραβεύτηκε από τη Γιαννάκου και για ευχαριστώ της έστειλε βόβμα; Όχι, δεν άκουγαν heavy metal...μόνο τα άπαντα του Μπακούνιν με θρησκευτική ευλάβεια!