Wednesday 28 September 2016

Αληθινός διάλογος

Εχθές το πρωί, στο Αττικό Νοσοκομείο, Χαϊδάρι, στα επείγοντα (στη διαλογή ασθενών)

Ιατρός - «Ποιό είναι το πρόβλημα;»
Εγώ - «Εδώ και δύο εβδομάδες έχω χτυπήσει το πόδι μου, και από εχθές το μεσημέρι ο πόνος είναι αφόρητος.»
Ι - «Και τί θέλεις εδώ;»
Ε - «Ξύπνησα το πρωί, δεν είχα τί να κάνω, και λέω «Δεν πάω στο Αττικό να τους σπάσω τα αρχίδια;»»
Ι - .....
Ε - «Σε πληρώνω ρε φίλε και απαιτώ εξυπηρέτηση.»
Ι - «Ποιός σου είπε ότι με πληρώνεις;»
Ε - «Μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει σε πληρώνω από τους φόρους μου, και χωρίς να το θέλω μάλιστα.»
Ι - «Όρεξη που την έχεις πρωί πρωί.»
Ε - «Ναι, αλλά εσύ το άρχισες. Δώσε μου το παρεπεμπτικό να φύγω και να σας αφήσω να κωλοβαράτε εδώ μέσα.»

Αυτό είναι το κράτος απατεώνας. Σε υποχρεώνει να είσαι πελάτης του και σου παρέχει άθλιες υπηρεσίες. Πάντοτε ήμουνα υπέρμαχος των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πάντοτε πίστευα ότι εκτός από κάποιες ελάχιστες δημόσιες υπηρεσίες (Αστυνομία, Δικαστήρια, Πυροσβεστική, και λίγες ακόμα) πρέπει να υπάρχουν και οι αντίστοιχες ιδιωτικές.

Να υπάρχει και το ΕΣΥ, να υπάρχουν και τα ΕΛΤΑ, να υπάρχει και η ΔΕΗ, και οι άλλες δημόσιες επιχειρήσεις. Αλλά να επιλέγει ο πολίτης αν θέλει να τις χρησιμοποιήσει. Αν επιλέξει να μην τις χρησιμοποιήσει τότε να αφαιρούνται οι αντίστοιχοι φόροι και να μπορεί ο φορολογούμενος να επιλέγει κάτι άλλο.

Δε θέλω π.χ. να χρησιμοποιώ το ΕΣΥ. Να υπάρχει στη φορολογική μου δήλωση ένα κουτάκι που να λέει «Θέλετε υπηρεσίες ΕΣΥ;» και να μπορώ να το επιλέξω. Αν δεν το επιλέξω τότε να μου αφαιρείται ο αντίστοιχος φόρος και με αυτά τα λεφτά να μπορώ να επιλέξω ιδιωτική ασφάλεια. Το σύστημα θα ενημερώνεται αυτομάτως ότι το ΑΜΚΑ μου δεν έχει πληρώσει για ΕΣΥ και αν πάω ποτέ στο ΕΣΥ να μη μου επιτρέψουν την περίθαλψη.

Απλά πράγματα.


2 comments:

thinks said...

Εκτακτος!
Ν' αγειάσει το στόμα σου.

...και, έτσι πληροφοριακά,
με πείρα στο ΙΚΑ, το NHS της Αγγλίας στο Λονδίνο, το Harvard Community Health Plan στην Βοστώνη, και το νοσοκομείο μας και περίθαλψη εδώ στο Forli στην Emilia-Romagna της Ιταλίας, η πολύ καλύτερη εμπειρία είναι στο νοσοκομείο του Forli (στην Ιταλία η περίθαλψη εξαρτάται περιφερειακά και είμασταν τυχεροί με το συγκεκριμένο σύστημα --αν πάς Ρώμη ή Νάπολι, χειρότερα κι απο΄το Ελληνικό ΕΣΥ).

Panos Konstantinidis said...

Χαχα, έχω πάει, αλλά ευτυχώς που δε χρειάστηκε να νοσηλευτώ :)