Wednesday 24 December 2008

Όλα όσα γνωρίζουν οι νεοέλληνες για τους Αρχαίους Έλληνες



Πριν δέκα μέρες που ήμουνα Ελλάδα είχα την ευκαιρία να διαβάσω το βιβλίο του Ρένου Αποστολίδη "Όλα όσα γνωρίζουν οι νεοέλληνες για τους Αρχαίους Έλληνες". Το τελευταίο βιβλίο του Αποστολίδη γράφτηκε για να μας θυμίσει πόσο κοντά (ή μακρυά) είμαστε με αυτό το λαό που έζησε στον ίδιο γεωγραφικό χώρο πριν 2.000 έτη.

Μέσα σε 80 περίπου σελίδες ο Αποστολίδης συνοψίζει με ενάργεια και σαφήνεια όλα όσα γνωρίζουνε οι νεοέλληνες για τους αρχαίους Έλληνες. Οι σκέψεις του μας αφορούν όλους, όσους τουλάχιστον θέλουμε να λεγόμαστε Έλληνες και θέλουμε να έχουμε σχέση με τους Αρχαίους. Εμας που μειδιούμε και επαιρόμαστε στο άκουσμα των Aristotle, Socrates, Philosophy και Democracy από τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας. Εμάς που θέλουμε να έχουμε έστω και λίγο από το κλέος της αρχαίας Ελλάδος. Ακόμα και για αυτούς που γκρεμίζουνε αρχαία για να χτίσουνε μουσεία, που δε λογαριάζουνε ναούς για να φτιάξουνε παραλίες, που καταστρέφουνε τον τύμβο των Σαλαμινομάχων. Αυτό το βιβλίο θα δώσει απαντήσεις γιατί γίνονται όλα αυτά.

Η τιμή του είναι μηδαμινή, μόνο 3 ευρώ, λιγότερο δηλαδή από έναν καφέ ή μια μπύρα. Ίσως είναι δύσκολο να το βρείτε, σίγουρα όμως το έχουνε οι εκδόσεις Κάκτος (στην Πανεπιστημίου), από εκεί το αγόρασα κι εγώ. Ιδανικό και ως δώρο χριστουγέννων. Και πάντοτε διαχρονικό και επίκαιρο.

No comments: