Friday 5 December 2008

Απαγόρευση καπνίσματος στην Ελλάδα

Διάβαζα σήμερα για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους στην Ελλάδα. Το μέτρο λένε θα εφαρμοστεί από το ερχόμενο Καλοκαίρι. Το ότι θα ψηφιστεί ο νόμος δεν το αμφιβάλλω. Αυτό που αμφιβάλλω είναι να θα εφαρμοστεί από τον μέσο μερακλή νεοέλληνα που νομίζει ότι όπου σταθεί και όπου βρεθεί είναι τσιφλίκι του.

Διάβαζα λοιπόν τις δηλώσεις του Ιωάννη Τσάκου, προέδρου της Ενωσης Εστιατορίων Ελλάδος και Συναφών Επαγγελμάτων, ότι η απαγόρευση του καπνίσματος θα έχει ως αποτέλεσμα να βάλλουνε λουκέτο πολλά μαγαζιά. Το ίδιο έγινε, λέει, και στο Λονδίνο όπου το κάπνισμα απαγορεύτηκε από τον Ιούλιο του 2007. Υποστηρίζει λοιπόν ο Τσάκος ότι 3.500 μπαρ κλείσανε στο Λονδίνο λόγω της απαγόρευσης.

Ότι πολλοί άνθρωποι έχουνε μυαλό κουκούτσι δεν το αμφισβητώ. Έτσι γεννήθηκαν, έτσι πράττουνε και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αφού η Φύση δεν τους προίκησε όλους με εξυπνάδα. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί βγαίνουνε και μιλάνε για πράγματα που δε γνωρίζουνε. Δεν ξέρεις ρε φίλε, μη μιλάς. Μην πας να μας το παίξεις καμπόσος και ξερόλας. Εν τάξει είναι η κλασσική φάση του νεοέλληνα, τα ξέρω όλα.

Βεβαίως το ότι κλείσανε μπυραρίες στη Μ.Β. δεν το αμφισβητώ, αυτό που αμφισβητώ είναι ότι κλείσανε λόγω καπνίσματος. Ένα άρθρο π.χ. από το Μάρτιο του 2008 (εννέα μήνες μετά την απαγόρευση) λέει "Britain's pubs are grappling with spiralling costs, sinking sales, fragile consumer confidence and the impact of the smoking ban", δηλαδή υψηλά κόστη, χαμηλές πωλήσεις, χαμηλή καταναλωτική αυτοπεποίθηση και καπνοαπαγόρευση. Πρώτα το υψηλό κόστος, μετά οι χαμηλές πωλήσεις, μετά η πεσμένη αυτοπεποίθηση και τέλος η καπνοαπαγόρευση.

Ένα άλλο άρθρο από το Φεβρουάριο του 2007 (μισό χρόνο σχεδόν πριν την καπνοαπαγόρευση) δείχνει ότι οι μπυραρίες έκλειναν πέντε πέντε την εβδομάδα. Αν κλείνουνε ήδη πέντε πέντε πριν την καπνοαπαγόρευση πόσο πλέον περισσότερο έχει επιρρεάσει την κοινωνική ζωή του Βρεττανού αυτή η καπνοαπαγόρευση;

Τέτοια άρθα υπάρχουνε αρκετά αλλά βαριέμαι να τα παραθέσω όλα. Τί γίνεται λοιπόν; Απλώς ο Βρεταννός κάτω από απίστευτες οικονομικές πιέσεις δεν μπορεί πλεόν να βγαίνει και να ξοδεύει όσο θα ήθελε με αποτέλεσμα να επιρρεάζονται πρωτίστως οι χώροι συγχρωτισμού και αναψυχής και μετά όλα τα άλλα.

Δε μας φταίει η καπνοαπαγόρευση. Αλλά ο Τσάκος εδώ φέρεται σαν στρεψοδίκης, παίρνει δηλαδή το άσπρο και το κάνει μαύρο. Προκειμένου να επιρρεάσει την κοινή γνώμη κάθεται και μπουρδολογεί με σκοπό να φοβηθεί ο νεοελληνικός λαός ώστε η κυβέρνηση να άρει το νομοσχέδιο. Σκοπός του δεν είναι να πληροφορήσει αλλά να φοβήσει, να δημαγωγήσει και να στρέψει την κοινή γνώμη υπέρ του και υπέρ των εστιατόρων. Αλλά τόσο ξέρει τόσο μιλάει (είναι και πρόεδρος τρομάρα του).

Βεβαίως η καπνοαπαγόρευση μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Αλυσίδες καταστημάτων ήδη βλέπουνε μεγαλύτερες πωλήσεις, και εδώ, μέχρι και 5% περισσότερες, από τη στιγμή που άρχισε η καπνοαπαγόρευση. Ο λόγος είναι απλός. Είναι πιο υγιεινό να βγαίνεις πλεόν έξω και να τρως και να πίνεις με την ησυχία σου, να μη βρωμάς τσιγαρίλα και να μη θέλεις δέκα μπάνια για να ξεβρωμίσεις (και δεκα πλυντήρια για τα ρούχα σου). Η καπνοαπαγόρευση συμβάλει στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής και της υγείας. Και οι Βρεττανοί το εκτιμούνε αυτό.

18 comments:

Γιώτα Παπαδημακοπούλου said...

Καλά κάνεις και αμφιβάλεις Πάνο! Τέτοια ζώα που είμαστε δεν μπορείς να κάνεις και κάτι άλλο!

Panos Konstantinidis said...

Ναι είμαστε λίγο ό,τι να 'ναι. Πάντως αν ποτέ εφαρμοστεί ο νόμος θα πιστέψω ότι υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα :)

Anonymous said...

Συμφωνώ κι επαυξάνω ότι η απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους αυξάνει τη ποιότητα ζωής και διασκέδασης. Επίσης, δεν θα βρείς πολλούς Βρεταννούς ή μή που να γκρινιάζουν για το ότι δεν μπορούν να καπνίσουν. Αντιθέτως θα σου πουν με χαρά ότι έχουν ελλατώσει το κάπνισμα και φυσικά αυτό δεν έχει καμία επίπτωση στην διασκέδασή τους.

Νομίζω έχει να κάνει με το κόλημα που έχει ο νεο-έλληνας στο κεφάλι του και τ'αρέσει να γκρινιάζει, να παραπονιέται κι έτσι θα κάνει και με το κάπνισμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις αμφιβάλλω αν είναι θέμα ανάγκης και θέλησης για το τσιγάρο, αλλά κίνηση (μηχανικής) αμηχανίας και συνήθειας.

Μιλώντας για Αγγλία, είχα κατέβει στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 2007. Ήμουνα από πριν Εδιμβούργο και το κάπνισμα είχε ήδη απαγορευτεί στη Σκωτία. Θεώρησα λογικό ότι θα ίσχυε ο ίδιος νόμος σε όλη τη Βρετανία. Η είσοδος όμως στην πρώτη pub συνοδεύτηκε με ένα πυκνό σύννεφο καπνού αφήνοντάς με με την απορία. Στην συνέχεια έμαθα οτι το κάπνισμα θα απαγορευόταν ένα μήνα μετά :P

Panos Konstantinidis said...

Πάνο, είναι ακριβώς αυτό το κόλλημα που έχει ο νεοέλληνας... το κόλλημα του "δε θα μου πεις εσύ τι θα κάνω". Θεωρεί τα πάντα τσιφλίκι του... δυστυχώς :(

Anonymous said...

Βρε παιδια, ενα πραγμα παει να γινει καλο σε αυτη την αθλια χωρα, και πεσανε να το φανε...να σταματησει αυτη η βρωμα, αυτη η πανουκλα πια, ελεος. Κι οσο για τους 'θεριακληδες βρωμοΕλληναραδες γαιδαρους' που υποστηριζουνε οτι ειναι αρρωστοι και δε μπορουνε χωρις αυτο το διαολο στο στομα αρα ολοι πρεπει να τους ανεχομαστε γιατι ετσι γουσταρουν, στο αεροπλανο πως μπορουνε? Στο τρενο? Στα νοσοκομεια, στα λεωφορεια, στο μετρό και οπου αλλου εχει πεσει βουρδουλας? Αφηστε τις υπερβολες ρε, και σοβαρευτειτε λιγο με αυτη τη βρωμια σας που πρεπει να μας επιβαλλετε ντε και σωνει. Καντε καλο και στον εαυτο σας και κοφτε το, να δειτε τι ωραια θα νιωθετε που θα κερδισετε σε ολα στη ζωη σας...

Anonymous said...

Κι οχι τιποτα αλλο, αλλα ουτε τα μωρα παιδια δε σεβονται παναθεμα τους...τα φερνουνε που τα φερνουνε κατι ηλιθιες "μανες" ακομα λιγων μηνων μεσα στις καφετεριες, βρωμοκοπαει ο τοπος, να το ασθμα και τα βρογχικα μετα, και μετα κλαιαινε οι κυριες...κι οι βρωμιαρεοι τον Αμερικανο...αισχος ρε!!! Καλα, εγω εχω την εσχατη επιλογη, να κατσω σπιτι μου για να μην ανεχομαι τη βρωμα σας. ΤΟ ΜΩΡΟ??? ΤΗΝ ΕΧΕΙ??? ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΤΑΒΕΡΝΕΣ, ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ? Συνελθετε πια ρε παιδια...βγειτε εξω και μαστουρωστε αν δεν αντεχετε. Εσεις μας κανετε κακο, οχι εμεις σε εσας...

Anonymous said...

Ακουσα κατι ομως σε ενα εστιατοριο που ειχα παει και προσγειωθηκα παλι στη Μπανανια. Ο εστιατορας μας ειπε οτι τελικα ο νομος θα εφαρμοστει ως εξης: Καθε μαγαζι θα δηλωσει αν ειναι καπνιστων η μη οποτε ουτε γατα ουτε ζημια! Φυσικα κανενας δεν θα δηλωσει μη καπνιστων. Στην Ελλαδα ειμαστε...

Panos Konstantinidis said...

Γιώργο αν όντως είναι έτσι τότε δε θα υπάρξει ούτε ένα μαγαζί μη-καπνιστών. Όπως το είπες... Ελλάδα είμαστε.

Anonymous said...

Τα τελευταία νέα είναι ότι "σκέφτονται" να εξαιρέσουν της απαγόρευσης τα κέντρα διασκέδασης!!!, οι πράκτορες Προ-Πο πιέζουν να εξαιρεθούν και οι δικές τους επιχειρήσεις, δηλ. εξαιρούνται τα καταστήματα μέχρι 70 τμ. εξαιρούνται τα μεγάλα, εξαιρούνται... εξαιρούνται... Συγχαρητήρια λοιπόν στους νομοθέτες μας!!!

Panos Konstantinidis said...

Ναι, εχθές το διάβαζα. Υπάρχουνε λέει παραθυράκια στο νόμο. Τελικά η πρόβλεψή μου ότι θα ψηφιστεί ο νόμος ίσως και να μην ήτανε τόσο σωστή. Μάλλον ο νόμος που θα περάσει θα είναι "μισός".

Όπως το είπες, συγχαρητήρια στους νομοθέτες μας.

Anonymous said...

Ημουν καπνιστής μέχρι πριν 7 χρόνια. Το έκοψα. Δεν θέλω να πάω από καρκίνο. Στο χωρο που εργάζομαι καπνίζουν μανιωδώς. Μάλλον τους πιάνει το παραθυράκι του νέου νόμου και θα συνεχίσουν να καπνίζουν...Εγώ όμως εξακολουθώ να μη θελω να πάω από καρκίνο.Κανα παραθυράκι και για μας; Αχ, Ελλάδα....

Anonymous said...

Έχω άποψη και για τις δύο πλευρές γιατί ήμουν καπνιστής και τώρα το έχω κόψει. Δεν ήμουν από τους «θεριακλήδες» και πίστευα ότι πάντα σεβόμουν τους μη-καπνιστές. Έκανα όμως λάθος και το αντιλαμβάνομαι τώρα που δεν καπνίζω. Τα ρούχα των καπνιστών καθώς και το δέρμα και τα μαλλιά μυρίζουν καπνό. Αυτό οι ίδιοι δεν το αντιλαμβάνονται. Το αντιλαμβάνονται όμως όλοι οι μη-καπνιστές. Θα μου πεις, είναι κακό αυτό; Βλάπτει κανένα; Η μυρωδιά δεν βλάπτει όπως ο καπνός αλλά είναι απωθητική και ενοχλητική. Ρωτάω λοιπόν τους καπνιστές. Θα πήγαιναν κάπου άπλυτοι και βρωμεροί; Όχι είναι η απάντηση. Το κάνουν όμως. Μπορεί να μη μυρίζουν ιδρωτίλα και απλυσιά αλλά βρωμοκοπάνε καπνίλα. Δυστυχώς όμως δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο άσκημη είναι αυτή η μυρωδιά για τους άλλους.

Όσο για τους καταστηματάρχες που στο βωμό του χρήματος δεν σέβονται τίποτα να μη μιλήσω καλύτερα γιατί θα πω χοντράδες. Ένα μόνο θα πω. Το κάπνισμα, άγνωστο για πιο λόγο, επιτρέπεται στους παιδότοπους. Όσοι έχουν παιδιά καταλαβαίνουν τι λέω. Ποιος μακάκας το σκέφτηκε αυτό; Πρέπει να είναι πολύ μεγάλος καραγκιόζης για να επιτρέπει κάποιος να λειτουργούν παιδότοποι κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Αυτά για την ώρα και να ξέρετε ότι εγώ θα είμαι από αυτούς τους «κομπλεξικούς και αντιπαθητικούς αντικαπνιστές» που θα κάνει καταγγελία σε όποιον δεν το τηρήσει.

Panos Konstantinidis said...

Καλά αν επιτρέπεται το κάπνισμα στους παιδότοπους είναι όντως τραγικό, τραγικότατο. Απίστευτο κι όμως ελληνικό.

Anonymous said...

επιτελους κι ενα μερος που βρηκα ομοιδεατες!!!χαιρομαι που υπαρχουν ατομα και καταλαβαινουν και υποστηριζουν τα λιγα καλα που γινονται στον τοπο μας.Anonymous, και γω θα ειμαι ενας απο αυτους τους «κομπλεξικούς και αντιπαθητικούς αντικαπνιστές» που θα κάνει καταγγελία σε όποιον δεν το τηρήσει.Μεχρι στιγμης το μονο που ακουω ειναι να με αποκαλουν φασιστα κι εγωιστη και παρτακια,και γιατι ολα αυτα; Μονο και μονο επειδη θελω την υγεια μου...ουφφ το γραψα στα ελληνικα.

ps: den epitreponte ta greeklish
ps2:10 xronia makria apo thn ellada paidia,sorry :(

Anonymous said...

Το οτι η ρατσιστική αντιμετώπιση των μη καπνιστών μέχρι σήμερα αντιστρέφεται και γίνεται ρατσιστική αντιμετώπιση των καπνιστών δεν θα έπρεπε να κάνει κανέναν από τους δύο να χαίρεται. Και κάτι ακόμα...Το τσιγάρο του μέλλοντος είναι τα κινητά τηλέφωνα και η ακτινοβολία τους, όπου οι μελέτες η μία μετά την άλλη θάβονται μεθοδικά από κράτη και εταιρείες όπως ακριβώς γινόταν και με το τσιγάρο όταν ήταν κοινωνικά αποδεκτό (τη δεκαετία του 60,70 κλπ) ή ακόμα καλύτερα όταν "έκανε καλό στην υγεία" (κατά τη διάρκεια του Β παγκοσμίου) Ας μην είμαστε πρόβατα. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ένα μεγάλο club, χωρίς καπνιστές και με καθαρό αέρα σκεφτείτε ότι κάπου 500 κινητά είναι ανοιχτά...και ακίνδυνα.-

Anonymous said...

Προς ανώνυμο (08 June 2009 16:13). Για τα κινητά δεν έχεις άδικο αλλά με την στάση σου υποβιβάζεις την σοβαρότητα και την επικινδυνότητα του τσιγάρου. Χωρίς παρεξήγηση αυτή η στροφή στη συζήτηση είναι γνωστό πολιτικό κόλπο. Κάθε πρόβλημα έχει την δική του λύση. Ας τα πάρουμε ένα ένα. Ας γλιτώσουμε από το τσιγάρο και θα σκεφτούμε και τα υπόλοιπα. Δεν γίνεται να τα αντιμετωπίσουμε όλα μαζί και αν σκεφτόμαστε όπως προτείνεις δεν θα αντιμετωπιστεί τίποτα ποτέ.

Anonymous said...

Μεταξύ μας και χωρίς παρεξήγηση 'γνωστό πολιτικό κόλπο' είναι να βλέπεις το δέντρο αλλά να μην βλέπεις το δάσος. Επίσης είναι να κόπτεσαι για την υγεία των συμπατριωτών σου αφού πρώτα και συστηματικά έχεις καταστρέψει το εθνικό σύστημα υγείας. Επίσης ότι η μόνη καφετέρια άνω των 70 τ.μ. που επιτρέπεται το κάπνισμα είναι η καφετέρια της βουλής. Εν τω μεταξύ δεν είμαι καπνιστής και δεν με επηρεάζει πουθενά ο νόμος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμφωνήσω με έναν νόμο 'εισαγωγής' με την ολοφάνερη σφραγίδα των εγχώριων κοπρόσκυλων της πολιτικής που προωθεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Αν θες να κόψεις το κάπνισμα κόψτο ΠΑΝΤΟΥ! Σε διαφορετική περίπτωση ο νόμος είναι γελοίος όπως και οι 4ψήφιοι αριθμοί όπως και αυτοί που θα τους χρησιμοποιήσουν.

sestro said...

Ωραία, ο νόμος ορίζει ότι όταν η καφετέρια έχει μέχρι 70 τετραγωνικά, ο ιδιοκτήτης της μπορεί να βάλει μια ταμπέλα «ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ» και να ησυχάσει.

Έλα όμως που ο ιδιοκτήτης έχει επεκτείνει παράνομα το χώρο του με πέργκολα την οποία έκλεισε με τζάμια και έχει αποκτήσει άλλα 40 τετραγωνικά, με πόρτα την οποία κλειδώνει. Άρα έχει συνολικά 110 τετραγωνικά και, με βάση το νόμο, πρέπει να φτιάξει ένα γυάλινο κλουβί (40% του συνολικού χώρου) για τους καπνιστές και τον υπόλοιπο χώρο (60%) να τον κρατήσει αποκλειστικά για τους μη καπνιστές!

Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος που ενοχλείται από την παράνομη επέκταση της καφετέριας μέχρι σήμερα έκανε καταγγελίες στην πολεοδομία που δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα (Ελλάδα!!!!!). Τώρα θα καταγγέλλει τον ιδιοκτήτη της καφετέριας στο http://nosmokingingreece.blogspot.com για παράβαση των διατάξεων του νόμου του Αβραμόπουλου. Αυτός είναι ένας άλλος πονοκέφαλος: Τα 70 τετραγωνικά θα μετρούνται από τα νόμιμα μόνο ή θα συνυπολογίζονται και τα παράνομα;

Η συζήτηση έχει ανάψει στο http://nosmokingingreece.blogspot.com όπου χρησιμοποιούνται πλέον μη κόσμιες εκφράσεις όπως «οι καπνιστές θα διώκονται και θα πατιούνται σαν τις κατσαρίδες» κλπ